Nasıl da heyecanla beklediniz minik yavrunuzu kollarınıza almayı. Ne çok planlarınız var onunla ilgili. O planlar arasında da başı, miniğinizi emzirmek ve anne sütü mucizesiyle tanıştırmak geliyor şüphesiz. İlk 6 ay emzirmek istiyorsunuz, çünkü uzmanların anne sütünün ilk 6 aydaki mucizelerine yönelik açıklamalarını yakından takip ediyorsunuz. En doğrusunu yapıyorsunuz.
Zira tek kelimeyle 'mucizevi' olan ve faydalarına her geçen gün yenileri eklenen anne sütü, ilk altı ayda bebeğinizin fiziksel ve ruhsal gelişiminden zeka gelişimine dek ihtiyacı olan tüm besin öğelerini tek başına sağlıyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Barış Yazar, o faydaları mynet.com okurları için anlattı.
Her anne sütünün, onu emecek bebeğin ihtiyaçlarına özel besin değerleri içerdiğini biliyor muydunuz? Peki anne sütünün içeriğinin her gün hatta her saat yine bebeğin ihtiyacına göre şekillendiğini? Ya anne sütünün bebeğin büyümesi ile yine onun ihtiyacına göre içerik değiştirerek her dönem bebeğe en faydalı besinleri sağladığını söylesek? Yanlış duymadınız. Örneğin sabah bebeğinizi emzirdiğiniz anne sütü ile öğle ve akşam saatlerinde, hatta ilerleyen günlerde verdiğiniz anne sütünün içeriği bile birbirinden farklı oluyor. Üstelik A’dan Z’ye bir bebeğin bütün ihtiyaçlarını karşılayan bu mucizevi sütün içeriğini, başka hiçbir besinle verme şansınız da yok! Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Barış Yazar, bebeklerin ilk altı aylık süreçte mutlaka sadece anne sütü ile beslenmesi, su bile verilmemesi gerektiğini belirterek “Anne sütü her canlının kendi yavrusunun ihtiyacına göre düzenlendiği için her bebek kendi annesinin sütü ile beslenmelidir. İneğin veya keçinin sütü kendi yavrularına özel olduğu için bizim bebeklerimize uygun değildir. Özellikle protein ve elektrolit fazlalığı olduğundan böbreğin yükünü artırabilir, ileriki dönemlerde obezite ve şeker hastalığının ortaya çıkmasına yol açabilir” uyarısında bulunuyor.
Gaz sancısını azaltıyor, daha zeki yapıyor
Anne sütü sağlık açısından olduğu kadar hijyenik ve ekonomik olması açısından da büyük önem taşıyor. Yani karşılığında hiçbir para ödemek gerekmiyor. Üstelik bu eşsiz besin, bebeklerin fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimlerine büyük katkı sağlıyor. Anne ile bebek arasında güçlü bir bağ kurulmasını sağlarken, yapılan araştırmalar bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinden solunum yolu enfeksiyonlarına, gaz ve ishalden kalp hastalıklarına, diyabetten kansere dek bir çok faydaları olduğunu ortaya koyuyor. Anne sütü ile beslenen bebeklerin diğerlerine göre daha zeki ve yetenekli olduğu da yine kanıtlanmış faydalar arasında yer alıyor. Dr. Barış Yazar “Bebeğin annesini emerek beslenmesi hem kendisinin ihtiyaç duyduğu oranda su, yağ ve proteini almasını hem de anne sütünde bulunan probiyotik ve prebiyotik denilen faydalı bakteriler ve bu bakterilerin bağırsakta çoğalarak düzgün bir bağırsak florasına sahip olmasını sağlayan proteinleri almasını sağlar. Düzgün gelişen bağırsak florası ilerleyen dönemde besin alerjilerinin gelişmesini, bağırsak enfeksiyonlarının gelişmesini ve hatta bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltır” diyor.
Özgüvenini artırıyor
Emzirme sayesinde anne ile bebek arasında duygusal bağlanmanın güçleneceğini belirten Dr. Barış Yazar, bebeğin özgüveninde artış sağlayarak ilerleyen dönemde psikolojik olarak daha adapte bir birey olmasına katkı yapacağını söylüyor. Peki bebekler ne sıklıkla emzirilmeli? Dr. Barış Yazar, “Bebekler doğar doğmaz emzirilmeye başlanmalıdır. Bebekler yaşamın ilk 10 günü uykuya meyilli olduklarından her 2-3 saatte bir mutlaka emzirilmeli ve kan şekerinin düşmesi engellenmelidir. 10. günden sonra bebeklerin uyanıklığı artacağından beslenme sıklığı bebeğe bırakılmalı ve her açlık ağlamasında mutlaka emzirilmelidir. Bebekler büyüdükçe emme sıklıkları ve emme süreleri azalmaktadır” diyor. Bebeklerin doğumdan itibaren ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi, 6.aydan sonra ek gıdalara da başlanması gerektiğini belirten Dr. Barış Yazar “Fakat ek gıdaların oranı günlük beslenmenin yüzde 30'unu geçmemelidir. Yani 1 yaşına kadar beslenmenin yüzde 70'i anne sütü ile yapılmalı ve 2 yaşına kadar anne sütü verilmeye devam edilmelidir” diyor.