İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, kurban etlerinin 1-2 gün dinlendikten sonra tüketilmesi gerektiği, etlerin küçük parçalar halinde sebzelerle birlikte pişirilmesinin daha sağlıklı olacağı ve etin, sindirimi zor bir besin olduğu için gereğinden fazla et tüketiminin midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olabileceği ifade edildi.
Fazla et tüketiminin kolesterolü yüksek olan kalp ve karaciğer hastaları için sakıncalı durumlara yol açabileceği vurgulanan açıklamada, "Etin yağlı kısımlarının mutlaka ayrılması ve hayvansal yağın mümkün olduğunca tüketilmemesi gerekir. Doymuş yağ oranı yüksek hayvansal gıdaların kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkarttığı unutulmamalıdır. Ayrıca kurbanların sakatatlarında parazit bulunabileceği için bunlarda çok iyi temizlenmelidir" ifadelerine yer verildi.
Izgara şeklindeki pişirmelerde et ve diğer parçaların iç kısımlarının iyi pişmediği ve hayvandaki hastalıkların insana geçme riskinin daha yüksek olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu uyarılarda bulunuldu.
"Veteriner kontrolünden geçmemiş hayvanları kurbanlık olarak almayın. Etleri ızgara yapmayın, etlerin genellikle kaynama şeklinde pişirilmesi, parazitlerin insana geçmesini büyük ölçüde önleyebilir. Sertlik hem pişirimde hem de sindirimde zorluk oluşturur, bu nedenle eti 1-2 gün soğutucuda bekletin. Etleri uzun süre saklamak için kavurma yöntemini kullanın."