Neredeyse her türlü işin akıllı cihazlarla halledilebilmesi güvenlik önlemlerinin artmasına neden olmuştur. Dolayısıyla günümüzde telefonlarda ve bilgisayarlarda birçok koruma yöntemi kullanılmaya başlanmıştır. Bunlardan birisi de Face ID özelliğidir. Apple cihazlarda kullanılan Face ID, son dönemde üretilen telefonlarla birlikte kullanıcıların hayatlarına girmeye başlamıştır. Bundan dolayı pek çok kullanıcı iPhone Face ID nedir diye merak etmektedir.
Günümüzde güvenlik büyük önem taşır. Akıllı cihazların işlevi arttıkça üreticiler de doğal olarak güvenlik yöntemlerini güçlendirme ihtiyacı hissetmişlerdir. Akıllı cihazlarda şifre ve desen gibi birçok ekran kilitleri bulunsa da son dönemde bu ekran kilidi yöntemlerine Face ID de eklenmiştir.
Telefon geliştiricileri, kişilerin güvenliğini sağlayabilmek adına yüz tanımalı ekran kilidi uygulamasını geliştirmiş, Apple da bu geliştiricilerden birisi olmuştur. Apple, iPhone X modeliyle beraber kullanıcılarına Face ID olarak adlandırılan yüz tanıma özelliğini sunmuştur. Bu özellik sayesinde yüz okutularak ekran kilidi açılabilmekte, diğer uygulama ve hesaplara giriş yapılabilmektedir.
Face ID, kişilerin yüzündeki benzersiz şekilleri tarayarak, bunları bir yüz haritasına çevirir ve bu şekilde tanır. Kişilerin yüzlerinden 3D bir model çıkarılır ve her okutulduğunda, kayıt altına alınan yüz verileri modelle eşleştirilir.
Face ID'nin çalışma biçimi, Apple'ın TrueDepth kamera özelliği adındaki özel bir teknoloji sistemiyle mümkün olmaktadır. Bu özellikte, 30.000'den fazla noktayı kayıt altına alan bir nokta projektörü, bir kızılötesi kamera ve bir ışık projektörü yer alır. Kullanıcı yüzünü tararken, bu teknoloji yüzün 3D haritasını oluşturur ve kaydeder.
Face ID destekli bir Apple cihaz kullanan kişiler isimlerini veya şifrelerini girmeden telefonlarının kilidini açabilirler. Face ID yalnızca ekran kilidi değil, aynı zamanda sosyal medya hesaplarına, bilet ve gazete gibi uygulamalara da giriş yapılırken kullanılabilir. Bununla birlikte App Store’da alışveriş yaparken, sağlık uygulamalarında, kilitli gizli dosyalara kadar tüm şifreleme işlemleri yüz tarama teknolojisiyle gerçekleştirilebilir.