VAN (İHA) - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi inşaatı, 9 ay sonra yapılan ikinci zemin analizi sonucu fay hattı üzerinde olduğu ve zeminin bina yapımına müsait olmadığı gerekçesiyle durduruldu.
Yıllardan beri şehir merkezine yakın bir bölgede küçük binalarda hizmet veren Van YYÜ Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi için yeni hizmet binası yapılması kararı çıkmış, 2005 yılında proje çalışmaları başlamıştı. Çalışmalar sonucunda Van-Erciş karayolu üzerinde bir işadamı tarafından bağışlanan arsada inşaat yapımına karar verildi. İncelemelerin ardından hastane için yerin uygun olduğu raporu ile birlikte ihale yapılarak inşaata 2007 Eylül ayında başlandı. Sonbaharda temeli atılan ve ilkbaharda inşaatına devam edilen alanda zemininin hastaneye uygun olmadığı iddiaları üzerine ikinci kez etüt yapıldı. Yapılan zemin analizi sonucu fay hattı üzerinde olduğu ve zeminin bina yapımına müsait olmadığı gerekçesiyle hastane inşaatı durduruldu.
YYÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Duran Bolat, mevcut yerin teknik ekibin raporları doğrultusunda belirlendiği gibi, inşaatın durdurulmasının da yine teknik ekibin verdiği rapor doğrultusunda olduğunu söyledi. Van'ın deprem bölgesinde olduğunu da kaydeden Prof. Dr. Bolat, hastane ve okullar başta olmak üzere yapılan inşaatların sağlam zemin üzerinde olması gerektiğini söyledi. İhaleden önce yer seçiminin Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü tarafından yapıldığını belirten Prof. Dr. Bolat, analizlerde üniversitenin bulunduğu sahada hastane inşaatı için uygun yer olmadığı ve zeminin daha sağlam olduğu iddia edilen şimdiki inşaatın bulunduğu alanın hastane için kararlaştırıldığını söyledi.
Prof. Dr. Bolat, inşaat için yapılan hafriyat çalışması esnasında alanın hastaneye uygun olmadığı bilgilerinin gelmeye başladığını belirterek, "Müteahhit firmanın hassasiyeti üzerine tekrar zemin etüdü yapıldı. Alınan örnekler Elazığ Fırat Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü laboratuvarlarına gönderilerek analiz edildi. Bu üniversitemiz tarafından hazırlanan raporda, fay hattı üzerinde olduğu ve zeminin bina yapımına müsait olmadığı gerekçesiyle inşaat durduruldu. Rapordan sonra Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Ceylan ile birlikte Devlet Planlama Teşkilatı'na giderek durumu aktardık ve 1 Eylül 2008 tarihine kadar inşaat için yer bulmamız gerektiği tarafımıza bildirildi. Biz de Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ile kampus girişi arasında kalan arazinin inşaat için uygun olacağını düşünerek alınan toprak örneklerini analiz için tekrar Fırat Üniversitesi'ne gönderdik. Sonuçların birkaç güne kadar çıkmasını bekliyoruz. Bu arsanın uygun görülmesi durumunda DPT'ye yazı yazarak inşaatı kampus alanına getirmesini sağlayacağız" dedi.
Şimdiye kadar müteahhit firmaya 975 bin YTL para ödediklerini söyleyen Rektör Vekili Prof. Dr. Duran Bolat, toprak analizinin olumlu çıkması halinde hastane inşaatının üniversitenin kampus alanına getirilmesiyle büyük bir kazançları olacağını anlattı. Prof. Dr. Bolat, "Daha önceki inşaat bölgesinde bir altyapı bulunmadığı için 6 kilometrelik mesafeden su getirilecekti. Yeni yol yapılacaktı. Doğalgaz, kanalizasyon ve elektrik hatları döşenecekti. Bunların tamamının yapılması için 7 milyon YTL harcanacaktı. Ancak hastanenin kampus alanında yapılması durumunda altyapı hazır olduğu için bu masraflarından kurtulmuş olacağız. Yine mesafe olarak Van'a yakın olduğu için vatandaşlar açısından kolaylık olacak. Kampus içindeki sirkülasyon artacak. Kampus alanı daha canlı bir hale gelmiş olacak" şeklinde konuştu.