YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'fako Yöntemi'yle Dünya Daha Net

Meltem Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bülent Yiğit, doğuştan gelen nedenlerin dışında zararlı güneş...

'fako Yöntemi'yle Dünya Daha Net

Meltem Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bülent Yiğit, doğuştan gelen nedenlerin dışında zararlı güneş ışınları, diyabet ve yaşlılık gibi nedenlerle de oluşan katarakt hastalığı tedavisinde, FAKO yönteminin kullanıldığını söyledi.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bülent Yiğit, FAKO yöntemiyle ameliyat olan hastaların tamamına yakınının hayatlarına daha sağlıklı bir görüş ile devam ettiklerinin bilindiğini belirterek, "Gözün renkli tabakasının hemen arkasında yerleşmiş ve esasında şeffaf bir mercek olan lensin herhangi bir nedenle saydamlığını kaybetmesi hadisesine, katarakt adı verilir. Genellikle yaşlılarda görülen katarakt, dünyada en ön sırada gelen körlük nedenidir" dedi.

KATARAKTIN SEBEPLERİ

Doğuştan da gelebilen kataraktın, zararlı güneş ışınları, kortizon benzeri bazı ilaçlar, göz travmaları, üveit ve glokom gibi daha evvelden gelen göz hastalıkları, şeker hastalığı gibi nedenlerle oluştuğunu belirten Op. Dr. Bülent Yiğit, en çok görülen nedenin ise yaşlılık olduğunu söyledi.

KATARAKT BELİRTİLERİ

Op. Dr. Yiğit, kataraktın belirtileriyle ilgili olarak, "Görmede yavaş yavaş azalma başlaması, ışığa karşı hassasiyet, göz kamaşması, çift görme, okuma zorluğu, sonradan ortaya çıkan miyopi ve renklerin soluklaşmaya başlaması ile sararması, insanda katarakt başlangıcı olduğunun belirtilerindendir" diye konuştu.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Göz merceğinin tekrar eski şeffaflığını kazanmasına yardımcı olacak bir ilacın bulunmadığını aktaran Yiğit, oluşmuş bir kataraktın yegane tedavisinin cerrahi uygulama olarak kabul edildiğini belirtirken, FAKO yöntemi ile ilgili şunları kaydetti:

"FAKO yöntemi; doktor tarafından, gereken tetkikleri yapılan gözün içerisine koyulacak merceğin numarası, özel bir ölçüm cihazı ile ölçülür ve göz bebeği büyütülerek ameliyat için hazır hale getirilir. Lokal anestezi yapılacak olan hasta, hiçbir ağrı hissetmeyecektir. Gözün şeffaf tabakasında daha küçük bir kesi yapılır ve FAKO adı verilen bir uç göze sokularak, merceğin göz içinde küçük parçalara ayrılarak emilmesi sağlanır. Sonrasında küçük kesiden girebilmesini sağlamak için katlanabilir durumda bulunan mercek göze yerleştirilir. Küçük bir kesi gerçekleştirildiğinden genellikle dikişe gerek duyulmaz. FAKO yöntemi ile yapılan katarakt ameliyatı, ameliyat olan hastaların sosyal yaşamlarına çok daha erken dönebilmeleri, astigmat olasılığını azaltması açısından gün geçtikçe daha fazla tercih edilmeye başlamıştır."

AMELİYAT SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Ameliyat sonrasında bir süre ağır vücut faaliyetlerinden uzak durulması gerektiğini söyleyen Op. Dr. Bülent Yiğit, birkaç hafta süre ile kullanılması gereken göz damlalarına dikkat edilmesi gerektiğini ve ameliyatın ardından yine bir süre el ile göze bastırılmaması yönünde uyarılarda bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler