HABER

Facebook ve YouTube'u yasaklayan ülkeler

Başbakan Erdoğan'ın dün akşam ATV-A Haber'de söylediği 'Gerekirse YouTube ile Facebook'u kapatırız' sözleri, akıllara bu iki dev sitenin yasaklı olduğu diğer ülkeleri getirdi.

Facebook ve YouTube'u yasaklayan ülkeler

Başbakan Erdoğan'ın dün akşam ATV-A Haber'de söylediği 'Gerekirse YouTube ile Facebook'u kapatırız' sözleri, akıllara bu iki dev sitenin yasaklı olduğu diğer ülkeleri getirdi. Bakın Facebook ve YouTube hangi ülkelerde yasaklı?


Kuzey Kore İnternetin yasak olduğu ülkedeki Kuzey Koreliler, Facebook'la hiçbir zaman tanışamadı.


İran'da Facebook 2009 seçimlerinden sonra yasaklandı. Ancak İran İslami Kültür ve İrşat Bakanı Ali Cenneti, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, aralarında Facebook’un da bulunduğu bazı sosyal medya sitelerine konulan erişim yasağının kaldırılabileceğinin sinyalini verdi.


İran Sosyal sitelere konulan yasakları eleştiren Cenneti, “İslami değerleri koruma bahanesiyle bazı şeylerin gelişmesini önlemenin anlamı yok. Dünyayla irtibatımızı kesip insanları kısıtlı bir alana sıkıştıramayız” diye konuştu. Devrimin kurulduğu ilk yıllarda video oynatıcı ve faks makinelerine konan yasaklamaları hatırlatan Bakan, “Bugün geçmişe baktığımızda aldığımız birçok kararın ne kadar komik olduğunu görüyoruz” dedi.


İran’da birçok bakan ve üst düzey yetkilinin yasak olmasına rağmen sosyal paylaşım sitelerinde hesabı bulunuyor. Resmi rakamlara göre, 4 milyon İranlı Facebook kullanıyor.


İran’daki internet kullanıcıları, genelde erişim yasağının konulduğu siteleri açmak için üçüncü bir ülkenin internet ağından faydalanıyor. Yasak olarak satılan bu materyallerden yararlanmak isteyen kullanıcılar, düzenli olarak abonelik bedeli ödüyor. Tahran, geliştirdiği yazılımlarla istediği zaman bu programların çoğunu da devre dışı bırakabiliyor.


Çin Facebook'a erişim, Temmuz 2009'daki Urumçi olaylarının ardından engellendi. Yasak teknik olarak Eylül 2013'te kaldırıldı.


Küba Facebook resmen yasak değil ancak siteye erişim her Kübalı için kolay değil. Zira Küba'da sadece siyasetçiler, gazeteciler ve tıp öğrencileri yasal olarak evlerinden internete girebiliyor. Geri kalanların ise yasal internet kafeler dışında seçeneği yok. Ancak bu kafelerde de internet hem çok pahalı hem de çok yavaş.


Bangladeş Hazreti Muhammed ve Bangladeş liderlerinin resmedildiği bir karikatür nedeniyle Facebook, Mayıs 2010'da bir haftalığına kapatıldı.


Mısır'da 2011'deki Hüsnü Mübarek karşıtı gösteriler sırasında rejim, Facebook dahil bazı sosyal medya sitelerine erişimi engelledi. Yasak birkaç gün sürdü.


Suriye İsrail'in Suriye'deki sosyal ağlara sızmasından endişe eden Esad rejimi, 2007 yılında Facebook'u kapattı. Ancak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 2011'de bu yasağı kaldırdı.


Mauritius Başbakan Navin Ramgoolam adına Facebook'ta sahte hesap açılınca, site 2007'de kapatıldı. Ancak söz konusu yasak, ertesi gün kaldırıldı.


Pakistan Facebook'a erişim 2010 yılında Hazreti Muhammed'le ilgili karikatürler nedeniyle engellendi. Yasak iki hafta sonra kaldırıldı.


Afganistan 2012 yılının Eylül ayında Müslümanların Masumiyeti filmi nedeniyle yasaklanan YouTube 1 Aralık 2012 itibariyle tekrar erişime açıldı.


Afganistan 2012 yılının Eylül ayında Müslümanların Masumiyeti filmi nedeniyle yasaklanan YouTube 1 Aralık 2012 itibariyle tekrar erişime açıldı.


Bangladeş 2009 yılının mart ayında yasaklanan YouTube kısa süre sonra erişime açılmasına karşın 2012'nin eylül ayında ikinci kez yasaklandı. Bu yasak da bir süre sonra kaldırıldı; ancak bu kez de 5 Ocak 2013'te bir yasak kararı daha geldi.


Brezilya 2007 yılında YouTube'a yasak getiren Brezilya aynı sene içinde erişimi tekrar sağladı.


Çin YouTube'u defalarca yasaklayan Çin'de site halen yasaklı...


Birleşik Arap Emirlikleri 2006 yılının Ağustos ayında yasaklanan YouTube'un yasağı bir süre sonra kaldırıldı.


Türkmenistan 2009 yılında neden belirtilmeden erişime kapatılan YouTube'a halen erişim sağlanamıyor.


Tunus 2 Kasım 2007'de yasak kararı alındı ve siteye girenler HTTP 404 hata mesajıyla karşılaştı. 2011 yılında yasak kaldırıldı.


Tayland 2006 yılında Tayland genelinde Youtube'a yasak geldi. Kaldırılması istenen videoların yayından çıkarılmasıyla erişime açılan YouTube daha sonra da defalarca yasaklandı.


Tacikistan YouTube'u neden belirtmeden kapatan ülkelerden... Halen yasaklı...


Sudan 2010 yılında YouTube'a erişimi kapattı, kısa süre sonra erişime açılan site bu kez de 2012 yılında bir kez daha yasaklandı. Sebebi ise Müslümanların Masumiyeti isimli filmdi.


Suriye 2011 yılının başlarında yasaklanan YouTube'a halen erişim yok.


Rusya 2008 itibariyle birkaç kez erişime kapatıldı. Ancak şu an erişime açık...


Pakistan 2008, 2010, 2012 ve 2013 yıllarında çeşitli nedenlerle erişime kapatılan YouTube halen yasaklı...


Fas 2007 yılında yasaklandı, aynı yıl içinde erişime tekrar açıldı.


Malezya 2013'ün Mayıs ayında yasaklandı, yasak kararı halen yürürlükte...


Libya 2010 yılında Libya'da yaşanan iç savaş döneminde tamamen yasaklandı. Bir yıl sonra erişim tekrar sağlandı.


İran 2006, 2009 ve 2012 yıllarında kapatıldı, şu an erişim sağlanabiliyor.


Endonezya 2008 yılında kapatılan site halen yasaklı...

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler