HABER

Faiz harcamalarında azalma var

ANKARA (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2003-2004 yıllarının Mayıs ayı mukayesine göre, faiz harcamalarında yüzde 16.2'lik bir azalma olduğunu söyledi. Ekonominin en büyük kalemlerinden olan faizin düşmediği müddetçe 'Türkiye'de iyi gün olmayacağını savunan Unakıtan, faiz harcamalarında kaydedilen düşüşün fevkalede önemli olduğunu kaydetti. Bütçe performansından bütçe açığının azaltılması ve faiz dışı fazlanın hedeflere ulaşılmasında önemli rol oynadığını ifade eden Unakıtan, "İyi yönetimin göstergesi bütçedir. Türkiye ne çektiyse kötü yönetimden çekmiştir. Borç stoku altında bu milleti inim inim inletmişlerdir" şeklinde konuştu. Ocak-Mayıs döneminde vergi gelirlerinde de artış kaydedildiğini bildiren Unakıtan, 2003 yılının ilk beş ayında yüzde 36.5 olan vergi gelirinin, yüzde 26.2'lik artışla, 2004'ün aynı döneminde yüzde 39.5 olduğunu gerçekleştiğini ifade etti. Vergi gelirinde sağlanan artışı, kayıt dışı ekonomiye yönelik yapılan çalışmaların meyvesi olarak değerlendiren Unakıtan, 2004 yılı bütçesinde vergi gelirleri için öngörülen artış oranının ise yüzde 17.6 olduğunu bildirdi.

2003-2004 Mayıs ayı mukayeselerinde de bulunan Unakıtan, "2003 bütçe performansı çok iyiydi. Bu durum 2004'ü bırak, 2044'e kadar devam edecek. Biz yaptığımız ve yapacağımız yapısal reformlarla bunu kalıcı hale getireceğiz" şeklinde konuştu. Unakıtan, makroekonomik rakamlarda elde edilen rakamlar karşısında rehavete kapılmayacağını belirterek, "Bizim için aslolan yılsonu hedefimizdir" dedi. Unakıtan, bütçe açığının da reel olarak azaldığını ve bu noktada en önemli kalemin faizlerin düşürülmesi olduğunu vurguladı. Bütçe açıklarının artık borçlarla değil, vergi gelirleriyle kapatılması gerektiğini belirten Unakıtan, "Hedefimizin üstünden bir oran yakalamış durumdayız" diye konuştu.

HAZIRLANAN YASA TASARILARI Bakanlığı tarafından hazırlanan kanun tasarıları hakkında da bilgi veren Unakıtan, çeşitli vergi kanunlarında değişiklik öngören tasarıyla, özel okulların 5 yıl süreyle gelir ve kurumlar vergisinden istisna tutulacağını açıkladı. Araştırma-geliştirme (ar-ge) harcamalarının da teşviki için tasarıya, bu harcamaların yüzde 40 fazlasıyla gider yazılmasını imkan sağlayan bir hüküm konulduğunu belirten Unakıtan, bu şekilde ar-ge yatırımlarına dönük 100 liralık harcamanın 140 lira olarak gider yazılacağını bildirdi. 100 milyon doların üzerindeki yabancı yatırımcılara, yabancı para cinsinden muhasebe tutma hakkı getirildiğini belirten Unakıtan, özel sektörün liman ve hava meydanları işletmeciliğini teşvik için de KDV istisnası getirildiğini kaydetti. Maliye Bakanı, söz konusu tasarıyla daha önce sadece müteahhitler için uygulamaya konan, yurtdışında elde edilen kazançların Türkiye'ye getirilmesi sırasında alınan çifte verginin, diğer kesimler için de kaldırıldığını ifade ederek, "Yurtdışı kazancı olan, yurda getirdiğinde vergi yok" değerlendirmesinde bulundu. Unakıtan, belli tutarı aşan ödemelerin, bankacılık kesimi üzerinden yapılmasının zorunlu olduğuna işaret ederek, tasarıyla buna aykırı davrananlara ciro, miktar üzerinden yüzde 5 ceza getirileceğini söyledi. Unakıtan, şunları kaydett: "Söz konusu tutarın, alandan da verenden de ayrı ayrı yüzde 5 ceza olarak alınacak. Ceza yüzde 10 eder. Bu yetmezse daha fazla ceza getirebiliriz. Tasarıda ayrıca, tarım arazilerinin köylüye satışının kolaylaştırılması ve belediyelere konut amaçlı arsa ve arazi satışındaki yasal engellerin kaldırılmasına dönük hükümler de bulunuyor".

Başbakanlığa sevk edilen Gelir İdaresinin Yeniden Yapılandırılmasına dair tasarıya ilişkin bilgilerde veren Unakıtan, tasarıyla, vergi idaresinin daha etkin yapıya kavuşturulmasının hedeflendiğini belirtti. Kayıtdışıyla mücadelenin önemine dikkat çeken Unakıtan, "Güçlü ve etkili bir idare yoksa, bu konuda başarı kazanma şansı sıfırdır. Etkin olduğu kadar, verimli ve mükellef haklarını gözeten bir vergi idaresi yaratmak istediyoruz. Burada vergi mükellefiyetini yerine getiren mükelleflerin memnuniyeti önemlidir. Ama ödemiyor, adam kaçma numaraları yapıyor, onun memnuniyeti değil. Onun memnuniyetsizliği olacak. Çünkü üzerine gideceğiz" şeklinde konuştu. Gelir ve kurumlar vergisinde düşük beyanda bulunanlara gözdağı veren Unakıtan, beyannamelerin bilgisayar ortamında incelendiğini belirterek, "Bir altta kalanlar var, bir de üstte...Yakında altta kalanlara 'gel bakalım ayda 10 milyon lira kazanıyorsun da şu dükkanı nasıl devam ettiriyorsun' diye sorulacak. Yine 'Yanında asgari ücretle adam çalıştırıyorsun. Nasıl asgari ücretin altında gelir elde ediyorsun da, bu kadar adam çalıştırabiliyorsun? Bir anlat bakalım' diyeceğiz. Belki Maliye'ye de bir katkısı olur" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler