Fas Ankara Büyükelçisi M. Lotfi Aouad, Türk yatırımcıların Fas'ta başarılı olabileceklerini belirterek, "İki yıl önce OSTİM'i ziyaretimizde çok etkilenmiştim ve burada KOBİ'lere sunulan imkanlar karşısında şaşkınlık yaşamıştım. Ankara bölgesinde belki Fas yeterince tanınmıyor. Aynı şekilde Fas da Ankara'daki potansiyeli bilmiyor." dedi.
OSTİM merkezli Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği, 'Ülke Tanıtım Günleri' programının ikincisinde üyelerine Fas'taki yatırım avantajlarını anlattı. OSTİM'de düzenlenen toplantıda, Fas Ankara Büyükelçisi M. Lotfi Aouad, Ekonomi Müsteşarı Taoufik Maazouzi, büyükelçilik olarak Türk yatırımcılara yol göstermeye hazır olduklarını söyledi.
Çeşitli sektörlerden 100 kadar sanayici ve iş adamının ilgi gösterdiği programda konuşan Fas Ankara Büyükelçisi M. Lotfi Aouad, Türk yatırımcıların Fas'ta yapacakları iyi bir marketing çalışmasıyla başarılı olabileceklerine işaret etti. Büyükelçi Aouad, "Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği ve TUSKON'a, bu buluşmayı gerçekleştirdiği için teşekkür ediyoruz. İki yıl önce OSTİM'i ziyaretimizde çok etkilenmiştim ve burada KOBİ'lere sunulan imkanlar karşısında şaşkınlık yaşamıştım. Ankara bölgesinde belki Fas yeterince tanınmıyor. Aynı şekilde Fas da Ankara'daki potansiyeli bilmiyor. Türkiye ile benzerlikleri olan bir ülke. Fas, Müslüman ve Arap bir ülke ama aynı zamanda Afrikalı bir ülke konumunda. Arap Baharı ile birlikte yaşanan değişimler, Türkiye'de de insanların kafasında acaba Fas'ta da böyle bir durum var mı sorusunu oluşturuyor. Ancak benzerliklerle birlikte her ülkenin kendine has siyasi ve ekonomik özellikleri söz konusu." diye konuştu.
Büyükelçi Aouad, Fas'ta devletin ekonomiyi ve koşullarını düzenleyen bir rol oynadığını belirterek, reformların çok hızlı gerçekleştirildiğini, 2011 Temmuz ayında ise yeni bir anayasa yapıldığını kaydetti. Güçler dengesinin, bu anayasa ile yeniden kurulduğunu anlatan Aouad, “Fas, ekonomisi anlamında da bölgenin en dinamik ülkesi durumunda. Son üç yıl ortalama ekonomik büyüme yüzde 5 civarında. Ülke bugün altyapı, liman, lojistik alanlarında modern bir yapıya kavuşmuş durumda. ABD, AB ve birçok Arap ülkesi ile vergi muafiyetlerini içeren ticari anlaşmalarımız var. Bu anlamda farklı ülkelerle de müzakerelerimiz devam ediyor. Fas kaliteli altyapılar ile birlikte kalifiye ve ucuz işgücü sunuyor. Fas-Türkiye KEK Komisyonu 2013'te Türkiye'da düzenlenecek. Fas'ta şu anda farklı sektörlerde yaklaşık 80 Türk firması bulunuyor. Bunlar arasında Nurol, BİM, Arçelik, İstikbal gibi firmalar var. Ankaralı KOBİ'lerin de Fas'ta iş yapmalarını, ortaklıklar oluşturmalarını teşvik etmek istiyoruz." diye ifade etti.
AFRİKA'NIN BİR NUMARASI
Fas yatırımları hakkında bilgi veren Fas Yatırım Ajansı Temsilcisi Safae Sıjılmassı Idrıssı de Fas'ın, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde önemli olduğuna işaret etti. Siyasi istikrarla birlikte, güçlü makroekonomik etkenler olduğunu vurgulayan Idrıssı, Fas’taki enflasyon oranlarının son on yıldır ortalama yüzde 107 düzeyinde olduğunu bildirdi. 2005'te de ABD ve Türkiye-Fas arasında yapılan ticari anlaşmaların ciddi vergi avantajları sağladığını dile getiren Idrıssı, serbest bölgede de yatırımcılar için önemli teşviklerin söz konusu olduğunu kaydetti.
AKTİF Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Tolga Bülent Erdoğan da Ocak ayı içinde AKTİF İş Adamları Derneği olarak Fas’a gideceklerini açıkladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz