KADIN

Farklı ülkelerde giyilen 30 geleneksel gelinlik

Hangi kıtada olursa olsun, gelinler tek bir konuda hem fikirdir: “Evlenmenin en güzel taraflarından biri gelinlik giymektir."

Farklı ülkelerde giyilen 30 geleneksel gelinlik

Birçok ülkede gelinlik, çiftin mirasını, atalarını ve törelerini temsil eder. Renkler, desenler ve detaylar o ülkenin geleneklerinin ve dini inançlarının sembolüdür.

Hiçbir gelin birbirine benzemez, beyazlar içinde olsalar bile hepsi birbirlerinden farklıdır.

İşte dünya üzerinde karşılaşabileceğiniz harika gelinler ve geleneksel gelinlikleri:

Baba evinden çıkmadan önce Türk gelinlerin beline kırmızı bir kuşak bağlanır. Kırmızı rengi şansı, mutluluğu ve bekareti temsil eder.

Yüzyıllardır Bulgaristan, Ribnovo’da erkek tarafından kadınlar, gelinlerin yüzünü beyaza boyarlar ve renkli pullarla süslerler.


Makedonya yapılan geleneksel bir düğünde gelinler kırmızı, beyaz ve altınlarla işlenmiş bir kıyafet giyerler.


Sri Lankalı gelinler, Doğu ve Batı geleneklerini harmanlayarak, işlemeli ipek saris ve Avrupai duvaklar takarlar. Mücevherleri değerli taşlardan oluşur ve o düğün gününde tek sayıların uğur getirdiğine inanırlar.

Rusya'da yaşayan Khakas gelinleri dondurucu soğuktan korunmak için yün bir şapka ve kürklü palto giyerler.


Yahudi geleneklerine uymaya çalışan bir Ortodoks gelin, gelenekleri korumak adına yüzü ve eli hariç her yerini kapayan bir gelinlik giyiyor.


Suriyeli gelinler, aileleri tarafından verilen uzun kollu bir elbise giyerler ve altın takılar takarlar. Elbiselerin çoğu gökkuşağı renklerindedir ancak çoğu gelin yine de beyaz rengini tercih eder.


Tacikistan’ın geleneksel gelinleri, pantolon üzerine basit bir beyaz elbise giyerler. Birkaç gün süren törende duruma göre kıyafet değiştirirler.


Yaklaşık 8.000 kişinin yaşadığı Endonezya’da, gelinler bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Çoğu gelin canlı renkleri ve işlemeli elbiseleri tercih eder.


Düğün gününden 3 gün önce Endonezyalı kadınlar ellerine, tırnaklarına ve ayaklarına “henna” denilen kına ile kuş ve çiçek resimleri çizerler.


Pakistanlı gelinler kırmızı, pembe ve mor renklerin ağırlıkta olduğu elbiseleri tercih ederler. Bazı çiftler aşklarının sembolü olarak birbirlerinin boynuna çelenk asar.


Hint gelinler şans getirmesi için baştan aşağı 16 işlemeli sari veya lehenga giyerler. Solah Shringar olarak adlandırılan bu gelenekte küpeler, halhallar ve saçlarının bir kısmına uygulanan açık kırmızı boyalar vardır.


Somali’deki modern gelinler İslam kültürüne uygun olarak kapalı ancak Batı tarzı bir elbise ve başörtüsü tercih ederler. Gelinlerin elleri ve saçları kınayla boyalı olabilir.


Nubia’da gelinler üç adet duvak takar. Bunlar başının üzerinde, yüzünün çevresinde ve tamamen kafasını kapatan bir adet tül şeklindedir.


Tibet düğünlerinde, damatlar düğünden bir gün önce gelinlere gelinlik, duvak, gümüş takılar ve Buddha heykelli bir muska hediye ederler.

Geleneksel Eritre düğün kıyafeti, koyu renkli kadife taçlar ve mor-altın işlemeli cüppeler içerir. Gelin ve damat aynı şeyleri giyer.


Tuvan ulusal kostümü göçebe bir yaşam biçimini yansıtır. Ata binerken rahatsızlık vermeyecek renkli ve rahat kıyafetleri tercih edilir.


Her ne kadar düğünde özel bir gelinlik giyseler de Filistinli gelinlerin düğünden bir gece önce giydiği kına elbiselerinin yeri ayrıdır. Elbise, anne ve kızı tarafından özenle dikilir.


Peru, Lima’da geleneksel gelinler, kırmızı ve siyah önlük giyerler. Elbiseleri ise kat kat ve bol işlemelidir.

Ürdün'de gelinler beyaz elbise giyer ve altın-gümüş takılar takarlar. Çoğunlukla başlarının üzerine uyum, güven ve büyümeyi sembolize eden yeşil renkli bir tül olur.


Mali'de, kaftan olarak adlandırılan gelin elbisesi, damadın “ dashiki’sinin” rengine uyar. Daha çok beyaz rengi tercih edilse de kraliyet rengi olan mor ve lavanta rengi de tercih edilir.

Geleneksel Kore kostümü olan “hanbok” yüzyıllardır gelinler tarafından kullanılır. Elbiselerinin içinde uzun kollu bir ceket ve pamuktan veya ipekten yapılmış yüksek belli bir etek bulunur.


Japonya’nın geleneksel gelinleri kar beyazı bir kimono giyerler. Bu renkle uyumlu olan Tsunokakushi adı verilen bir ipek başlık takarlar. Bu "kıskançlık boynuzu”nu gizler ve itaatkâr bir eş olmak için niyetinlerini sembolize eder.


Faslı gelinler düğünlerinde üç farklı elbise kullanırlar. Açılış töreni için beyaz bir kaftan sonrasında ise ailesinin geldiği yeri temsil eden bir elbise tercih ederler.


Nijeryalı gelinler canlı renklerde bir üst ve Hint kumaşından yapılmış bir kaftan tercih ederler. Mercan boncuklar ve saç aksesuarı ile görünüşlerini tamamlarlar.


Geleneksel Iraklı bir gelin birçok elbise değiştirir. Gelinler yedi elbise giyerler ve her biri gökkuşağının farklı bir rengini temsil eder. Kırmızı, aşkı ve romantizmin sembolüdür.


Çeçenistan’da gelinlerin mütevaziliği sembolize etmesi çok önemlidir. Gelinler baştan aşağı tamamen kapalı bir gelinlik giyerler. Anneden kızına aktarılan gümüş aksesuarlar kullanırlar.


İtalyan gelinler genellikle mavi bir aksesuar veya yeşil bir elbise giyerler. Bu renklerin doğurganlık ve şans getirdiğine inanırlar.


Amerikalı gelinler her zaman beyaz giymezler.

Amerikalı kadınlar 19. yüzyıl boyunca beyaz giysilerin elle temizlenmesi imkansız olduğu için düğünlerinde beyaz yerine ellerindeki en iyi elbiselerini giyerlerdi.

Kaynak: businessinsider

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler