Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı ve Necmettin Erbakan’ın oğlu olan Fatih Erbakan’ın Haber Global’deki Jülide Ateş’le 40 programında Simone de Beauvoir hakkında “biseksüel bir adam” ifadesini kullanması sonrası Simone de Beauvoir merak edilmeye başlandı. Şimdi, Fransız kadın yazar ve feminist filozof olan Simone de Beauvoir araştırılıyor. İşte Simone de Beauvoir hakkında merak edilen tüm detaylar...
Sosyal medyada gündeme gelmesinin ardından Simone de Beauvoir erkek mi soruları sorulmaya başladı. 9 Ocak 1908 tarihinde doğmuş ve 14 Nisan 1986 tarihinde yaşama gözlerini yummuş olan Simone de Beauvoir Fransız kadın yazar ve feminist filozoftur. Aynı zamanda; roman, felsefe politik deneme, biyografi, otobiyografi ve sosyal deneme yazarı olmakla beraber gazetecidir. Simone de Beauvoir eserleri arasında en önemli eser olarak gösterilen ve 1949 senesinde yazdığı İkinci Cins (Le Deuxième Sexe) eserinde yazar; kadınların gördüğü baskılarla ilgili bilimsel anlamda inceleme yapar ve bu eserin modern feminizmin temellerini kurduğu düşünülür.
Geleneksel bir ailenin kızı olarak dünyaya gelen Simone de Beauvoir kişiliğinde annesinin ve babasının etkisi olduğundan bahseder. Katolik Enstitüsü’nde matematik ve Sainte Marie Enstitüsü’nde yabancı dile yazın eğitimi görür. Ardından Sorbonne’da felsefe eğitimi alan Simone de Beauvoir burada Jean-Paul Sartre ile tanışır. Sorbonne’da Castor (Cesur) lakabını alır. 2. Dünya Savaşı’nın ardından arkadaşlarıyla beraber kurduğu Modern Zamanlar isimli gazetede çalışmaya başlar ve yaşamının sonuna dek editör olarak çalışır. Simone de Beauvoir kitapları arasında bulunan Belirsizlik Ahlakı Üzerine kitabında ise Fransız varoluşçuluğu ile ilgili etkiler fark edilir. Chicago’da yaşadığı bir ilişki İkinci Cins adlı kitabına da ilham verir.
Simone de Beauvoir eserleri arasında Konuk Kız, Pyrrhus ve Cineas, Başkalarının Kanı, Kim Ölecek?, Her Erkek Ölümlüdür, Belirsizlik Ahlakı Üzerine, İkinci Cins, Gün Gün Amerika, Mandarinler, Sade’ı Yakmalı mı? Uzun Yürüyüş, Bir Genç Kızın Anıları, Yaşlılık, Sessiz Bir Ölüm, Les Belles Images, The Woman Destroyed, Hesap Tamam, When Things of the Spirit Come First, Veda Töreni, Sartre’a Mektuplar ve Aşk Mektupları bulunur. Simone de Beauvoir vefat ettiğinde Paris’te Sartre’ın yanına gömüldü. Aynı zamanda Paris’te Seine Nehri üstündeki bir köprüye de Simone de Beauvoir’ın ismi verildi. Simone de Beauvoir hayatı sonlandıktan sonra da ünü devam eden önemli düşün insanı ve post-feminizmin kurucusu olarak kabul edildi.