HABER

Excimer lazer tedavisi nedir ve kimlere uygulanır?

Hipermetrop, Miyop ve Astigmat tedavisinde kullanılan en yaygın tedavi yöntemidir.

Excimer lazer tedavisi nedir ve kimlere uygulanır?

Lasik yöntemi en sık uygulanan yöntemdir. Bu yöntem de Korneanın üst yüzeyinde ince bir tabaka kesilir ve kapak şeklinde kaldırılır ve altta kalan kornea yüzeyine Excimer lazer uygulanarak gözdeki kırma kusuru (Miyop,Hipermetrop, Astigmat) düzeltilir. Korneada kesi femto saniye lazer (İLASİK) ile yada mikrokeratom ile yapılmaktadır. Bu yöntem damla anestezisi ile yapılır ve ağrılı değildir. Bu ameliyatta iğne yapılmaz ve dikiş atılmaz.

Lasik yöntemi dışında SMİLE,PRK, NO TOUCH ve LASEK yöntemleride vardır.

PRK:Flep kaldırmadan korneanın en üst hücre zarı olan epitel tabakasının kazınarak uzaklaştırılmasndan sonra lazerin uygulanmasıdır.

LASEK: Epitel tabakasının alkol yardımı ile bir flep gibi kaldırılması ve altındaki yüzeye lazer uygulandıktan sonra tekrar yerine yayılmasıdır.

NO TOUCH: Göze değmeden direkt kornea üzerine uygulanır . PRK ya alternatif bir yöntemdir.

Bu üç yöntem de ameliyat sonrası 2-3 gün şiddetli ağrı ,yanma ,batma ve sulanma olur.

Lazer tedavisi kimlere uygulanır.

18 yaşından büyük olanlar ve son 1 yılda gözlük numaraları 0.50 dioptriden fazla değişmemiş olanlar.

-9.0 dioptriye kadar miyop olanlar ve -5 numaraya kadar hipermetrop ve astigmatı olanlar.

Kornea kalınlığı yeterli olanlar,şeker romatizma gibi sistemik hastalığı bulunmayanlar, gözlerinde başka herhangi bir hastalık (keratokonus,katarakt glokom gibi) bulunmayanlar.

Excimer lazer tedavisinde önemli olan ameliyat öncesi muayene de gözün ameliyata uygun olup olmadığına karar vermektir. Bu yüzden ameliyat öncesi yapılan muayene ve tetkikler önemlidir.

Muayenede hastanın göz numaraları belirlenir. ,kornea kalınlıkları ölçülür kornea haritası çıkartılır ve kapsamlı bir göz muayenesi yapılır. Göz tansiyonu ölçülür, göz yaşı testi yapılır göz bebeği genişletilerek biyomikroskobik muayene ile ön segment ve retina tabakası kontrol edilir. Bu muayeneler sonucunda herhangi bir patolojik bulguya rastlanılmaz ise ameliyat kararı alınır.

En Çok Aranan Haberler