İSTANBUL (İHA) - Kimyasal madde yüklü METİN KA isimli tanker, girdap nedeniyle dengesinin kaybolması üzerine İstanbul Boğazı'nda karaya oturdu.
Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Genel Müdürü Hücum Tulgar'dan alınan bilgiye göre, sülfirik asit yüklü METİN-KA isimli Türk bandralı tanker, İstanbul Boğazı'ndan kuzey-güney geçişi yaparken Yeniköy açıklarında girdaba kapıldı. Girdap nedeniyle tankerin dengesinin bozulması üzerine demir atıldı. Sürüklenen tanker, iskele yakınındaki yalılara yaklaşık 10 metre kala karaya oturdu.
İçerisinde kılavuz kaptan bulunmadığı belirlenen tankerin mürettebatı, dışarıdaki çağrılara cevap vermiyor. Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Genel Müdürü Hücum Tulgar, "Tanker kıyıya yakın bir yerde demir atmış şekilde yardım bekliyor. Kurtarma ekiplerimiz bölgeye intikal ediyor. Şu anda tehlikeli bir durum söz konusu değil" dedi.
Görgü şahidi İskele Memuru Halil Küçükyıldız, "İçerisinde ne yüklü olduğunu henüz bilmiyoruz. Denizdeki akıntıdan etkilenerek sürüklenmeye başladı. İskeleye 10 metre kala çapa atarak durdu. Daha önce de burada akıntıdan dolayı bu tarz olaylara rastlanmıştı" şeklinde konuştu.
"Sizden herhangi bir yardım talebinde bulunuldu mu?" şeklindeki soruya Küçükyıldız, "Bizden bu tarz talepleri olmaz. Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma'dan yardım istemişlerdir" diye yanıt verdi.
Öte yandan, kılavuz kaptan olduğu iddia edilen bir kişi de herhangi bir açıklama yapmadan olay yerinden bir bota binerek uzaklaştı.
VATANDAŞIN HAYATI DA TEHLİKEDE Türk boğazlarından geçen deniz trafiğinin, son yıllarda giderek artan kritik boyutlara ulaştığı ve trafik hacminin bu boyutu ile yalnızca deniz çevresini değil, İstanbul halkının hayatını da tehdit edecek hale geldiği belirtiliyor.
İstanbul Boğazı'ndan yılda 50 binden fazla gemi geçtiğini belirten uzmanlar, bu gemilerin 4 bin 303 tanesinin tanker olduğunu vurgulayarak, bunun da günde ortalama 12 tanker geçişine karşılık geldiğini bildiriyor.
Türk boğazlarında deniz kazalarına, insan hataları ve kötü tabiat şartları yol açıyor. Yine kaza istatistiklerine bakıldığında, Türk boğazlarında meydana gelen kazaların yüzde 85 oranında, kılavuz kaptan almayan gemiler tarafından yapıldığının görüldüğünü ifade eden uzmanlar, kılavuz kaptan alan gemilerin ise büyük oranda kazasız geçiş yaptıklarını vurguluyor. Uzmanlar, "Buradaki gerçek şudur; kazaların büyük çoğunluğu insan hatası yüzünden oluşmakta ve insan hatası da ancak kılavuz kaptan alınması ile en aza indirilebilmektedir" diyor.
Türk boğazlarından uğraksız geçiş yapan gemilerin, 1936 Montrö Sözleşmesi'nin ikinci maddesi uyarınca kılavuz kaptan almak zorunda olmadıklarını kaydeden uzmanlar, bu yüzden de kazaları önlemedeki bu çok önemli faktörün, tam anlamıyla etkin olarak kullanılamadığından yakınıyor.