DİYARBAKIR (İHA) - Doğu ve Güneydoğu'da 1990 - 2003 yılları arasında yaşanan faili meçhul cinayetlerin belgesel haline getiren filmin galası Diyarbakır'da yapıldı. Diyarbakır Demokrasi Platformu ve belediyelerin katkılarıyla, hazırlanan film bir dönem Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yaşanan faili meçhul cinayetleri anlatıyor.
Bölgede işlendiği iddia edilen 4 bin 653 faili meçhul cinayetin konu edildiği belgesel filmin galası Bağlar Belediyesi Konferans Salonu'nda yapıldı. 4653 adlı filmin galasına eski DEP Milletvekili Selim Sadak, DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yusuf Akgün ve yaşanan olaylarda yakınlarını kaybeden çok sayıda vatandaş katıldı.
72 dakikalık belgesel filmde, bir döneme damgasını vuran cinayetlerin ve hükümetlerin şimdilerde unutulmuş olduğu izlenimi uyandırılarak, hafızalar yenilemek hedefleniyor. CD, 1990 ve 2003 yılları arasında faili meçhul cinayetlere kurban gidildiği öne sürülen ve gözaltında kaybolan insanların yakınlarının ve tanıdıklarının anlatımlarından hareketle kurgulanmış. Yer yer canlandırmalara da yer veren belgesel film, JİTEM itirafçısı Abdulkadir Aygan'ın katıldığı infazların ve faili meçhul cinayetlerin nasıl işlendiğinin anlatıldığı söyleşilerle desteklenmiş. Filmde DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Abdullah Çatlı, 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın yanı sıra, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Tansu Çiller'in görüntülerinin verilmesi de dikkat çekiyor.
"4653.." adlı belgesel filmin yönetmeni Mehmet Hatman, 1990 yılından itibaren başlayan ve bugüne kadar devam eden faili meçhul cinayetlere kurban gidenleri konu aldıklarını, gözaltında kaybolan insan sayısını yaklaşık 4 bin 653 olarak tespit ettiklerinden dolayı bu isme karar verdiklerini söyledi. Bu insanların evinden, iş yerinden, sokaktan, şehrin en işlek ve güvenlik güçlerinin en yoğun olduğu yerlerinden kaçırılıp, sorgusuz sualsiz, yargısız infazlara kurban gittiğini ifade eden Yıldırım, "Bu insanların çoğunluğu Kürt kökenli. Biz belgeselimizde insanların nasıl kaçırıldığını, nasıl infaz edildiğini, sonrasında ailelerinin yaşadıklarını ve cinayetlerin neden işlendiğini irdelemeye çalıştık" dedi.