ABD’nin Michigan eyaletinde aşırı çay tüketimine bağlı olarak nadir görülen bir kemik hastalığına yakalanan kadın, günlük çay tüketimiyle ilgili sınırın ne olması gerektiğini yeniden gündeme getirdi.
47 yaşındaki kadın, sırtında ve kollarındaki ağrı nedeniyle doktora başvurdu. Çekilen röntgenler sonucu endokrinoloji uzmanı Doktor Sudhaker Rao, hastanın omuriliğinin bel kemiğine bağlandığı noktada kemiklerin sıkıştığını, kollarındaki bağların ise sertleştiğini belirtti.
Buna göre, günde toplam 100 çay poşetine denk gelecek çayı 17 yıl boyunca tek başına içen kadın, kemiklerinde şiddetli ağrı şikâyetinin ardından tüm dişlerini kaybetti.
[**<span style="font-size:15.0pt;font-family:"Calibri","sans-serif";
color:red">
Çayda ve suda bol bulunan florürün fazla emilimine bağlı gelişen “iskelet florzisi” isimli hastalığa yakalanan kadının dişlerinde hassasiyet baş gösterdi.
Çok kırılgan hale gelen dişlerinin tamamını çektirmek zorunda kalan kadının vücudunda florür oranı normal sınırın tam dört kat üstünde çıktı. Uzmanlar, günlük florür tüketiminin litre başına 4 miligramı geçmemesi gerektiği konusunda uyardı. Söz konusu hastalığa, içme suyunda florür miktarı yüksek olan Hindistan, Çin gibi ülkelerde sık rastlanıyor.
Natasha Harris adlı kadının son sekiz yılda 25 bin litre kola tüketmesi hayatına mal oldu.
Bağımlılığı yüzünden dişlerini kaybeden kadının çocuklarından biri ise diş minesi olmadan dünyaya geldi.
Harris'in kocası Christopher Hodgkinson'dan ise şoke eden bir açıklama geldi. Hayat arkadaşının kola yüzünden öldüğüne inanamadığını söyleyen adam, "Kolanın ona bu kadar zarar verebileceğini hiç düşünmemiştim. Su gibi bir şey. Böyle bir içeceğin kimsenin ölümüne sebep olabileceğini bilmiyordum" dedi.
Natasha Harris'in annesi ise, kadının kola içmediği zamanlar baş ağrısı çektiğini ve enerjisinin azaldığını doğruladı.
İngiltere'nin Birmingham şehrinde yaşayan Lisa Mckay (24) yakın bir zamana kadar günde tam 20 kutu Cola içiyordu.
Gecenin 4'ünde uykusundan uyanarak Cola içmeye başlayan Mckay, bağımlılığı yüzünden 120 kiloya kadar çıktığını söyledi.
Kiloları yüzünden uçakta iki kişilik koltuk bileti satın almak zorunda kalan, yürümekte güçlük çekmeye başlayan genç kadın sağlığının kötüye gitmesi üzerine ilk olarak midesine kelepçe taktırdı.
Kilolarından kurtulabilmek için ameliyat olduğunu söyleyen Mckay "Operasyonun ardından eve kola alınmasını yasakladım. Kola içmeyi bıraktıktan sonra haftalarca ellerim titredi. Ama yine de çok mutluyum.
Yediklerime de dikkat ederek fazla kilolarımı vermeye devam ediyorum" dedi.
Genç kadın kola içtiği dönemlerde daha fazla açıktığını artık böyle bir sorunu da kalmadığını ifade etti.
Bunun benzer örneğini ekrana taşıyan bir yarışma programı düzenli beslenme ve spor programıyla şişman insanların değişimini gözler önüne serdi.