29 Ekim'de Cumhuriyet konserini organize eden halka ilişkilerden sorumlu İl Başkan Yardımcısı Bülent Delican'ın senfonik konsere "AKP'lilerin yüzde 95'i arabesk dinliyor" diyen dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say'ı davet edeceklerini açıklamasını, İl Başkanı Ömür Kabak yalanladı.
İzmir'de geçen yıl Cumhuriyet Bayramı'nı senfonik konserle kutlayan AK Parti, bu yıl da aynı konseri düzenlemeye karar verdi. Organizasyonu yapan halkla ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Delican, konsere "AKP'lilerin yüzde 95'i arabesk dinliyor" diyen ünlü piyanist Fazıl Say'ı da davet edeceklerini açıkladı. Bu haberin ulusal basında yer alması partide çatlak yarattı. Bir gün sonra yazılı açıklama yapan AK Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak, şöyle konuştu:
"Bizim gündemimizde Fazıl Say'ı davet etmek yok. Fazıl Say'a bir şeyleri ispat etmek gibi bir amacımız yok. Fazıl Say'ın insanları müzik anlayışlarına göre kategorize ettiğine işaret ediyor. İnsanların belli bir müzik dinledikleri için bir siyasi görüşe sahip olduğunu düşünmek bence çağ dışı bir düşünce tarzıdır. Kendisi çok iyi bir sanatçı olabilir. Ama entelektüel düzeyinin gelişmiş olduğunu söyleyemem. Siyasi tartışmalar belli bir entelektüel düzey ister. Kendisini o seviyede görmüyorum. Bu polemikleri kendisi başlattı. İnsanlara hakaretler etti. Bizde birer AK Partili olarak yüzümüze tokat atana diğer yanağımızı dönecek değiliz. Aslında Fazıl Say'ın topluma bir özür dileme borcu var. Bu konuda özeleştiri yapmasını kendisine tavsiye ediyorum."
Öte yandan halkla ilişkilerden sorumlu İl Başkan Yardımcısı Bülent Delican, yaptığı açıklamanın arkasında olduğu belirterek, şöyle konuştu:
"İl Başkanı ile Fazıl Say'ın CNN Türk'teki 5N1K programında söylediği 'AKP'lilerin yüzde 95'i arabesk dinliyor' sözü üzerine konuştuk. Kabak'a Say'ı bu yıl da yaparak gelenekselleştireceğimiz senfoni konserine davet etme düşüncemi ilettim. Kendisi karşı çıkmadı, değerlendirilebileceğini söyledi. Bu organizasyonu tatamen ben yaptığım için Fazıl Say'ı davet edeceğimi basına açıkladım. Bu davet, 'kendimizi ispat' değil, hoşgörü ve iyi niyet göstergesidir. O da gelsin bizi tanısın istedik. İnsanlar bilmeden konuşuyorlar. Oysa bizim içimizde de sanatla uğraşan insanlar var. Bir sanatçıyı davet ettik, 'İlla da gel demedik' kötü mü yaptık? Yaptığım açıklamanın arkasındayım."