Farklı kültürlerin temsilcileri Mersin Kültürlerarası Diyalog Merkezi Derneği’nin (MEKADİM) 'Hoşgörü İftarı'nda bir araya geldi. Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği binasındaki iftar yemeğinde konuşan Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaptı. Allah'ın yarattığı bütün varlıkların en özeli olan insanı değerli kılan, ona ait olan değerler olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, “Güzel ahlak insanın en büyük zenginliğidir. Ahlakı eksik olanın 'değer' olarak ifade edilmesi mümkün değildir. Dünyanın her neresinde ahlaksızlık varsa temelinde inançsızlık vardır. Bunun çözümü değerlerimize yeniden dönmektir." dedi.
Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, insanları bir araya getiren en büyük değerin 'kardeşlik' duygusu olduğunun altını çizdi. Güzeloğlu, Mersin'in bir bütün olarak Türkiye'ye ait değerleri barındıran bir şehir olduğuna işaret etti. Birlik ve beraberliğin korunduğu müddetçe elde edilemeyecek hedefin, aşılamayacak engelin olmadığını anlatan Güzeloğlu, MEKADİM'in, bu filizin yeşermesinde önemli bir öncülük yaptığını kaydetti.
Mersin Müftüsü Ali Melek ise eşrefi mahlukat olarak yaratılan insanın birbirini sevmesi gerektiğini söyledi. Sevginin olduğu yerde hoşgörünün bulunduğunu anlatan Melek, “Sevginin olduğu yerde insanların birbirini anlaması söz konusudur. Sevgisizliğin olduğu yerde nefret vardır. Onun için bize düşen, bizi yaratan Allah nasıl bizim farklı farklı düşünmemize müsaade etmişse, insan olarak bizim de birbirimizi hoş görmesi asıldır.” diye konuştu.
BDP’li Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk ise “Bizim bir Anadolu kültürümüz var zaten. Tüm inançları tüm renkleri tüm kültürleri bağrında yaşatan. Bu topraklarda ilelebette yaşayacağına inanıyorum. Bu Ramazan ayında bundan kuşkum yok. Bu son süreçte de barışın, kardeşliğin tesisi için emek sarfeden siyasetçilerimiz ve gün geçtikçe destekleyen kamuoyu beni çok mutlu ediyor. Buna iştirak etmeyen ve karşısında olanları da Allah ıslah etsin.” ifadesini kullandı.
Alevi-Bektaşi Eğitim ve Kültür Derneği Yöneticisi Ali Muhmani Koşan da Anamur’undan Çamlıyayla’sına kadar bütün Mersin’in Romanıyla, Alevisiyle, Sünnisiyle, Çerkeziyle, Kürdüyle, Türküyle ve diğer gayrimüslim inanç gruplarının kesiştiği bir yer olduğunu kaydetti. Bu yönüyle Mersin’in Türkiye’nin minimize edilmiş hali olarak tasavvur edilebileceğini anlatan Koşan, “Farklılar zenginliğe nasıl dönüştürülür bunun üzerinde düşünmemiz lazım. Burada olduğu gibi nasıl birlikte olabiliriz, bir araya gelebiliriz. Hazreti Adem ve Hazreti Havva’dan beri akrabayız, birbirimizin kardeşiyiz. İnsanlık üst kimliğimiz, akrabalık bağlarımız var. Tüm bunlar birbirimizi kucaklamamıza, birbirimizi sevmemize vesile olmalıdır.” dedi.
MEKADİM Başkan Sebahattin Batmaz’ın da konuşma yaptığı programa Latin İtalyan Katolik Kilisesi Ruhani Reisi Roberto Ferrari’nin yanı sıra ilçe müftüleri ile farklı kültürlerin temsilcileri de katıldı. İtfar yemeği, hoşgörü fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz