HABER

"Fark, olumsuz etki oluşturuyor"

ANKARA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nejat Arseven işçilik maliyetinin yüksekliğine dikkat çekerek bunun düşük istihdama ve kayıt dışı çalışmaya neden olduğunu söyledi. 2003 yılının ilk 6 ayında geçerli olacak yeni asgari ücretin tespiti için toplanan 'Asgari Ücret Tespit Komisyonu' çalışmalarına başladı. Toplantı öncesi bir açıklama yapan Arseven, işverenin işçilik maliyeti ile işçinin eline geçen ücret arasında farkın büyüklüğünün çalışma barışı üzerinde de olumsuz etki oluşturduğunu vurguladı. Türkiye'nin en önemli sorununun istihdam olduğunu belirten Arseven, "Küresel bir yarışma içinde olan ülkemizde yeni iş alanları açmak oldukça güçtür" dedi. Arseven, asgari ücretin tespitinde ülkenin sosyal ve ekonomik durumunun, geçinme indeksinin, fiilen ödenmekte olan ücretlerin genel düzeyinin, iş kollarının niteliğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

Asgari ücretin özünde sosyal koruma ücreti olduğunu ifade eden Arseven, "Bunun altında ücret ödenmesi mümkün değildir. Fakat bu konudaki artış oranı, toplu iş sözleşmelerini, genel ücret düzeyini etkilemektedir" diye konuştu. Arseven, 2003 yılında verilmesi planlanan asgari ücretin çalışma barışını olumsuz değil, olumlu katkıda bulunacak bir seviyede tespit edilmesi gerektiğini kaydetti.

'SİYASİLERİN ASGARİ ÜCRETE BAKIŞI" İşçi Temsilcisi Salih Kılıç ise yaptığı açıklamada seçimden önce siyasi partilerin asgari ücret konusunda ne düşündüklerini açıklamalarını istedi. Kılıç, "Seçim sonrası oluşacak hükümetin çalışana yaklaşımı 1 Ocak 2003 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek yeni asgari ücrette olacaktır. Siyasi partiler seçim öncesi, asgari ücret konusunda ne düşündüklerini ve asgari ücretin ne olması gerektiği hususundaki görüşlerini açık ve net olarak şimdiden ortaya koymalıdır" dedi. İşçinin ödediği verginin aynı geliri elde eden serbest çalışandan ve memurdan daha fazla olmasından yakınan Kılıç, "Bugün asgari ücretliden yüzde 11 oranında vergi alınırken devletin en yüksek memurlarından biri olan validen yüzde 2 oranında vergi alınıyor. Bu vergi adaletsizliğinin ortadan kaldırılması gerekiyor" diye konuştu.

"SEFALET ÜCRETİ" Kılıç, asgari ücrette verginin kaldırılmasını istediklerini de dile getirdi. Asgari ücretin son 3 yıldır IMF'ye verilen taahhütler gölgesinde, siyasal müdahale ile sonuçlandırıldığını kaydeden Kılıç, "Hükümet asgari ücret artışlarının hedeflenen enflasyon oranları ile aynı doğrultuda olmasını sağlamak için IMF'ye taahhütte bulunmuş ve bu sözünü Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda görev yapan işveren kesiminin desteğini alıp oy çokluğu sağlayarak yerine getirmiştir. Umarız bu sefer böyle olmaz" dedi.

Çalışmalarda işveren-hükümet temsilcilerinin ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumu öncelikle değerlendirdiğini belirten Kılıç, "Fakat çalışanların içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal yaşama koşulları göz ardı edilmektedir. İşçinin ailesinin hesaplamalarda dikkate alınmaması sonucu asgari ücret eksik ve yetersiz olarak belirlenirken bu tutardan ayrıca kesinti yapılması nedeniyle asgari ücret 'sefalet ücreti'ne dönüşmektedir" diye konuştu. Dört kişilik bir ailenin aylık toplam harcamasının 1 milyar lirayı bulduğunu kaydeden Kılıç, geçmişte lüks görülen harcamaların artık günümüzde teknolojide yaşanan ilerlemenin zorunlu kıldığı masraflar olduğuna dikkat çekti.

İşveren Temsilcisi Nihat Yüksel ise asgari ücret ile sigorta primine esas taban kazanç arasında farkın kayıt dışı işçi çalıştırmayı özendirdiğini belirterek, bu uygulamaya mutlaka son verilmesi, sigorta priminin esas kazancın alt sınırı asgari ücrete eşitlenmesi gerektiğini söyledi. Asgari ücretteki yaş ayrımının AB ülkelerindeki gibi 20 yaş olması gerektiğini ifade eden Yüksel, asgari ücretin toplu iş sözleşmeleri kapsamındaki işyerlerinde uygulanmayıp, taraflarca toplu iş sözleşmeleriyle belirlenmesini istedi.

KOMİSYON TEMSİLCİLERİ Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda hükümet temsilcisi olarak Ömer Benokan, Vedat Reha Mert, Üzeyir Karakuş, Cavit Özdem, Recep Dumanlı, işçi temsilcisi olarak; Salih Kılıç, Raif Kılıç, Cengiz Teke, Ergün Atalay, Enis Bağdadioğlu işveren temsilcisi olarak; Nihat Yüksel, İsmet Sipahi, Sancar Beyazıt, Akansel Koç ve Necati Ersoy bulunuyor.

Tarım ve Orman Asgari Ücret Komisyonu'nda ise bu komisyonda çalışanlara ek olarak Türkiye Orman-İş Sendikası Temsilcisi Mehmet Kafes, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Temsilcisi Saim Dağ yer alıyor. Komisyonun asgari ücretle ilgili son kararını Aralık ayında vermesi bekleniyor.

En Çok Aranan Haberler