HABER

Fast-food, hastalığa davetiye çıkarıyor

Günümüzün vazgeçilmez beslenme alışkanlıklarının başında gelen fast-foodların sağlık üzerinde olumsuz etkisi olduğu belirtildi.

Fast-food, hastalığa davetiye çıkarıyor

Gaziantep Sağlık İl Müdürü Yusuf Ziya Yıldırım, yaptığı açıklamada, fast-food beslenmenin sürekli seçim değil, ara sıra yapılan bir kaçamak olması gerektiğini söyledi. Yıldırım, teknolojinin gelişmesi, kentleşme, kadının iş hayatına atılması, yoğun iş temposu, seyahat etme, yalnız yaşama gibi etkenlerin, insanların beslenmelerine daha az zaman ayırmasına ve geleneksel beslenme alışkanlıklarını değiştirmesine yol açtığını kaydetti.

Yıldırım, fast-food ürünlerinde en büyük sorunun yüksek eneji içermesi olduğunu belirterek, "Vasat bir öğün içeriği 400 kaloriden başlayıp 1500 kaloriye yükselebilmektedir. Enerjinin çoğu yağ ve şekerden gelmektedir. Fast-food ürünlerdeki enerjinin yüzde 40-60'ı yağlardan oluşuyor. Fast-food yiyeceklerin çoğunluğu yeterli miktarda B vitaminlerini sağlar. Burgerlerin ve pizzaların üzerine konulan peynir, kalsiyum için iyi bir kaynak olmakla beraber soydum, enerji ve doymuş yağ da fazla içermektedir" dedi.

Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, ayaküstü beslenme oluşturan bazı mönülerin beslenme yönünden yetersiz ve dengesiz olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"Dengesiz fast-food ürünlerin çok sık tüketilmesi sağlığı olumsuz etkiler. Bu ürünlerdeki yağın çoğu hayvansal kaynaklıdır. Yağdan gelen enerjinin artması başta kroner kalp hastalıkları ve kanser olmak üzere bir çok kronik hastalıklar için bir riks faktörüdür. Bir diğer dezavantaj ise sodyum içeriği fazla olduğundan hipertansiyon, mide kanseri ve osteoporoz riskini artırdığı saptanmıştır. Fast-food ürünler, A ve C vitamini ile kalsiyum yönünden yetersizdir. A vitamininin az alınması, bağışlık sisteminin yetersizliğine neden olurken C vitamini eksikliği ise kanser riskini artırıyor. Fast-foodlarda ürünler fazla beklediği için C vitamini kaybına yol açmaktadır. Yağda kızartılmış yiyeceklerin sık ve sürekli tüketimi, kardiyovasküler ve sindirim sistemi hastalıkları ile kanser riskini artırır" dedi.

Yıldırım, fast-food beslenme şeklinde kolalı içecekler, çay ve kahvenin sıklıkla tüketildiğini kaydederek, aşırı kafein alımının sinirlilik, huzursuzluk, uykusuzluk ve kan basıncında yükselme gibi durumlara neden olduğunu söyledi.

En Çok Aranan Haberler