SAMSUN (İHA) - Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, HDL-Kolesterolü'nün kalp hastalıklarından koruduğunu hatırlatarak uyarıda bulundu.
HDL-Kolesterol'ün, yüksek yoğunluklu kolesterol damar sertliğini önleyici etkisiyle kalp hastalığını önleyici kolesterol cinsi olduğunu hatırlatan Dr. Dinççağ, "Bazı ırklarda bu kolesterol düşüktür. Türk ırkında genellikle HDL-Kolesterol Avrupa ve Amerikalılar'a göre yüzde 20 daha düşüktür. Bu kolesterolü yükselterek kalp hastalıklarına engel olmak mümkündür. HDL-Kolesterol ilaçlarla pek az yükselmektedir. HDL-Kolesterol yükselten en önemli etki egzersiz yapmaktır. Bunun için yaşam boyu spor yapanların HDL- Kolesterolü yüksek tespit edilir" dedi.
HDL-Kolesterol'ün erkeklerde 40, kadınlarda 50 mg/dl'nin üzerinde olması gerektiğini ifade eden Dr. M. Emin Dinççağ, "Yapılan tıbbi araştırmalarda HDL-Kolesterol düşüklüğünün önemli ölçüde koroner kalp hastalığı için risk faktörü olduğu anlaşılmıştır. HDL-Kolesterol'ün yüzde 1 mg/dl'ye düşmesi kalp hastalıklarında yüzde 2-3 oranında artışa neden olur. HDL-Kolesterol'ün yüzde 35'in altında olduğu durumlarda 4 kat daha fazla risk vardır. HDL-Kolesterol kötü huylu kolesterolü taşıyarak zararsız hale getirir. Amerikan Kalp Cemiyeti (AHA) HDL kolesterolün yükseltilmesi ve koroner kalp hastalıklarından korunma için yaşam tarzı değişikliği olan sigaranın bırakılması, az kolesterolü beslenme, sebze ağırlıklı yemekler, stres den uzak durma tavsiye etmekte, haftada bin 500 kilo kalori tüketecek kadar egzersiz yapılmasını sigaranın bırakılmasını önermektedir" diye konuştu.
Sigara bırakıldıktan sonra 60 gün içinde HDL-Kolesterol'ün yükselmeye başladığı tespit edildiğini belirten Dinççağ, "Pasif sigara içenlerde de HDL-Kolesterolü olumsuz etkilediği anlaşılmıştır. 4.5 kilo vermenin HDL- Kolesterolü 2 mg/dl yükselttiği bulunmuştur. Bazı ilaçların HDL- Kolesterolü az da olsa yükselttiği bilinmektedir. Bu ilaçlar koroner kalp hastası ve HDL-Kolesterolü düşük olan hastalara tavsiye edilmektedir" şeklinde konuştu.