Japonya’da Kyoto Üniversitesi’nden bilimciler, farelerin deri hücresinden alınan kök hücrelerle ürettikleri yumurtalardan yeni nesil fareler elde etti. Science dergisinde yayımlanan çalışmada yumurtaların kök hücre kullanılarak üretilmesi ve bebek fare elde etme amacıyla döllenmesi için geliştirilen tekniğin insanlara başarılı bir biçimde uygulanması halinde, çocuk sahibi olamayan çiftlere ve kadınların menopozdan sonra bile çocuk sahibi olmalarına yardımcı olabileceği ileri sürüldü.
Kyoto Üniversitesi'nde geçen yıl kök hücre kullanarak canlı spermler elde eden bilim adamları, bu kez benzer teknikle kök hücrelerden döllenebilir yumurtalar elde etti. Embriyodan ve deri hücrelerinden aldıkları kök hücrelerle yumurta elde eden bilim adamları, bu yumurtaları farelerin yumurtalıklarında bulunan diğer hücrelerle kaplayarak laboratuvar ortamında yepyeni bir yumurtalık üretti. Araştırmacılar, daha sonra bu yumurtalığı dişi farelere nakletti. Olgunlaşan yumurtalar, tekrar toplanarak erkek fareden alınan spermlerle döllendi. Döllenen yumurtalar ise taşıyıcı annelerin
rahmine yerleştirildi.
Araştırmayı yöneten Dr. Katsuhiko Hayashi, taşıyıcı annelerin sağlıklı ve döllenme yeteneğine sahip bebek fareler dünyaya getirdiğini söyledi. Bu bebeklerin de olgunluk seviyesine ulaşarak kendi bebeklerini doğurduklarına işaret eden Hayashi, kök hücrelerden elde edilen yumurtalarla yeni nesil farelerin elde edildiğini belirtti. Asıl hedeflerinin kısır çiftlerin çocuk sahibi olmasına yardım etmek olduğuna dikkat çeken Hayashi, bu amaca ulaşmak için yalnızca yeni bilimsel çalışmaların yapılmasının yeterli olmayacağını, birçok etik tartışmanın da yapılması gerektiğini belirtti.
Kök hücreler, kandan kemiğe, sinirden deriye her tür hücreye dönüşebilme özelliğine sahip.