Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Evinde Kayıt Yapmak İsteyen Müzisyenler Buraya! İşte İhtiyacınız Olan Ekipmanlar ve Fiyatları

Hem kayıt stüdyosu kiralamaya parası yetmeyen müzisyenlerin, hem de Cem Yılmaz'ların yanındayız.

Evinde Kayıt Yapmak İsteyen Müzisyenler Buraya! İşte İhtiyacınız Olan Ekipmanlar ve Fiyatları

Türkiye'de kaliteli bir stüdyoda kayıt yapmak için günlük 1500 TL'lere kadar bütçenizin olması gerekiyor.

Hemen bir hesaplayalım;

İlk 3 gün 10 şarkının davullarını kaydetseniz, 4500 TL.

Davulların editini daha ucuz bir stüdyoda çok sıkı çalışıp 2 günde bitirseniz; hadi 1000 TL de oraya gitsin.

Gitar kayıtları için yeniden o pahalı stüdyoya girseniz, 3 günde tüm şarkıların gitarları ve bas gitarlarını çalsanız 4500 TL daha yazdık adisyona.

Sonra onların editleri var bu kez; 3 günde bas ve davul editleri (insanüstü çalıştığınızı varsayıyoruz tabii), etti size 1500 TL daha.

Vokale geldi sıra; 10 şarkının vokali 3 gün sürse (aşırı optimist bir düşünce tabii bu), 4500 TL daha tarihe gömüldü.

Sonra genel mix için kafadan 3-4 güne daha (en en en iyi ihtimalle) ihtiyacınız var; onu da ucuz stüdyoda çözün hadi; 2000 TL daha.

Kaç etti?10 şarkı için 18.000 TL'yi -yalnızca kayıt stüdyolarına- ödemiş bulunmaktasınız.

Tabii bu da en iyi ihtimalle 18.000 TL.

Kayıt stüdyolarındaki analog cihazların, kaliteli bir ses kaydı alabilmek için özel tasarlanmış oda mimarilerinin ses kalitesine katacağı etkiyi tartışmak elbette haddimize değil. Rupert Neve çarpar.

Ama tüm dünyanın ufak ufak döndüğü sistem -eskiden o stüdyo masraflarını çat diye ödeyen plak şirketlerinin değer kaybetmesi ve bilgisayar teknolojisinin oldukça gelişmesi ile birlikte elbette, Ev Stüdyoları. In-The-Box sistemi günümüzde tüm müzisyenler, tüm ses mühendisleri ve tüm prodüktörler için hızla daha da cazip hale gelmekte.

Evinizin çok fazla yankı yapmayan bir köşesine yerleştireceğiniz bir masa, o masanın önüne koyacağınız bir tekerlekli koltuk ve o masanın üzerine koyacağınız birkaç cihaz ile uluslararası standartlarda bir ses kalitesi elde edebilir durumdasınız artık.

O zaman niye elde etmeyesiniz?

İşte -en minimum gereksinimlerle- evinizi bir kayıt stüdyosuna çevirebilmeniz için sahip olmanız gerekenler; 1. Apple MacBook Pro (2500 - 8500 TL)

Kullanacağınız kayıt programının Windows bilgisayarlara nazaran çok daha uyumlu çalıştığı MacBook Pro, ev stüdyonuzun ilk olmazsa olmazı.

Türkiye'deki fiyatları şu aralar 2500 ile 8500 TL arasında değişmekte...2. Audio Interface I/O (750 - 4500 TL)

İnternette 'ses kartı' olarak arattığınızda karşınıza çıkacak olan bu arayüzler, jak'larla elde ettiğiniz sesi bilgisayarınıza en kaliteli şekilde aktarmaya yarıyorlar...

Bu noktada MacBook Pro'da olduğu kadar kesin konuşamamaktayız; ancak evin salonuna 9-10 mikrofon kurarak davul kaydetmeyeceğinizi tahmin ediyor ve fiyat/performans olarak gözünüze hoş gelen bir 4 ya da 8 kanallı ses kartını satın alın diyoruz.

İlla da marka diyorsanız M-Audio, Focusrite, Presonus ve bizim favorimiz olan Apogee'yi öneriyoruz (Apogee Quartet on numara). 3. Logic X veya ProTools 12 (600 - 1000 TL)

Elbette daha alt versiyonları da olabilir bu programların, üstelik çok daha ucuza edinebilirsiniz alt versiyonları.

Audio Interface'iniz ile bilgisayarınıza aldığınız sesi düzenleyeceğiniz, değiştirebileceğiniz, yani 'müzikçe' konuşmak gerekirse 'mixleyebileceğiniz' bir programa ihtiyacınız var.

Apple'ın kendi ürünü olan Logic bu noktada ev stüdyolarında bir adım öne çıksa da, tüm gerçek stüdyolarda ProTools kullanılıyor olduğu gerçeği de oldukça mühim.

Tabii eliniz alıştıysa Ableton Live da kullanabilirsiniz, tutan yok :)4. Bir sürü Plug-in :) (300 - 3000 TL)

Bu plug-in'lerin bazıları yukarıda bahsettiğimiz analog cihazların modellemeleri, bazıları ise tamamen dijital bir arayüzle ses düzenlemenize yepyeni çözümler üreten programlar... Bu konuda birçok seçeneğe sahip olmanız ev stüdyonuzda işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Waves Audio'yu önerebiliriz mesela, çeşitli paketler halinde bu plug-in'leri satışa sürmekteler.

Hatta SSL4000 Koleksiyonu (ki SSL marka analog cihazların kattığı tad efsanedir) şu anda indirimde! 2 gün sonra sona erecek indirimden yararlanmak için hemen bir yerlerden 900 TL bulun! 5. Midi klavye opsiyonel... (400 - 1500 TL)

Opsiyonel dememizin sebebi, midi klavye ile çalacağınız bir melodiyi bilgisayarınızın klavyesi ile -biraz zorlanarak ve zaman harcayarak da olsa çalabiliyor olmanız.

Yine de rahatınızdan ödün vermek istemiyorsanız ve yaratıcılığınızı önünüzdeki tuşlar ile daha rahat ortaya koyabileceğinizi düşünüyorsanız, bir de midi klavye patlatın!6. Tabii ki mikrofon :) (500 - 1500 TL)

Her mikrofonun kaydettiği sesin karakteri farklılık gösteriyor elbette.
Dinamik ya da condenser, ucuz ya da pahalı, tamamen size, sizin müzik keyfinize kalmış bir tercih.

Ancak ev stüdyonuzun akustik mimarisinin ve yalıtımının -şimdilik- harika olmadığını tahmin ediyoruz ve gidip de en pahalı condenser mikrofonlardan almamanızı öneriyoruz. Çünkü bu meretlerin en kalitelisi, sesi en ince ayrıntısına kadar kaydedebilir; sonra bilgisayar başında pencerenin öbür tarafında duran ve trafiğe küfreden abinin mikrofona sızmış sesini temizlemek zorunda kalabilirsiniz :) 7. Son olarak, referans monitörleri. (1000 - 3000 TL)

Kaydettiğiniz şeyleri duymanız, mixleyebilmeniz için bir de referans monitörlerine ihtiyacınız olacak. Bu arada referans monitörü deyip durduğumuza bakmayın, havalı olmayan ismiyle bildiğiniz hoparlör bunlar; biraz daha hassas kalitede olanları işte :)

Bu arada Türkiye'de yaşıyoruz; üst komşunuzun bu monitörlerden çıkacak sesten rahatsız olup sizi apartman yöneticisine şikayet etmesi, sonra o şikayetin ev sahibine kadar gitmesi kuvvetle muhtemel. O yüzden karakterini forumlarda filan güzelce araştırdığınız güzel bir kulaklık da işinizi hayli hayli görecektir ;)Sonuç olarak;

En hesaplı ihtimalle 5650 TL'ye, daha lüks bir ihtimalle de 21.500 TL'ye evinizde mis gibi bir stüdyo kurma ihtimaliniz var arkadaşlar. (Hatta bu paraları bazı yollarla daha da düşürebilirsiniz. Ama bunu ne biz söyledik, ne de siz duydunuz aman.)

Nasıl kayıt yapacağınıza dair dersler Google'da ve YouTube'da beleş zaten :)

E o zaman ilhamınız bol olsun!

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler