HABER

Faruk Çelik'ten, STK'lara gözdağı

ANKARA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yeni yapılan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasasını tanımayanlarla konuşacak bir şeylerinin olamayacağını söyledi.

Makamında Bursaspor Fan Clup Yönetim Kurulu'nu kabul eden Bakan Çelik, basın mensuplarının yeni düzenlenen Genel Sağlık Sigortası yasası ve bu yasaya karşı sivil toplum kuruluşlarının iş bırakma eylemi hazırlıklarıyla ilgili sorularını cevapladı.

Yapılan yasanın 70 milyonu ilgilendirdiğini ve titizlikle bu yasayı yapmaya çalıştıklarını ifade eden Bakan Çelik, "Yasama faaliyetlerinin nasıl yürütüleceğini iyi bildiğimizi düşünüyorum. Özellikle Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası, 70 milyonu yakından ilgilendiren bir yasadır. Bunu, 'ben yaptım' mantığıyla ortaya koymanın doğru olmayacağı bilinciyle hareket ettik ve yasanın hazırlanmasından bugüne kadar her safhasında sosyal tarafların katkılarını almaya çalıştık. Alt komisyonda da Plan Bütçe Komisyonu'nda da bunu almaya devam ettik" dedi.

Sendikaların kendilerinden sürekli taleplerde bulunduğunu ve bu taleplerin sonunun gelmediğini ifade eden Bakan Çelik, "Sendikalar, sayın başbakanımızı ziyaret ettiler. Orada bazı talepleleri vardı ve bu talepleri yasaya yansıtıldı. Bunlardan biri yatalak hastalardan alınan yüzde 1'lik katkı payının alınmaması, bir diğeri ise çalışan kişinin maaşını emekli olurken kullanılan gelişme hızı oranının yüzde 25 yerine yüzde 30 olmasıydı. Yani emeklilerin maaşlarına 5 puanlık bir artış meydana getirdik. Başka taleplerde vardı. Tabiki taleplerin sonu yok. Önümüzdeki 100 yılı ilgilendiren bir yasa yapıyoruz. Bu yasa AK Parti'nin menfaatine yapılmış bir yasa değildir. Torunlarımız ve çocuklarımız için bir yasa düzenliyoruz ki, bu sosyal güvenlik açıklarından kurtulalım ve sosyal güvenliğin sürdürebilirliği konusundaki engelleri ortadan kaldıralım" diye konuştu.

Kimseye kapılarını kapatmadıklarını ancak, 'Bu yasanın hiçbir yerini tanımayız' diyenlerle de oturup konuşacak bir şeylerinin olmadığını belirten Bakan Çelik, "Türk-İş heyetiyle dün 2 saat süren bir toplantı yaptık. Biz, kimseye kapımızı kapatmadık. 'Yürüyeceğiz, kapatacığız' ifadeleri demokratik ölçüler içinde olabilir. Bunlar sosyal kesimin haklarıdır. Fakat, neye karşı olduklarını neden karşı oldukların, ne istediklerini herkes söylemek durumunda. Birileri çıkıyor ve 'Biz, bu yasanın hiçbir yerini
tanımayız' diyor.

Bu insanlarla bizim konuşacak bir durumumuz olabilir mi? Yasanın içine, dışına her şeyine karşı. Başka neyine karşı? 'Bütçede sağlık harcamaları 20 katrilyonun üzerinde. Sağlık bedava verilmeli' deniyor. Sağlığı da bedava yapalım, ilacı da bedava verelim. Herşey bedava olsun. Bunu tüm iktidarlar yapmak ister. Ama mühim olan imkanlar çerçevesinde bunları vatandaşın lehine kullanmaktır. Biz, iktidara gelene kadar toplu konut diye bir şey varmıydı? Bizim dönemimizde, emekçiler, işciler,
memurlar, dar gelirliler evsahibi oldu. Bu daha önce niye gerçekleşmedi. Çünkü bizim emeğe bakışımız, halka bakışımız gayet açık ve net. Türkiye'nin imkanları arttıkça, bu imkanları 70 milyon için kullanıyoruz. Bunun için 'Sağlık tümden bedava olsun' görüşü yüzeysel anlamda doğrudur, sorumluluk anlamında hiçbir anlam ifade etmeyen, gerçeklerle ilgisi olmayan bir cümledir. Böyle bakış açısı olanlarla ne konuşabilirsiniz? Fazla bir şey konuşamazsınız" ifadelerini kullandı.

Yasa düzenlemesi çerçevesinde her görüşe açık olduklarının altını çizen Bakan Çelik, "Ben, bu yasada Türkiye'nin geleceğiyle ilgili bütün görüşlere karşı açık oldum. Tüm katkıları almaya hazırız. Yasanın yürürlüğe gireceği tarihe kadar Türkiye'nin geleceğini bir tuğla koyabileceksek, gerekli değişikliği yaparız" dedi.

En Çok Aranan Haberler