Amasya'da 1413'te yaptırılan ve Fatih Sultan Mehmet'in de medrese eğitimi aldığı Çilehane Camisi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce restore programına alındı.
Tarihçi araştırmacı-yazar Hüseyin Menç, AA muhabirine, Çilehane Mahallesi'nde yer alan ve Yakup Paşa tarafından 1413'te yaptırılan, tekke, çilehane hücreleri ve türbeden oluşan tarihi caminin, döneminin ilim yuvası olduğunu söyledi.
Halk tarafından "çilhane" olarak adlandırılan, aynı zamanda bir Halveti Tekkesi olarak bilinen caminin, 2. Murat'ın Amasya'da valilik yaptığı dönemde şehzadelerinin ilk eğitim aldığı tekke özelliğine sahip olduğunu anlatan Menç, caminin şehzadelerin eğitim aldığı önemli bir merkez olduğunu söyledi.
-"Konstantiniyye'de Müslümanlara hizmet eyle"-
Fatih Sultan Mehmet'in de söz konusu tarihi camide medrese eğitimi aldığını, İstanbul'u fethedeceğinin Şehzade Mehmet'e ilk burada müjdelendiğini anlatan Menç, Evliya Çelebi'ye ait kaynaklara dayanarak şu bilgileri verdi:
"2. Murat'ın şehzadelerinden Ahmet ile Mehmet, Amasya'da Şeyh Abdurrahman Hüsameddin Efendi'nin derslerinden istifade etmek için tekkeye götürülmüşlerdi. Şeyh Abdurrahman Hüsameddin Efendi'nin elini öpmek için 2. Murat'ın üç şehzadesini birlikte getirmişlerdi. İlk iki şehzade şeyhin ellerini öptükleri halde, Şehzade Mehmet ayağına kapanarak himmet rica etmiştir. Şeyh Abdurrahman Hüsameddin Efendi de boğazından rızasını çıkarıp şehzade Mehmet'in boynuna takarak 'Konstantiniyye'de Müslümanlara hizmet eyle' buyurmuşlardır."
-Çilehane hücreleri-
Caminin bir başka özelliğinin de içinde bulunan çilehane hücreleri olduğunu anlatan Menç, 12 hücreli camiye giren şehzadelerin günlerce eğitim görerek nefislerini terbiye ettiklerini kaydetti.
Tekke ve cami olarak iki bölümden oluşan caminin moloz, taş ve tuğla karışımından yapıldığını, avlusunun kapalı olduğunu belirten Menç, valilerin ve şehzadelerin Cuma namazlarını 1886'da Amasya Valisi Şehzade Ahmet tarafından yaptırılan Sultan 2. Bayezit Külliyesi'nin yapımına kadar Çilehane Camisi'nde kıldıklarını söyledi.
Amasya Müftüsü İsmail İpek ise Çilehane Camisi'nin restorasyon projesinin hazırlandığını ve 2013 yılında Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce restore edileceği belirtti.
Camilerin restorasyonu ve korunmasına büyük önem verdiklerine kaydeden İpek, vakıf yetkililerine teşekkür etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz