1 Sağanak yağışla oluşan sel suları, Başakkonutları’nın bulunduğu bölgeden itibaren Ayamama Deresi’ne akmaya başladı. Kuru dere yatağı olan Ayamama’da sular ilerlerken ilk engelle Sular Vadisi’ndeki bir markette karşılaştı.
2 Üstü kapatılan dere, basınç yüzünden betonlarını patlattı. Sular önce marketi bastı. Buradan büyük hızla MNG yolu olarak bilinen alana gelen sular, yolu parçalayarak ilerledi.
3 TEM’e kadar giden yolda azgın sular, etraftan gelen diğer yağmur sularıyla birleşti. TEM’e gelindiğinde ise menfez kapalı olduğu için sular TEM’i bir türlü aşamadı. Ve TEM yüksek olduğu için doğal baraj görevi gördü.
4 TIR’ların sürüklenen konteynerleri menfezlerin tıkanmasına neden oldu. TIR garajı sular altında kaldı ve şoförler hayatını kaybetti. Suların bu engeli aşması da uzun sürmedi. Biriken azgın sular Basın Ekspres Yolu’na girdi.
5 Basın Ekpres Yolu, Başakşehir ve Halkalı’nın yaklaşık 7 metre aşağısında olduğu için yağmur suları burada birikti. Buradan da nehir gibi ilerleyerek Marmara’ya akmaya çalıştı.
6 Ancak tıkalı olduğu iddia edilen menfezler yüzünden sular birikti. 212 Alış Veriş Merkezi yapılırken de derenin yatağıyla oynandığı iddia edildiği ve burada da sorun çıktığı bildirildi. Sonunda ise ortaya bu acı tablo çıktı.
A**yamama deresi intikam aldı**
2.2 kilometre uzunluğundaki Ayamama Deresi, tarih boyunca Bizanslılardan başlayarak Osmanlı’nın bahçesi oldu. İstanbul’un tarım ihtiyacını karşılayan bu bölgenin can suyu ise Ayamama Deresi’nden karşılandı. 1990’lı yılların başından itibaren dere etrafına yapılaşma başladı. Bakırköy, Halkalı, İkitelli Başakkonutları hattı üzerinde dere etrafına aradan geçen 20 yıl içinde binlerce bina yapıldı. Hatta MASKO, İSTOÇ, Küçüksanayi Siteleri de yine derenin etrafına yapıldı. Aradan geçen yıllar içinde dere yatağı değiştirildi, üstü kapatıldı. Sonunda ise bugünkü tablo ortaya çıktı.