HABER

Fakir ülkelere yardım artacak

OTTAWA (İHA) - Kanada'nın Kananaskis Kasabası'nda devam eden G-8 Zirvesi'nde, en fakir ülkelere yapılan yardımın 1 milyar dolar artırılması konusunda uzlaşıldı. G-8 Zirvesi'nde, 22 Afrika ülkesinin borçlarının azaltılacağı vaadinde bulunuldu.

Yardım örgütleri ise, 1 milyar dolarlık miktarın, fakir ülkelerin 50 günlük borç ödemesine eşit olduğuna dikkat çekti ve yardımın, kahve ve pamuk gibi ürünlerin fiyatlarındaki düşüşü ancak karşılayabileceğini belirtti.

Kanada'dan gelen 1 milyar dolar yardım önerisi, İngiltere ve Almanya'nın da kuvvetli desteğini aldı. G-8 ülkeleri, yardımdan yararlanacak Afrika ülkelerinin sağlık ve eğitim gibi alanlara yatırım yapmasını istedi. Kanada Başbakanı Jean Chretien, Afrika'ya yeni kaynaklar verilmesi için de istekli görünürken, ABD Başkanı Bush, tek alana bağlanmak istemediklerini belirtti. Japonya da, yardımlarını daha çok Asya-Pasifik bölgesinde yoğunlaştırması gerektiğini öne sürdü.

Aralarında Güney Afrika Devlet Başkanı Thabo Mbeki'nin de bulunduğu 4 Afrika ülkesi lideri Kananaskis'e giderek, G-8 liderleriyle görüşecek. 4 liderin, yatırım ve kalkınma yardımı karşılığında 'iyi yönetim' öngören Nepad Planı'na destek bulamayacakları belirtiliyor.

RUSYA 2006'DAKİ TOPLANTININ EV SAHİPLİĞİNİ YAPACAK Öte yandan sanayileşmiş ülkelerin oluşturduğu G-8 Grubu'nun Kanada'da yapılan zirve toplantısında, Rusya'nın topluluğa tam üyeliği onaylandı. Böylece Rusya da Kanada, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Japonya, İtalya'yla birlikte topluluktaki yerini aldı. Rusya'nın, topluluğun 2006 yılında yapacağı zirveye evsahipliği yapmasının da kararlaştırıldığı kaydedildi. G-8 tarafından yayınlanan bildiride "Dünya değişiyor. Rusya dünyada topluluğa üye ülkelerin karşılaştığı küresel sorunlara çözüm bulunmasında tam ve anlamlı bir rol oynama potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir" denildi.

Bu arada, G-8 Zirvesi'nde, terörizmle ve kitle imha silahlarıyla mücadele yolunda da bir adım atıldı. Zirvede Rusya'ya eski Sovyetler Birliği ülkelerinde bulunan kitle imha silahlarının yok edilmesi için 20 milyar dolar ayrılmasının kararlaştırıldığı belirtildi. Bu konudaki kararı açıklayan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, "Rusya Federasyonu ve eskiden Sovyetler Birliği'nin parçası olan ülkelerdeki nükleer, biyolojik ve kimyasal silahların yokedilmesi için ayrılacak fon konusunda anlaşmaya vardık" diye konuştu.

Topluluk üyesi diğer ülkelerin bu konudaki anlaşmanın henüz son şeklini almadığını ifade etmelerine karşın, Kanada Başbakanı Jean Chretien, kendisi ve Putin'in öteki liderlerin incelediği anlaşma metni konusunda anlaşmaya vardıklarını belirtti. Söz konusu plan çerçevesinde eski Sovyetler Birliği ülkelerindeki kitle imha silahlarının yok edilmesi için ABD 10 yılda 10 milyar dolar verecek. Rusya hariç diğer ülkeler ise diğer 10 milyar dolarlık kısmı karşılayacak.

En Çok Aranan Haberler