SAMSUN (İHA) - Evlerdeki birçok ev eşyası ve tekstil ürününün üretildiği kimyasal maddelerin alerjik, toksik, hatta kanserojen olduğunu belirten uzmanlar, tüketicilerin bu konuda dikkatli olmasını istedi.
Tüketici Hakları Derneği Samsun Şubesi Başkanı Dr. M. Emin Dinççağ, evlerdeki ev eşyası ile tekstil ürünlerinin tehlikelerine karşı vatandaşları uyardı. Özellikle evlerdeki birçok ev eşyası ve tekstil ürününün üretildiği kimyasal maddelerin alerjik, toksik, hatta kanserojen olduğu belirten Dr. Dinççağ, Türkiye'de gerek ekonomik imkanlar gerekse yapılanmasındaki eksiklikler nedeniyle tüketici hareketinin tüketiciyi bu konularda aydınlatması ve bilinçlendirmesinin mümkün olmadığını kaydetti.
Dinççağ, "Özellikle kimyasal maddeler konusunda REACH (Kimyasal maddelerin kaydedilmesi, etiketinde bildirilmesi, araştırılması ve olumsuz etkilerinin incelenmesi ve otoritelerce açıklaması gibi temel özelliklerin baş harflerinin İngilizce'si) projesi başlatılmıştır. Birçok ev ürününün üretiminde kullanılan kimyasal maddenin kanserojen olabileceği, insan genetiğini bozabileceği, üreme sistemine olumsuz etki yapabileceği belirtilmektedir. Birçok kimyasal maddenin çocuklar için tehlikeli olabileceğine dikkat çekilmektedir. Hayatımızın bir parçası olan birçok araç ve gereç bu açıdan tehlike taşıyabilir" dedi.
Evlerimizin banyosunda, bahçede kullanılan lastik botlarda PVC olduğunu hatırlatan Dr. Dinççağ, "PVC kadmiyum ve pyhtaletler içerir, kadmiyumun kanserojen olduğu bilinmektedir. Akciğer kanseri yapar ve böbreklere zarar verir. Pythaletler alerjiktir ve endokrin (hormon sistemimize) zarar verir. Ev tekstili olarak kullanılan yatak örtülerinde formaldehit vardır. Formaldehit şiddetli zehirdir. Alerji yapar, kanser tehlikesi taşır. Yine ev tekstilinde kullanılan azo boyaları kanserojendir. Yatak örtülerinde DDT ve Metil Paration kalıntıları bulunabilir bunlar çok zehirli pestisitlerdir. Bazı kimyasal maddeler Avrupa Birliği ülkelerinde yasaktır ancak gelişmekte olan ülkelerde kullanılmaktadır.
Havlularda formaldehit ve azo boyaları bulunur. Buzdolabı, bilgisayar gibi dayanıklı tüketim mallarında yanmaması için kullanılan bromated flame retardants (BFRs) vücutta biriken bir madde içerir ve hormonal sistemimizi bozar. PBBs ve PBDEs'nin Avrupa Birliği ülkelerinde, elektrikli ve elektronik ürün yapımında kullanılması 2005 Temmuz ayında yasaklanmıştır. Çocuk oyuncaklarında 6 pyhalatın kullanımı yasaklanmıştır.
Butadine çocuk oyuncaklarında kullanılmaktadır ve kanserojendir. Genetik yapıyı bozar ve sinir sistemi ve böbrekleri olumsuz etkiler. Bu bilgiler ışığında, özellikle ucuz ve kalitesi bilinmeyen maddelerin sağlık açısından risk taşıyabileceği unutulmamalıdır" diye konuştu.