Everest Dağı, sinemalardan belgesellere kadar birçok yapımda karşımıza çıkan bir zirvedir. Dünyanın en yüksek noktası olarak kabul edilen bu dağ, her yıl binlerce dağcının hayalini süsler. Dağcılar için Everest’in zirvesine ulaşmak, sadece fiziksel bir zorluk değil, aynı zamanda kişisel bir başarı ve ömür boyu hatırlanacak bir deneyim anlamına gelir. Peki, Everest'e nasıl gidilir?
Dünyanın en yüksek dağı kokmaya başladı, hem de insan dışkısından! Dağcıların Everest'e bıraktığı dışkılar soğuk nedeniyle bozulmuyor. Kamp alanlarından birinde hemen hemen hiç kar ve buz olmaması nedeniyle dört bir yanda insan dışkısı görüldüğü belirtiliyor. Yetkililer bu duruma kayıtsız kalmadı: İşte Everest'teki dışkı sorunu sonrası alınan önlemin detayları...
Dünyanın en ünlü yerlerinden biri de yüksekliği ile dikkat çeken Everest Dağı’dır. 1999 yılında yüksekliği ile Guinness Rekorlar Kitabı’na da giren dağ, deniz seviyesinden en yüksek dağ ünvanına layık görülmüştür. Dağın ismi de bir araştırmacı tarafından verilmiştir ve dağ dünyanın en büyük nehirlerine ev sahipliği yapması ile de bilinir.
Dünyanın en yüksek dağı olarak bilinen Everest, pek çok filme konu olmuştur. Kitaplarda önemli bir dağ olarak yer alan bu dağ, tarih boyunca pek çok olaya şahitlik etmiştir. Çünkü oldukça eski çağlardan beri varlığını sürdürmektedir. Oluşumu, yüksekliği ve tarihi ile dikkat çeken bir dağdır. Son yapılan ölçüme göre kabul edilen yüksekliği 8.848 metredir. Peki, Everest dağı bulutların üzerinde ise üstünde nasıl kar var?
Deneyimli kaşif ve dağcı Mingma G, Everest Dağı'nda yaşanan ölümcül bir çığdan kurtuldu. Bölgede yaşanan en kötü deprem olarak bilinen bir afetle tetiklenen ve birçok kişinin hayatına mal olan ve bu afetin ardından Mingma, o an yaşadığı dehşeti ve hayatı pahasına kaçmayı nasıl başardığını anlattı.
Nepalli dağcı Kami Rita Sherpa, dünyanın en yüksek dağı Everest’e 26. kez tırmanarak bir kez daha kendi rekorunu kırdı. Nepal Turizm Bakanlığı, 52 yaşındaki Nepalli dağcı Kami Rita Sherpa’nın dünyanın en yüksek dağı Everest’e 26’ncı kez tırmanarak, Everest’e en fazla çıkan kişiler arasındaki rekorunu yinelediğini açıkladı.
Şerpa Lhakpa bir mağarada doğdu, okula gitmedi ve yıllarca temizlik işçisi olarak çalıştı. Bekar anne, şimdi Everest'e 10. kez tırmanarak zirveye en çok çıkan kadın olmayı hedefliyor. Lhakpa, dağcılık tutkusunu ve yaşadığı zorlukları BBC'ye anlattı.
Dünyanın deniz seviyesi üzerindeki en yüksek dağı olan ve "dünyanın çatısı" olarak isimlendirilen Everest Dağı alarm vermeye başladı. 8 bin 848 metre yükseklikteki dağda 2 bin yılda oluşan devasa bir buzul kütlesi sadece 25 yıl gibi bir sürede eridi. Bilim insanları, iklim değişikliğinin tehlikeli boyutlara ulaştığını ve Everest'teki erimenin 80 kat hızlandığının altını çizdi.
Dünyanın deniz seviyesindeki en yüksek dağı olan Everest, dağcıların gözde bölgelerinden biri. Peki Everest Dağı'nda 200'den fazla ceset bulunduğunu biliyor muydunuz? İşte Everest'in tüyler ürperten öyküsü...
Pakistan'da 19 yaşındaki Şehroze Kaşif, dünyanın en yüksek ikinci dağı K2'ye tırmanan en genç dağcı oldu. Kaşif daha önce de, Everest Dağı'na tırmanmayı başaran 6. ve en genç Pakistanlı olmuştu.
İki yüz yıldan beri İstanbul’da yaşayan ve Mahruki ailesinden gelen Nasuh Mahruki, Everest’in zirvesine çıkan ilk Türk’tür. Bazı kaynaklarda bu tarih 25 Mayıs olarak yazılsa da 17 Mayıs tarihi Nasuh Mahruki tarafından onaylanmıştır. Mahruki, 1992 – 1994 yılları arasında eski adıyla Sovyetler Birliği sınırları içerisinde, 7000 metreden yüksek olan 5 dağa tırmanarak “Kar Leoparı” unvanını almıştır.
Nepal'de dünyanın zirvesi kabul edilen Everest'e tırmanmaya çalışan 2 yabancı dağcı hayatını kaybetti.
Dünyanın deniz seviyesinin üzerindeki en yüksek yeri olan Everest Dağı'nda biri ABD'den ve biri de İsviçre'den olmak üzere 2 dağcı hayatını kaybetti.
Dünyanın deniz seviyesinin üzerindeki en yüksek yeri olan Everest Dağı’ndaki dağcılarda koronavirüs salgını yayılıyor.
Dünyanın en yüksek dağı olarak bilinen Everest Dağı, büyüklüğü ve muhteşem manzarasıyla doğa tutkunlarını kendine çekmeyi başarıyor. Filmlere ve efsanelere konu olan Everest Dağı'na binlerce dağcının tırmanış yaptığı biliniyor. Peki, Everest nerede? Everest Dağı'nı ne kadar yakından tanıyoruz? İşte Everest Dağı ile ilgili detaylar...
Everest’e en fazla tırmanan kadın olan üç çocuk annesi Lhakpa Sherpa, dokuz kez zirveyi gördü. Onuncu tırmanışını ise koronavirüs nedeniyle iptal etmek zorunda kaldı.
Dünyanın en yüksek zirvesi Everest Dağı'nın yüksekliğini hassas şekilde ölçmek üzere 7 Mayıs'ta yola çıkan Çin keşif ekibinin zirveye ulaştığı bildirildi.
Dünyaca ünlü Türk dağcı Tunç Fındık: - "Yapacağım tırmanış, spor tarihi ve dağcılığı için önemli bir aşamadır. Hayatımın bir parçası olan tehlikeyi tırmanışım için göze aldım"
"Dağların Prensesi" olarak anılan 10 yaşındaki Pakistanlı Selena Khawaja, 7 bin 27 metre yüksekliğindeki Spantik zirvesine tırmandı
Everest'te bu yıl bahar tırmanış sezonunda, 8 bin metredeki 4. Kamp'ta 5 ton, 6 bin 500 metredeki 2. Kamp'ta ise 8 ton atığın geride bırakıldığı tahmin ediliyor - Sayıları giderek artan dağcıların haftalar süren zirve yolcuğunda tuvalet ihtiyacını açık alanlarda gidermesi, dağ sularının kirlenmesine yol açıyor
Nepalli dağ rehberi Kami Rita, dünyanın en yüksek zirvesine 24. kez ulaştı
Dağ rehberi Kami Rita, dünyanın en yüksek zirvesine 23. kez ulaştı
Nepal'de meydana gelen yıkıcı deprem sonucu Everest Dağı'nda yaşanan çığın ardından başlatılan kurtarma çalışmaları kapsamında, 50 dağcının cansız bedenine ulaşıldı.