MAGAZİN

Evlendikten sonra kilo almamak için bunlara dikkat!

Evlendikten sonraki ilk aylar genellikle keyif aylarıdır bu nedenle özellikle yemek yeme konusunda bir rahatlama yaşanır. Yapılan araştırmalar da evlenince daha çok kilo alındığını gösteriyor.

Aile içinde hazırlanan çeşitli yemekler ve akrabalar arası davetlerde yiyip içmeler, evde daha fazla vakit geçirmek, TV izlerken kontrolsüzce yapılan atıştırmalar ve daha az egzersiz yapmak, evlilik sonrası kilo almanın başlıca nedenleri arasında.

Bununla birlikte eşler, özellikle arkadaş gruplarıyla yeni yemek yerleri keşfetmek için seyahatlere çıkarlar ve bu seyahatlerde bolca yemek yenir ve bu döngü devam eder. Kadın erkek fark etmez bu dönemde her iki taraf da genelde kilo alır. 'Nasıl olsa beni böyle de beğeniyor' düşüncesi, eşlerin yemek yerken kendini rahat hissetmesine yol açar ve yemek miktarları giderek artış gösterir.

Evlenen kişiler, bekarlara oranla 2.5 ile 4 kg arasında ağırlık artışı yaşamaktadır. Sadece bir yıllık birliktelikten sonra eşlerin ortalama olarak 1.5 kilodan biraz daha fazla kilo aldıklarını göstermektedir. Aynı araştırmaya göre evlilik, kilo konusunda erkekler üzerinde daha etkilidir ve 6 kiloya varan artışlarla 3 erkekten 2'si evlendikten sonra şişmanlamaktadır.

Kilo almaya eğilimli olmasının nedenleri arasında ilk sırayı beslenme düzeni alır. Evlenen kişiler, yalnız yaşadıkları zamana göre daha düzenli beslenirler. Rutine girmiş ilişkilerde belli bir düzen kurulduğu için uzun süren akşam yemekleri geç saatlere kayabilir. Kahvaltı ve öğle yemeğine oranla akşam yemeklerinde daha çok çeşit ve daha ağır yemekler masada yerini alır. Ardından tatlı ya da meyve ve çerez ile TV karşısında yemek yeme eylemi devam eder.

Kilo almamak için ne yapmalı?

Uzm. Dyt. Gamze Şanlı Ak, evlendikten sonra kilo alımını önlemek için neler yapılması gerektiğini anlattı. İşte Ak'ın açıklamaları:

Bu dönemde de kilo almamak için yenen miktarların kontrolü önemlidir. Akşam yemeklerinde protein (et/tavuk/balık) ve sebzeye ağırlık verilmeli, yanında bol salata ve yoğurt ile ihtiyaca bağlı olarak tahıl grubu tüketilmelidir.

Makarna, pilav, börek gibi yüksek karbonhidrat alımından uzak durulmalıdır. Bunlar yerine tam tahıllar, bulgur, karabuğday, kinoa gibi kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir. Tv karşısında tatlı, cips ve kuruyemişler yerine yağsız tuzsuz 1 su bardağı patlamış mısır ve yanında iyi uyumaya destek olacak tarçınlı süt yada 2 yemek kaşığı az yağlı yoğurt içine 1 yemek kaşığı yulaf ve meyve eklenip tüketilebilir.

Abur-cubur besin olarak adlandırdığımız cips, bisküvi, çikolata, kek, kurabiye gibi yağ ve şeker içeriği yüksek olan yiyecekleri eve dahi almamak kilo kontrolü için büyük bir adımdır. Tatlı seçimleri dondurma, sütlü tatlı, meyve tatlıları veya sorbeden yana kullanılmalıdır.

Ve unutulmamalıdır ki madem hayatı paylaşıyoruz özellikle tatlı yerken de mottomuz 'Paylaşmak Güzel' olmalıdır! Böylece alınacak kalori de yarı yarıya düşer.

Evlendikten sonra fit&formda kalmanın sırrı; hem yenilen yemeklere hem de düzenli egzersize dikkat etmektir. Aynı zamanda eşlerin beraber diyet ve egzersiz yapması, yanlız başına yaptıkları diyetten daha etkilidir ve başarı oranlarını yükseltmektedir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler