Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi'nde düzenlenen konferansta konuşan Op. Dr. Sabri Kartal, rahim ağzı kanseriyle ilgili bilgi verdi. Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını belirten Kartal, sürekli kontroller ve testlerle kanser vakalarının ortadan kaldırılabileceğini söyledi. Kartal, özellikle 30 ila 50 yaş arasındaki kadınlarda görülen rahim ağzı kanserinin en yaygın belirtisinin cinsel ilişki sonucu kanama ve kanlı akıntı olduğuna dikkat çekerek, "Cinsel hayatı süren her kadının bu hastalığa
karşı tedbir olarak her yıl smear (simir) aldırması gerekiyor. Rahim ağzı kanserini ilk evresinde yakalarsanız çok basit ve ucuz bir şekilde hastalığı önleyebilirsiniz. Ancak hastalık 4. evresine ulaşınca tedavi masrafları 100 kart artıyor. Hastayı kurtarmak ise mümkün olmuyor" dedi.
Kartal, Türkiye'de ilk cinsel ilişki yaşının gittikçe düşmesi yüzünden 9-26 yaş aralığındaki bayanların papilon virüsüne karşı aşılanmasının bu hastalığa karşı yüzde 95 koruma sağladığını vurguladı.
Rahim ağzı kanserine yol açan human papillon virüsünün cinsel yolla bulaştığına dikkat çeken Kartal, şunları anlattı: "Bu virüs cinsel ilişki yoluyla bulaşıyor. Türkiye'de erkeklerin çoğu ilk cinsel tecrübelerini genelevlerde yaşıyor. Buralarda çalışan hayat kadınlarının hepsi bu virüsü taşıyor. Erkekler hayat kadınlarından aldıkları virüsü kendi eşlerine de bulaştırıyor."
(İHA)