Eylül ayı verilerine göre Batı Akdeniz bölgesinde en yüksek fiyat artışı, yüzde 2,91 ile eğlence ve kültür harcama grubunda gerçekleşti.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, yaptığı yazılı açıklamada, Batı Akdeniz bölgesi enflasyonunun aylık ve 9 aylık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde, yıllık bazda ise ortalamanın altında olduğunu bildirdi.
Eylül ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE ve ÜFE'de yüzde 1,03 olarak açıklandığını, yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 9,19, üretici fiyatlarında da yüzde 8,65 artış gösterdiğini hatırlattı.
Artışın enerji ve gıda fiyatlarındaki artışa bağlı olduğuna dikkati çeken Budak, son vergi veya zam kararlarının ise fiyatlara henüz tam olarak yansımadığını belirtti. Son zamların fiyatlara ekim ayında yansıyacağına, ancak baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyonda fazla yükseliş görülmeyeceğine işaret eden Budak, özellikle doğalgaz, akaryakıt, elektrik zamlarının enflasyon beklentisini yükselttiğini ve bunun etkisinin gelecek aylarda görüleceğini bildirdi.
Enflasyonun yüzde 7'nin altına düşmemiş olacağını ve ekonomideki yavaşlamaya rağmen dünya standartlarına göre yüksek enflasyonun devam edeceğini savunan Budak, açıklamasında, "Dünyada yüksek enflasyon ülkeleri sayısı giderek azalmıştır. Çift haneli enflasyona sahip olan birkaç ülke Venezuela, Tanzanya ve Moğolistan gibi ülkelerdir. Türkiye, yüzde 7-9 bandında Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Nijerya, Angola gibi ülkelerle birlikte yer almaktadır" ifadelerine yer verdi.
Çetin Osman Budak, eylül ayı enflasyonunda gıda grubu fiyatlarındaki artışın mevsimsel nitelikte olduğunu, giyim fiyatlarında mevsimlik etkinin henüz ortaya çıkmadığını kaydederek, aylık olarak en yüksek artış gösteren maddelerin TÜFE'de yüzde 33,49 ile patlıcan, yüzde 29,34 ile yumurta ve yüzde 26,43 ile çarliston biber olduğunu, ÜFE'de ise yüzde 36,20 ile sivri biber, yüzde 29,74 ile patlıcan ve yüzde 18,47 ile kadın için yün pantolon olduğunu belirtti.
-Batı Akdeniz'de en büyük artış eğlence ve kültür grubunda-
Batı Akdeniz bölgesinde TÜFE artış oranlarının aylık yüzde 1,20, 9 aylık yüzde 4,09 ve yıllık yüzde 8,38 olarak görüldüğünü belirten Budak, açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:
"Batı Akdeniz bölgesi enflasyonunun aylık ve 9 aylık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde, yıllık bazda ise ortalamanın altında olduğu görülmektedir. Batı Akdeniz bölgesi enflasyonunun yükselmesinde kira artışı etkili olmuştur. Konut grubu fiyat artışı Türkiye genelinde yüzde 0,82, ancak bölgemizde yüzde 1,31'dir. Bunun yanı sıra giyim ve ayakkabıda aylık enflasyon yüzde 2,62 azalış gösterirken, aynı kalemde bölgemizde yaşanan yüzde 0,45'lik artış dikkat çekicidir. Alkollü içecekler ve tütünde de bölgemizdeki artış Türkiye ortalamasının üstündedir."
Batı Akdeniz bölgesinde aylık enflasyonda en büyük artışın yüzde 2,91 ile eğlence ve kültür, yüzde 2,12 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 1,88 ile gıda ve alkolsüz içecekler gruplarında yaşandığını kaydeden Budak, en çok düşüşün ise yüzde 1,85 ile eğitim harcama grubunda gerçekleştiğini ifade etti.
Budak, açıklamasında şunları kaydetti:
"9 aylık ve yıllık enflasyonda ise çeşitli mal-hizmetler, lokanta-oteller, alkollü içecekler-tütün ve konut harcama kalemlerinde dikkat çekici artışlar olmuştur. Yıllık en büyük artış yüzde 18,55 ile alkollü içecekler ve tütün harcama grubunda olmuştur. Türkiye genelinde 26 bölge arasında Batı Akdeniz bölgesi, aylık enflasyonda 8'inci, 9 aylık enflasyonda 20'nci, yıllık enflasyonda ise 12'nci sırada yer almıştır."
Muhabir: Bekir Bektaş / Güç Gönel
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz