HABER

"Evime hırsız girmez" demeyin

İSTANBUL (İHA) - İstatistiklere göre, hayatınızın bir noktasında soyulacaksınız. Yani hırsızlar gelip bir şeylerinizi çalacak. Malınız gittiği gibi darp da söz konusu olabilir, daha başka istenmeyen ruhu ve bedeni incitici olaylar da. Apartmanlara sabahtan akşama kadar o kadar çok insan girer ve çıkar ki, bunların arasından ikamet etmeyenleri ayırmak çok zor olur. İstanbul gibi büyük şehirlerde ise komşular birbirini pek tanımadığından merdivenden yukarı çıkanın kim olduğunu bilmek adeta şansa kalmıştır. O zaman ne yapacağız? Bir pompalı tüfek alıp kendimizi dairemize kilitlemekten çok daha değişik seçenekler mevcut.

Uzmanlar, hırsızı kapıdan uzak tutabilecek önerileri şöyle sıralıyor:

Hedefiniz hırsızlara zarar verecek bubi tuzakları hazırlamaktan çok, ilk etapta dairenize girmelerini engellemek olmalı. Eğer birisi gerçekten dairenize girmek isterse, girer. Yapmanız gereken "Buraya bak, hiç bir güvenlik tedbiri almadan bir çok değerli şey saklıyorum" diyen bütün işaretleri ortadan kaldırmanız gerekir.
En önemlisi, sağduyunuzu kullanmanız. Örneğin, evden 15 dakika için çıksanız bile kapıyı kilitleyin. Bir çok hırsızlık olayı insanların pazara veya bakkala gitmek için evlerinin kapısını doğru dürüst kilitlemeden çıktıkları o kısacık zaman diliminde olmaktadır. Ayrıca pencereleri bütün gün açık bırakmayın. Kapıya yapıştırılan, "Sütçü, bugün evde yokuz komşuya 3 kg süt bırakmayı unutma!" türü notlar aynı zamanda, "Bay hırsız, bugün akşama kadar evde yokuz!" anlamına da gelmez mi?

'TANIMADIĞINIZ KİŞİYE KAPIYI AÇMAYIN' Eğer evde yoksanız her zaman kapınızı kilitleyin ve pencereleri kapalı tutun. Asla kapınızı yarı açık ya da kilitlemeden bırakmayın, hatta karşı komşuya geçmiş bile olsanız. Bir suç işlenirken eve geri dönüyor olabilirsiniz. Eğer evinizde birinin olduğunu düşünüyorsanız, kesinlikle içeri girmeyiniz. Hemen polisi arayınız.

Asla bilmediğiniz, sizi ilgilendirmeyen bir iş için gelen kimseye kapı otomatiğini kullanarak cümle kapısını açmayınız. Eğer o tamirci diye kapıyı açtığınız kişi bir hırsız ise, kendi güvenliğinizi tehlikeye attığınız gibi, onu içeri alan sersem durumuna düşersiniz. Bundan dolayı çağırmadığınız bir tamirciye apartman giriş kapısını açmayın ve sizin çağırdığınız tamirciden de kimlik isteyiniz. Hatta gelen polis olduğunu söylese bile kimlik sorunuz, emniyet görevlileri de araştırma yaparken kimlik ibraz etmek zorundadırlar. Eğer size kimlik gösteremezlerse içeri almayın ve hemen polise haber verin.

Asla yedek anahtarınızı dairenizin dışında bir yere koymayın. Eğer anahtar kaybetmek gibi bir huyunuz varsa kapıcıya ya da komşunuza yedek bir anahtar bırakın.

Özellikle yalnız yaşayan bayanlar, tam adınızı kesinlikle ana girişteki kapı ziline yazmayın. Adınızın ilk harfi ve soyadınız yeterli. Özellikle kapı zilinde yalnız bayan adını görenler ilk hedef olarak buraları seçmektedirler.

Pahalı takılar ve eşyalar konusunda aşırı havalı olmayın. Unutmayın, evinizin ve varlıkların gösterişini minimumda tutun. Orada burada havalı bir biçimde sahip olduklarınızdan bahsederken kimlerin kulak misafiri olduğunu bilemezsiniz.

'EVİN BOŞ OLDUĞU HİSSİNİ VERMEYİN' Bir günden fazla evden uzaklaşıyorsanız, soygun riski artar. Fakat bu, seyahat edemezsiniz anlamına gelmez. Sadece tedbir almanız gerekir. Bunun anahtarı ise evin boş olduğu hissini vermemek.

Pahalı mücevher gibi değer verdiğiniz şeyleriniz varsa, yanınızda götürün ya da sorumluluk sahibi bir arkadaşınıza bırakın (ya da kiralık kasa tutun) . Evdeki TV, radyo gibi aletlerle lambaların arada bir açılıp kapanmasını sağlayan aparatlar kullanın.

Siz yokken gelecek mektupların posta kutusunda birikmesini engelleyin. Güvenilir bir komşunuzun posta kutusunu boşaltmasını sağlayın. Tahmin edilemeyecek birşeyin olabileceğini göz önünde bulundurarak kıymetli eşyanızın listesini sigorta firmasına gönderin. Ama en iyi fikir, güvenilir bir arkadaşınızın siz yokken evinizde kalmasını sağlayın.

Şimdi daha ileri derece korunmaya geçelim. Tabii ki ileri derece korunma, kuvvetli kilitlerle olur. "Hırsıza kilit dayanmaz" derler ama gene de kuvvetli bir kilit, hırsızın sizin evinizden vazgeçip başka bir hedefe yönelmesini sağlar.

'ÇELİK KAPIYI ALTTAKI KASAYA MONTE ETTİRİN' Kasaya sıkıca yapışan ahşap ya da çelik kapı kullanın. Eğer çelik kapı yaptırıyorsanız, kapı monte edilirken, alttaki eski ahşap kasayı çıkartmadan monte ettirin. Yoksa o çelik kapıyı "çektirme" diye tabir edilen aletle açmak 1.5 dakikadan az zaman alır. Çektirmeyi kapının kasasının iki yanına dayayan hırsızlar, vida gibi olan çektirmeyi yavaşça açıp kasayı deforme ettikleri anda kapı kendiliğinde açılmakta bu da yaklaşık 1.5-2 dakikayı almaktadır.

Kapınıza sürgü mutlaka taktırın. Kapınıza şifreli kilit taktırın, bildiğimiz testere ağzı gibi anahtarlardan olmasın. Kapınız ahşap ise, kilidin etrafına denk gelen yere metal plaka takın, böylece tornavida ile kanırtıp açılmasının önüne geçersiniz. Mutlaka 180 derecelik dürbün takınız. Eğer müstakil evde oturuyorsanız bu tavsiyeleri arka kapınıza, balkon ve garaj kapılarına da uygulayın.
Pencereler hakkında en önemli şey, dışarıdan açılamamaları ve siz evde yokken kesin kapalı olmaları. Ayrıca zemin katta oturuyorsanız demir korkuluk yaptırın. Eğer panjur var ise, o zaman panjurlara mutlaka kilit taktırın.

En Çok Aranan Haberler