YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fay hattı üzerine inşaat

Marmara Depremi'nde 4 bin kişinin öldüğü Sakarya'nın Akyazı ile Erenler İlçesi'nde fay koruma bantları daraltıldı.

Fay hattı üzerine inşaat

Marmara Depremi'nde yaklaşık 4 bin kişinin yaşamını yitirdiği Sakarya'nın Akyazı ile Erenler İlçesi'nde koruma amaçlı getirilen fay koruma bantlarına inşaat yasağı daraltılarak "önlemli alan" adı altında imara açıldı.

Deprem ardından yapılan incelemede, Afet İşleri Genel Müdürlüğü Akyazı İlçesi'nde, üzerinde 2 lise, 5 öğrenci yurdu, 2 ilköğretim Okulu ve 1 anaokulu, öğretmenevi ve yüzlerce konut bulunan bölgede fay hattı tespit etti. Bu tespit sonrası 2 kilometre uzunluğundaki fay hattının sağ ve solunda 75'er metreden toplam 150 metrelik alana imar yasağı getirdi. Ancak Akyazı Belediyesi "Halk istiyor" diyerek 2010 yılında fay koruma bandını dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na başvurarak küçülttürdü. Buna göre fay koruma bandının 20 metresi "uygun olmayan alan", 130 metrelik kısmı ise 'Önlemli alan' olarak imar planına işlenerek bölge imara açıldı. Aradan geçen 1 yıl içerisinde üzerinde 3 mahallenin bulunduğu bölgede yeni inşaatlar yapıldı.

Akyazı Belediye Başkanı Yaşar Yazıcı, fay hattının darartılmasına ilişkin, "Uygulama Akyazı'ya mahsus bir değildir" diye konuştu.

Erenler İlçesi'nde yıkılan 5 katlı Elmas Otel yanından başlayıp Dilmen Mahallesi'nde sona eren ve eski dere yatağı olduğu öne sürülen, uzunluğu 1650 metre olmak üzere sağlı sollu 50 metrelik çöküntü üzerine getirilen imar yasağı da Marmara Depremi sonrasında halktan gelen istek üzerine kaldırıldı.

Erenler Belediyesi de başvuru üzerine 2008 yılında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü'ne tespit için başvurunca tampon bölge olarak oluşturulan yerde sismik araştırma yapıldı. Bir mühendislik şirketi tarafından tarafından yapılan araştırma ve incelemede fay hattı olarak imara kapatılan 1650 metrelik alanın çöküntü alan olduğuna dikkat çekilirken, "Söz konusu alanda mevcut yapıların detaylı zemin etüdlerinin yapılması ve sonuçlarına bağlı olarak temel ve taşıyıcı sistemlerinin güçlendirilmesi, yeni yapılacak yapıların da detaylı zemin etüdleri neticesinde belirlenmesi, zemin problemlerinin giderilmesine yönelik uygun temel sistemlerin tasarlanması gerekir" denilerek dere yatağına yapılacak imarın tehlikesine dikkat çekildi.

Arifiye Belediyesi, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın geçtiği ilçede de Marmara Depremi ardından tespit edilen Mimar Sinan Mahallesi'nde bulunan 2 bin 445 metre uzunluğunda kılcal fay hattına getirilen 145 metrelik imar yasağının kaldırılması için girişimlerde bulunuyor.

Bölgedeki arsa fiyatlarının artması nedeniyle kılcal fay hattında arsaları olanlar imar yasağının kaldırılmasını istedi.

2 BİN 500 BİNANIN YIKILMASI GEREKİYOR Adapazarı'nda olası yeni depremde 15 bin konutun yıkılabileceğini söyleyen Sakarya Ünivesitesi Rektörü Prof.Dr. Muzaffer Elmas, eski deprem yönetmeliğine göre yapılan bu konutların çözümünün Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı'nda olduğunu söyledi.

Prof.Dr. Muzaffer Elmas, 15 bin konuta tekabül eden tehlikenin çözümü için Sakarya Üniversitesi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Mimarlar ve Mühendisler Odası ile birlikte hazırladıkları binaların mevcut durumlarının incelenmesine yönelik projenin devam ettiğini söyledi. Prof.Dr. Elmas, "Herşey ortada. 15 bin konuta tekabül eden 2 bin 500 binanın yıkılması gerek. Çünkü bunlar eski deprem yönetmeliğine göre yapıldığı için büyük risk taşıyor. Çözüm yıkılması. Geçtiğimiz günlerde kabul edilen Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planına göre de bu konutlar kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılacak" diye konuştu.

"GEÇİCİ' DİYE YAPILDI KALICI OLDU" Marmara Depremi'nde yıkılan Adapazarı kent merkezindeki 5 katlı Polisevi'nin altında bulunan karakolun yerine geçici olarak prefabrikten yapılan polis merkezi 12 yıldır burada hizmet veriyor.

Marmara Depremi'nde Adapazarı şehir merkezinde bulunan Sakarya Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı 5 katlı polis evinin altında bulunan o dönemde adı 'Osman Nuri Gezmen Polis Karakolu' olan Polis merkezi binası yıkıldı. Polis merkezinin yerine o tarihlerde 120 metrekare alan üzerine geçici olarak yapılan içerisinde nezarathane, 2 idare yeri ve karakol amirinin odası olan prefabrik polis merkezi yapıldı.

Geçici olarak yapılan Adapazarı kent merkezinde yaklaşık 100 bin kişiye hizmet veren polis merkezi aradan geçen 12 yıl süreye rağmen kalıcı bina yapılmadığı için hala prefabrik binada hizmet veriyor. Prefabrik polis merkezinin yerine kalıcı polis merkezinin ne zaman yapılacağı ise belli değil.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler