YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fazıl Şenel: İstikrar adına doğalgaza zam yapmayacağız

BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Fazıl Şenel, 32 aydır doğalgaza zam yapmadıklarını belirterek,...

BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Fazıl Şenel, 32 aydır doğalgaza zam yapmadıklarını belirterek, “Doğalgazdaki artış, gelişen ülke ekonomisine olumsuz etki yapar. Biz bunu da düşünerek, istikrar adına zam yapmamak için kendimizi zorladık. Bundan sonrası için de zam yapmamaya çalışacağız.” dedi.

Nabucco Projesi’nde düzenlenen imza törenine katılmak için Kayseri’ye gelen BOTAŞ Genel Müdürü Fazıl Şenel, şöyle konuştu: “Malumunuz, BOTAŞ’ın şu anki hatlarında bir miktar atıl kapasite var, ancak o atıl kapasite Türkiye’nin kendi iç tüketim eğrisinin ivmesi pozitif yönde yani gittikçe artıyor. 2009 yılında 32 milyar metreküpken 2010 yılında 36,5 milyar metreküp oldu. Bu yıl da tüketimin 40 milyar metreküp civarında olmasını bekliyoruz. Dolayısıyla giderek artan bir tüketim eğrimiz var. Bunda Türkiye’nin giderek büyüyen ekonomisi etki ediyor.”

Doğalgaza 32 aydır zam yapmadıklarını hatırlatan Şenel, “Botaş, istikrarı savunuyor. Elimizden geldiğince de doğalgaza zam yapmayacağız. Ama ileriki dönemde ne olur bilemeyiz. Şu ana kadar elimizden gelen her türlü datayı değerlendirerek yapmamaya, vatandaşımızın, sanayicimizin yanında olmaya gayret ettik. Bunun da etkisi var ki tüketimlerimiz giderek artıyor. Tüketimde önümüzdeki yıl için 40-45, daha sonrası için 47-48, daha sonrası için de 50 milyar metreküpü geçme gibi bir hedefimiz var.” dedi.
Türkiye’de gittikçe artan elektrik tüketimi olduğunu dile getiren Fazıl Şenel, yeni kurulacak doğalgaz çevrim santrallerinin olduğunu hatırlattı. Şenel, şu bilgileri verdi: “Elektrikte üretimin yaklaşık yüzde 54’ü doğalgazla elde ediliyor. Ve doğalgaz çevrim santrali dediğimiz santraller, en kolay kurulabilen, en verimli çalışan elektrik üretim santralleri. Bununla ilgili çok ciddi başvuru var. EPDK ile devamlı görüşüyoruz. Oradan öğrendik. Yaklaşık 25 bin megavatlık bir lisans başvurusu olduğunu öğrendik. Bunların yarısı, hatta yarısından azı 10 bin megavatın yapıldığını düşünürsek bunların yapılma süreci de 2012–2014 yılları arasında iki üç yıl içinde olacak. Bu 10 bin megavatlık doğalgaz çevrim santralinin ihtiyacı 12 ila 15 milyar metreküp doğalgaza tekabül eder. Düşünün 15 milyar metreküp doğalgaz, 40 milyar metreküpün üzerine eklerseniz otomatikman 55 milyar metreküp yapar. Yani çok ciddi şekilde doğalgaza da ihtiyaç var. Dolayısıyla doğalgazı arz güvenliğini tehlikeye düşürmeyecek şekilde sağlamak, direk olarak Botaşın görevi olmasa da vicdanen bizim görevimiz. Yapmaya gayret ediyoruz. Bunları da gözönünde bulundurarak yeni projeye atıl kapasitemizi kullandırmak geçici bir süre ile olacaktır.” diye konuştu.
Fazıl Şenel, Nabucco’nun, Botaş boru hatlarını devamlı kullanarak, uzun dönemde fazla miktarda doğalgazı buradan geçirmek istiyorlarsa bunların teknik, hukuki şartlarını oturup konuşabileceklerini anlattı. Şenel, Nabucco’nun taleplerini düşünerek hazırladıkları A, B, C ve hatta D planları olduğunu, bu senaryolar sayesinde ekstra ülkeye gelir sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler