Son zamanlarda, arzulanan ama bir yandan da korkulan ve hayatları mahveden tarzda kadınlar, dizilerimizde sıkça görülmeye başladı. Bir zamanlar siyah-beyaz Türk filmlerinde esas kızla esas oğlan arasına giren bu kadınların tehlikesi, erkekleri entrika ve cinayet dolu olayların içine sokabilmesinden kaynaklanıyor. ‘Femme fatale’ olarak adlandırılan bu kadın karakterlerin en önemli ve gündemdeki örneği ‘Muhteşem Yüzyıl’ın ‘Hürrem Sultan’ı Meryem Uzerli. Hafta Sonu dünyadaki ve dizilerimizdeki ünlü ‘femme fatale’ karakterleri mercek altına aldı.
FEMME FATALE: ‘Femme fatale’, kendisi de değişik motivasyonlara sahip olabilen bir erkeği, özellikle cinselliğini de kullanarak tuzağına düşüren kötü ruhlu kadın tiplemesinin tanımıdır. Fransızca’da ‘ölümcül kadın’ anlamına gelir.
‘Femme fatale’ler asla sıradan adamlarla ilgilenmezler.
Erkekler ise risk alarak bu tehlikeli kadınların peşine düşerler.
Hatice Şendil, ‘Karadağlar’ dizisindeki oturak alemlerinin fettan dansözü Gülhayat rolünde, Halit Karadağlı’yı peşinden koşturmasıyla ‘femme fatale’ karaktere şu anda en uygun örneği oluşturur.
Aslında dizi de, bu riski alabilen Halit Karadağlı ile ‘femme fatale’ Gülhayat’ın ölümcül dansını anlatıyor.
‘Femme fatale’ karakterlerden geçilmeyen ‘Küçük Sırlar’ adlı dizide Merve Boluğur’un canlandırdığı Ayşegül karakteri, annesinin bazı erkekleri kendisine tercih ettiğini düşünerek büyümüş bir kız.
Hayatta kalmak için acımasız oluyor. Popülerliğin şart olduğunu küçük yaşta öğrenmiş ve bu bilgileri ustalıkla hayatına uyguluyor.
Entrikayı bir yaşam biçimi olarak gördüğünden, kah çıkarları uğruna, kah bir hedefe varmak için birilerine zarar verebiliyor.
Bu arada kimseyi sevmediği, karşılaştığı hiçbir iyiliği de cezasız bırakmadığı için ona gerçek bir ‘femme fatale’ diyebiliriz.
Hürrem Sultan tarihçilere göre ‘femme fatale’ karaktere uygun tarihi kişiliklerden bir tanesi
Osmanlı sultanlarının bir cariye ile evlenmeleri adetlere uygun olmamasına rağmen, Kanuni Sultan Süleyman ile evlenmeyi başaran, hayatı boyunca devlet meselelerine ve saray içi entrikalarına karışan, Kanuni’yi kışkırtarak üvey oğlu Şehzade Mustafa’yı öldürten Hürrem Sultan, kuşkusuz tarihimizin en ilginç karakterlerinden.
‘Muhteşem Yüzyıl’ adlı dizide böylesine baştan çıkarıcı bir kadını canlandıran Meryem Uzerli, padişahın karşısında ettiği dans ve ilgisini çekmek için ona adıyla seslenerek kucağında bayılma sahnesiyle daha şimdiden ‘femme fatale’ olmayı başardı.
Sinema tarihinin en ünlü ‘femme fatale’ karakterlerinden birisi de, Rita Hayworth tarafından canlandırılan, aynı isimli filmin Gilda karakteridir.
Tek eldivenini çıkararak dans ettiği ve ‘Put the Blame on Mame’ adlı, her kabahati kadınlarda bulan erkeklerle dalga geçen bir şarkıyı söylediği sahne, sinema tarihçilerince ‘femme fatale’a en güzel örnek olarak gösterilir.
Ülkemizdeki ‘femme fatale’ karakterlerin en meşhuru, aynı zamanda bir kötü karakteri başrol yapan ilk ve tek dizimiz olan ‘Kara Melek’teki Yasemin oldu.
‘Zehirli Sarmaşık’ filminin Türk versiyonu olarak başlatılan, aynı konuyu işleyen ama kötüyü oynayan karakterin sevilmesi sonucu değişime uğrayan ‘Kara Melek’ dizisinin kötü karakteri Yasemin Saylan, dizideki herkesten daha tutkulu, daha zeki ve daha duyarlı bir ‘femme fatale’ idi.
‘Lale Devri’ dizisinde iyi kalpli ablası Lale’yi çekemeyen, o mutlu oldukça hırslanan, ‘başı bağlı’ erkekleri baştan çıkaran, en sonunda da eniştesine göz koyan Yeşim adlı bir karakteri canlandıran genç oyuncu Serenay Sarıkaya, geleceğin ‘femme fatale’ rollerine şimdiden biçilmiş kaftan olduğunu gösterdi.
Seksi yıldız Sharon Stone, ‘Temel İçgüdü’ adlı filmde bütün kötülükleri yapan ama hepsi de yanına kar kalan bir karakteri canlandırdı.
Alman oyuncu Wilma Alles, ‘Öyle Bir Geçer Zaman ki’ adlı dizide, evli bir adamı yoldan çıkararak ailenin parçalanmasına yol açıyor.
Zengin ve ünlü biri olduğu için bu kötülükleri çıkarı olmadan sadece zevk için yapan, ama sonuna kadar da izleyicinin hayranlığını kazanmaya devam eden Catherine Tramell karakteri ‘femme fatale’a çok iyi bir örnek.
Caroline Henke karakterini canlandıran Alles, çok başarılı bir performans sergiliyor.
Yalan ve entrikalarıyla dudaklarını çok fazla hareket ettiren ‘femme fatale’ karakterlerin, aynı zamanda elleri de ayrı bir sembolik unsurdur.
Sinirlendiklerinde tokat attıkları görülür.
Caroline de dizinin küçük yıldızı Osman karakterine tokat atıyor. Eski sevgilisiyle yurt dışında buluşarak beraber oluyor. Zaman zaman timsah gözyaşları dökse de kimsenin gözyaşına bakmıyor.
‘Femme fatale’ kadınlar, sevgili veya koca olarak doğuştan kaybetmiş karakterleri seçerler ve parayı çok severler.
Güzel oyuncu Aliona Bozbey’in ‘Karadağlar’ dizisinde canlandırdığı Zuhal karakteri tam da böyle biri.
Bozbey, dizide eşiyle babasının mirasına konmak için evlenen ve onu parmağında oynatan entrikacı bir kadın rolünde harikalar yaratıyor.
‘Yaprak Dökümü’ dizisinde Ferhunde karakterini canlandıran güzel oyuncu, güzelliğinden çok, alımlı, çekici ve elde ettiği erkeği mahveden bir ‘femme fatale’ olarak milyonları büyülemişti.
‘Melekler Adası’ dizisinde Zinnur adlı kötü karakteri canlandıran Hande Ataizi, feribotta tanıştığı Nurgül Yeşilçay’ın oynadığı Şerbet’e, şeytanın bile aklına gelmeyecek oyunlar oynamıştı.
Josef Von Sternberg’in yönettiği ‘Mavi Melek’ filminde sinema tarihinin ilk ‘femme fatale’lerinden birisiydi Marlene Dietrich.
Lola Lola rolüyle dünya çapında ünlenen Dietrich ile özdeşleşen filmin yapım tarihi ise 1930.