Kopenhag’daki Mutluluk Araştırma Enstitüsü, 1095 kişinin Facebook kullanırken ve kullanmıyorken mutluluk seviyelerini ölçmüş ve sosyal medyadan uzaklaşmanın kişilerin memnuniyet seviyesini büyük ölçüde arttırdığı bulgusuna ulaşmış.
Araştırma öncesi bu kişilerin yaklaşık %95’i Facebook’u her gün, %78’i günde 30 dakikadan fazla kullandığını söylemiş. Bir hafta boyunca, araştırmacıların yarısı Facebook’u normal düzenlerine göre kullanmaya devam ederken, diğer yarısı Facebook’a hiç girmemiş. Bu bir hafta sonrasında Facebook’u kullanmayanların mutluluğu zirve yapmış diyebiliriz. Daha mutlu hissettiklerini ve hayatın tadını çıkardıklarını söyleyen bu kişiler daha az üzgün, yalnız veya endişeli olduklarını ve konsantrasyonlarının geliştiğini belirtmiş.
Peki ya bir hafta boyunca kullanmaya devam edenler? Sonuçları tahmin edebilirsiniz: %55’i stresli, %39’u ise arkadaşlarına oranla daha az mutlu hissettiğini söylemiş.
Tabii ki de bu verilerin ne kadar güvenilir olduğunu bilmiyoruz; çünkü Mutluluk Araştırma Enstitüsü çalışmaya dahil olan kişilerin tiplerine ilişkin hiçbir bilgi sağlamıyor. Ayrıca Danimarkalılar'ın biz Türkiyeliler'e göre daha farklı internet ve sosyal medya alışkanlıkları ve tutumları olabilir. Üstelik farklı yaş gruplarından insanların Facebook’u farklı şekilde kullandıkları ortada. En önemlisi normalde sosyal destek arayışındaki kişilerin (mesela muhafazakar bir bölgede yaşayan eşcinsel bir gencin) bu dijital ağlardan çok iyi faydalandığı da aşikâr.
Bir hafta Facebook’tan uzak kalmakla pek çok şeyi kaçırmayabilirsiniz ancak daha uzun bir süre buna sebep olabilir; örneğin, normalde Facebook üzerinden davet edildiğiniz etkinlikleri kaçırabilirsiniz. Ayrıca sosyal medyanın “tipi” de önemli: Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, Facebook’a nazaran Snapchat’in daha iyi ruh haliyle ilişkili olduğunu tespit etmiş.
Yine de bir çok kişi için sosyal medyanın tam bir stres kaynağı olduğunu ima eden pek çok araştırma var. 2014 yılında İtalya’da gerçekleşen 50.000 kişinin katıldığı bir araştırma da sosyal medya ağlarının insanların ruh hali üzerinde büyük ölçüde olumsuz etkisi olduğunu ortaya koymuş. Başka çalışmalar da kişinin Facebook üzerinde geçirdiği zaman ve depresif semptomlar arasındaki doğru orantıya dikkat çekiyor. Tüm bunların hepsinden çıkaracağımız kesin sonuç ise şu: Sosyal medya kesinlikle ruh halimizi etkiliyor! Bu sebeple onu nasıl kullandığımıza ve bize neler hissettirdiğine cidden dikkat etmemiz gerekiyor.