HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Eylül ayı ihracatı yüzde 27.7 arttı

İSTANBUL (İHA) - Eylül ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27.7'lik artışla 3 milyar 329 milyon 577 bin dolara ulaştı. Yılın ilk dokuz ayındaki ihracat ise yüzde 12'lik artışla 25 milyar 633 milyon 414 bin dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatçı birliklerinin kayıtlarına dayanarak hazırladığı Eylül ayı sonuna ilişkin ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre Eylül ayı ihracatı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre patlama derecesinde bir artış göstererek yüzde 27.7'lik yükselişle 3 milyar 329 milyon 577 bin dolara ulaştı. Yılın ilk dokuz aylık dönemine ilişkin rakamlar da Ocak - Eylül dönemindeki ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12'lik artışla 25 milyar 633 milyon 414 bin dolar seviyesine çıktı.
TİM rakamları, 1 Ekim 2001 - 30 Eylül 2002 arasını kapsayan son bir yıllık dönemde ise ihracatın yüzde 12.6'lık artış gösterdiğini ortaya koydu. Söz konusu dönemde Türkiye'nin toplam ihracatı 33 milyar 798 milyon 396 bin dolar olarak gerçekleşti.

İHRACATÇILARIN BAŞARISI TİM Başkanı Oğuz Satıcı, ihracatta görülen artışı, tıkanan iç piyasa karşısında tüm gücü ile dış satıma yüklenen, bugüne kadar elde etmiş olduğu pazarları kaybetmemek için tüm gayreti ile çalışan, çevre ülkelere ihracatını arttıran üreticinin ve ihracatçının büyük başarısı olarak değerlendirdi. Satıcı şu görüşleri dile getirdi: "Bu başarı tüm siyasi ve ekonomik olumsuzluklara rağmen kazanılmış bir başarıdır. Bu başarı, artan finansman maliyetleri, negatiflerle ifade edilen satış karlılığı ve net katma değer, üreticinin elindeki varlıkları satarak üretime devam etmesi, özel sektör çalışanının ücretlerinde reel düşüş yaşanması pahasına kazanılmış bir başarıdır. En önemli ihracat pazarlarımızdan olan ABD ve AB mal ve finans piyasalarının içerisinde bulunduğu daralma ortamında sağlanan bu ihracat artışı, Türk ihracatçısının bu başarısının önemini şüphesiz bir kez daha arttırmaktadır. Unutulmamalıdır ki, bugün hedefimiz olan AB'ye katılım çerçevesinde, kamu maliyesinin iç ve dış borçunun, milli gelire oranının, bugünkü yüzde 100'lerdeki oranından, yüzde 60'lara çekilmesinin tek yolu ihracat temeline dayalı üretimle büyüme modelidir. Türk özel sektörünün tüm siyasi ve ekonomik olumsuzluklar içerisinde dahi bu hedefe kilitlenerek, bu doğrultuda çalışma bilincinin en kısa sürede siyaset ve bürokrasi kesimince de kabullenilmesi en büyük dileğimizdir."

"TARIM İHRACATI DESTEKLENMELİ" Oğuz satıcı, aylık bazda sanayi ve madenciliğin sırasıyla yüzde 34.7 ve yüzde 32.4 ihracat artışı gösterdiğini, tarımda ise yüzde 1'den daha az düşüş olduğuna işaret ederek şöyle dedi: "Ocak - Eylül 2002 döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre sanayi ve madenciliğin yüzde 17.6 ve yüzde 15.5'lik oranlarda artış kaydetmesine rağmen, tarımsal ihracatın yüzde 15'den fazla düşüşü, tarım konusunda bazı ek tedbirlerin ve politikaların geliştirilmesi gerekliliğini de ortaya koymaktadır."

En Çok Aranan Haberler