Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının açıklanmasının ardından on binlerce genci tercih telaşı sardı. Adaylar istedikleri fakültelerle ilgili tercihlerini 3 Ağustos'a kadar yapacak. Fen-Edebiyat Fakültesi'nin hazırlayıp Uludağ Üniversitesi'nin de hayata geçirdiği projeyle başarılı öğrencilere 4 yılda iki diploma imkânı sağlayacak. Fen Edebiyat Fakültesi'nin herhangi bir bölümünü tercih eden öğrenciler, 3., 4. ve 5'inci yarıyılda mühendislik, ziraat, ilahiyat, iktisadi idari bilimler fakültesinden birini de alacağı en az 36 krediyle bitirebilecek. İlahiyat, mühendislik, iktisadi idari bilimler, ziraat ve fen edebiyat fakültesinden bir bölüm tercih edecek öğrenciler, 3. yarıyıldan itibaren kontenjan ölçüsünde diğer bölümlerde okuyabilecek.
Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Naci Cangül, hem uygulamalı eğitim hem de diğer alanlarda da uzmanlaşmayı sağlayan yan dal ve çift anadal programları ile ilgili ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi. Yan dal ve çift ana dal yönetmeliklerinde kolaylaştırıcı değişiklikler yaptıklarını belirten Cangül, "Başvuru şartlarını düşürdük ve birinci ve ikinci eğitim arasındaki farkı kaldırdık. Artık birinci veya ikinci eğitim öğrencileri eğer varsa diğer eğitimden de yan alan ve çift ana dal kapsamında ders alabiliyor ve bu sayede daha fazla ders alarak her iki programı da daha hızlı bir şekilde tamamlıyorlar." dedi.
Mesleklerin eskiye oranla çok daha hızlı değişime uğradığını belirten Cangül, 20-30 yıl önce var olan bazı bölümlerin ya ortadan kalktığını ya da popülaritesini yitirdiğini söyledi.
Prof. Dr. Cangül, eskiden orman, ziraat, tekstil ve kimya mühendisliklerinin çok popüler alanlar iken, yakın geçmişte çevre ve endüstri mühendisliklerinin, son birkaç yılda da mekatronik, bilişim, iletişim ve yazılım mühendislikleri, lojistik, moleküler biyoloji ve genetik, endüstriyel tasarım bölümlerinin ilgi çektiğini kaydetti.
Cangül şöyle devam etti: "Üniversite mezunlarının artık tek bir alanda teorik bilgiye sahip bireyler olması değil, alanında hem teorik hem pratik bilgi ve becerilere sahip, yakın alanlardan da haberdar olan ve böylece yıllar içinde mesleğindeki değişim ve gelişimleri takip edebilecek ve karşısına bu yakın alanlarda çıkacak fırsatları değerlendirebilecek kapasitede olması bekleniyor. Uludağ Üniversitesi'nde de hem uygulamalı eğitim hem de diğer alanlarda da uzmanlaşmayı sağlayan yan dal ve çift ana dal programları ile ilgili ciddi çalışmalar yaptık. Tüm öğrencilerimize ileride çalışabilecekleri muhtemel alanlarda uygulama fırsatı verebilmek için ciddi ve planlı çabalarımız sürüyor. Yan dal ve çift ana dal yönetmeliklerimizde de kolaylaştırıcı değişiklikler yaptık. Başvuru şartlarını düşürdük ve birinci ve ikinci eğitim arasındaki farkı kaldırdık.”
“Artık birinci veya ikinci eğitim öğrencileri eğer varsa diğer eğitimden de yan alan ve çift ana dal kapsamında ders alabiliyor ve bu sayede daha fazla ders alarak her iki programı da daha hızlı bir şekilde tamamlıyorlar.” diyen Cangül, “Başta mühendislik, ziraat, ilahiyat ve iktisadi idari bilimler fakülteleri olmak üzere diğer fakültelerle iletişime geçerek öğrencilerin karşılıklı olarak yan alan ve çift ana dal programlarından faydalanmaları için görüşmeler yaptık. Mesela fizik bölümünü tercih eden bir öğrenci, aynı zamanda dört yılın sonunda elektronik mühendisliği diplomasını da alabilecek, bir kimya bölümü öğrencisi aynı zamanda çevre mühendisliği diploması, bir sosyoloji öğrencisi işletme bölümü diplomasına sahip olabilecek. Uludağ Üniversitesi'nin ilahiyat, mühendislik, iktisadi idari bilimler, ziraat ve fen edebiyat fakültesini tercih eden bir öğrenci 3., 4.. ve 5'inci yarıyılda belli bir kontenjan ve başarı durumuna göre bu fakültelerin ayrı bir programını da en az alacağı 36 krediyle bitirebilecek. Öğrenciler alternatifleri internet sayfamızda bulabilirler." ifadelerini kullandı.
"HİÇ İSTEMEDİĞİNİZ ALANI TERCİH ETMEYİN"
Modern üniversite eğitiminde zorunlu alan derslerinin giderek azaldığını ve seçmeli derslerin önem kazandığına işaret eden Prof. Dr. İsmail Naci Cangül, YÖK'ün tüm bölümlerde en az yüzde 25 seçmeli ders oranını uygulamaya koyduğunu hatırlattı.
YÖK'ün böylece öğrencilerin tek bir alana bağlı kalmalarının önüne geçilmeye çalışıldığını anlatan Cangül, istatistiklere göre; çalışanların büyük çoğunluğu hayatları boyunca en az iki kez iş değiştirdiğini açıkladı.
Cangül, 3 Ağustos'a kadar bölüm tercihi yapacak öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu: "Tercih yaparken hem kendi düşüncelerinize hem de tecrübeli kişilerin deneyimlerine değer verin. Öncelikle hiç istemediğiniz bir alanda eğitim almanın, hayat boyu sizi bazı şeylere katlanmak zorunda bırakacağını unutmayın. Ancak illa şu bölüm diye de inat etmeyin. Açık görüşlülükle tüm alternatifleri masaya yatırın. İstediğiniz bölümle ilgili bilgi toplayın. Yerinde ziyaret yapın. Öğrencileriyle ve bulabilirseniz mezunlarıyla görüşün. Tatil dönemi de olsa elektronik ortamda bu kişilere ulaşmanın bir yolu mutlaka vardır. İnternet sayfası bir üniversitenin ve bir bölümün ciddiyetini gösteren önemli bir göstergedir. İnternet sayfasına yeterli önemi vermeyen bir bölümün öğrencilerine de gereken değeri vermesi beklenemez. Yan alan ve çift ana dal programlarının varlığını araştırın. Erasmus öğrenci değişimi kontenjanlarına bakın. Alacağınız eğitimin bir veya iki yarıyılını Avrupa'daki bir üniversitede geçirmenin getireceği tecrübe ve avantajları unutmayın. Mezunların iş bulma şansını araştırın. Bir üniversitenin diplomasının tüm dünyada tanınması anlamına gelen diploma ekini tüm mezunlarına verip vermediğini sorgulayın. Bunların tümünü yapmayan bir üniversite ve bölüm zaten çağın gerisinde kalmıştır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz