ZONGULDAK (İHA) - ZKÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Aydın Mungan, Zonguldak ve Bartın'da ortaya çıkan hanta virüsü nedeniyle kaygı duyan gurbetçilere çağrıda bulunarak "Kaygı ve çekince duymalarını gerektirecek bir durum yok" dedi.
Zonguldak ve Bartın'da hanta virüsünü ortaya çıkaran Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Hastane Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Doç.Dr. Güven Çelebi, ZKÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Aydın Mungan ve Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Eksal Kargı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, hanta virüsü nedeniyle bölgeye gelecek gurbetçilere çağrıda bulundu. Yurt dışında yaşayan gurbetçilerin bölgede çıkan virüs hastalığı nedeniyle kaygı içerisine girdiklerini söyleyen Mungan, şöyle konuştu: "Almanya'da yaşayıp da bölgeye gelecek olan vatandaşlarımızın bir kaygı duymaları, bir çekince yaşamalarını gerektirecek bir durum yok. Vatandaşlarımız genel hijyen kurallarına uymak kaydıyla hiçbir şekilde kaygı duymadan ülkemize kendi aile fertlerini ziyaret etmeye gelebilir. Bu net olarak bilinmesi gerekir."
Hanta virüsü hastalığını teşhis eden Doç.Dr. Güven Çelebi ise, 19 şüpheli tanımına uygun hastadan 4'ünün hastanede tedavi gördüğünü bildirirken, "Virüsün belirlenmesi için önümüzdeki günlerde fareler üzerinde bir araştırma yapılacak" diye konuştu.
KOMİSYON ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR Farelerle ilgili bir çalışma başlatmak için geçen Mart ayı başında Sağlık Bakanlığı tarafından bu amaçla oluşturulan bilim komisyonunun çalışmalara başladığını belirten Çelebi, şunları söyledi: "Bu virüs ülkemizde daha önce izole edilmediği için virüsün tipini, özelliklerini bilmiyoruz. Bize en değerli katkıyı sağlayacak olan virüsün izolasyonu yani ortaya çıkarılması. Bunun da en kolay yöntemi farelerden bu virüsün elde edilmesi mümkün."
Çelebi, Sağlık Bakanlığı ile Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'nce ortaklaşa yürüttüğü çalışma ile önümüzdeki günlerde bölgedeki farelerde bu virüsün araştırılmasına gidileceğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Bunlar tabii ki bir saha araştırması. Önceden bunun ekipmanını, çalışacak kişinin planlanması, belli malzemelerin sağlanması gerekiyor. Bu çalışma hemen bugünden yarından yapılacak değil. Önce iyi bir planlanması yapılacak."
Çelebi, hanta virüsü şüphesiyle hastaneye kaldırılan hastanın ailesinin de aynı virüsü kapamayacağını da şöyle anlattı: "Her enfeksiyon etkini her hastada aynı bulguyu vermez. Örneğin, bir mikroorganizma bana bulaştığında çok ağır hastalık yapabilir ama bir başkasına bulaştığında hiç hastalık yapmaz ya da çok hafif hastalık yapabilir. Hanta virüsü bu anlamda bu süreçten farklı değil. Bireysel farklılıklardan dolayı herkesin verdiği cevap farklı olabilir. Biz bu insanlarımızın mikropla nerede
karşılaştıklarını bilmiyoruz. Evinde mi? bahçesinde mi? ormanlık alan da mı? Bunlarla ilgili belki ipuçları var. Uluslararası literatürden yola çıkarak yorum yapacak unsurlar var. Ama biz kendi hastalarımızda bunu henüz bilmiyoruz."
Yapılan araştırmaların çoğunun önümüzdeki günlerde bunlara ışık tutmaya yönelik yapılacak araştırmalar olduğunu belirten Çelebi, sözlerini şöyle tamamladı: "Ancak ondan sonra hangi fare türü, diyelim ki ev faresi türü mü, orman faresi türü mü bu mikrobu taşıyor, her ikisi birlikte mi taşıyor. Yine yapacağımız çalışmalarda bu mikrobu evde mi almış, bahçesinde mi almış orman da mı almış bunlara yönelik ip uçlarını elde etmeye yönelik çalışmalar yapılacak."