Honda Racing dün Londra'da yaptığı resmi tanıtımla global ısınma konusunda harekete geçen ilk takım olarak görülmesine rağmen, FIA'nın karbon gazının atmosfere yayılmasını önlemek için yaklaşık 10 yıldır perde arkasında çalıştığı ortaya çıktı. FIA'nın, Formula 1 Dünya Şampiyonası ve Dünya Ralli Şampiyonası sebebiyle yaşanan karbon gazı kirlenmesinin telafi edilmesi maksadıyla Meksika'da yürütülen Scolel Te projesine maddi olarak destek verdiği ifade edildi.
FIA'nın bu bağlamda projede yer alan vakıf fonu, Fonfo BioClimatico'ya para yatırmak suretiyle her iki serideki yarışların verdiği zararı telafi ettiği belirtildi.
Sözkonusu fon, tehdit altındaki ormanların korunması, yeni ağaç plantasyonlarının kurulması, yeni meyve ağaçlarının dikilmesi dahil çok çeşitli ve farklı sahalarda faaliyet gösteriyor.
FIA'nın Formula 1 için 1997 ve WRC için 2001'den bu yana karbon gazı salınımının yol açtığı tahribatı doğal yollardan dengelemek maksadıyla proje içinde yer aldığı bildirildi.
FIA, sera gazı etkisinin neden olduğu iklim değişiklikleri dahil birçok felakete yol açabilecek kirlenmeye karşı geçtiğimiz sene de F1'in daha çevreci hale getirilmesine karar vermişti.
Formula 1'de her yıl üretilen karbon miktarı takvimdeki yarış sayısına bağlı olarak değişiyor. Çevrenin korunması kapsamında atılan adımlarla birlikte üretilen karbon miktarları sürekli olarak analiz edilerek yenilenecek.
Jenson Button bugün yeni aracın tanıtımından sonra yaptığı konuşmada FIA'nın karbon gazının zararının telafi edilmesi yönündeki girişimlerini memnuniyetle karşıladığını söylemiş ancak bunun bir başlangıç olması gerektiğini ifade etmişti.
İngiliz pilot Sky News'a verdiği demeçte, "Şu an F1 karbon gazından dolayı etrafa zarar vermiyor. Fakat bizim istediğimiz bu değil. Biz bu konuda çok daha fazlasını yapmak istiyoruz. Şimdi olmasa da gelecekde bunu sağlayabiliriz" dedi.
TUrkiyeF1.Com