Kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, sadece iş hayatına değil sporumuza da çok önemli katkılarda bulundu.
Yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Koç Holding, Türk sporunun en önemli destekçileri arasında yer alıyor.
Başta golf olmak üzere birçok spor dalıyla fiilen ilgilenen Mustafa Koç, Fenerbahçe Kulübü'ne büyük hizmetleri olan bir spor adamıydı.
1907 FENERBAHÇE DERNEĞİ'NİN KURUCU BAŞKANI İDİ
Sarı lacivertli kulübün kongre üyesi olan Koç, 1907 Fenerbahçe Derneği'nin kurucusu ve ilk başkanı idi.
Sarı lacivert renklere olan tutkusunu her fırsatta dile getiren Mustafa Koç, Fenerbahçe'nin birçok ilke öncülük etmesini sağladı.
1993'TE BASKETBOL ŞUBESİNİN YÖNETİMİNİ DEVRALDILAR
Kurucu başkanı olduğu 1907 Fenerbahçe Derneği, 1993 yılında Fenerbahçe Basketbol Takımı'nın idaresini üstlendi ve sarı lacivertlilere büyük başarılar kazandırdı.
O döneme göre son derece yüksek bir bütçe olan 4 yılda 11 milyon dolarlık kaynak yarattı ve Fenerbahçe Basketbol Şubesi'nde bugünkü yapının temelini attı.
FENERBAHÇE LOGOSUNU TESCİL ETTİRDİ
Mustafa Koç’un liderliğindeki 1907 Fenerbahçe Derneği ayrıca 1997 yılında henüz tescil edilmemiş Fenerbahçe logosunu tescil ettirerek bugünkü Fenerium’un da temellerini atmış oldu.
Daha sonra Fenerium markasını kuran 1907 Fenerbahçe Derneği bu markayı ve mağazayı da kulübe armağan etti. Fenerium’u kulübe devreden 1907 Fenerbahçe Derneği yönetimi ayrıca '1907’nin de tescilini alarak kulübe ayrı bir gelir kapısı getirdi.
İLK KOMBİNE BİLET SATIŞINI 1907 DERNEĞİ YAPTI
O dönemlerde Türkiye’de pek bilinmeyen kombine bilet satışını da ilk yapan Mustafa Koç oldu. 1994-2002 yılları arasında Şükrü Saracoğlu Stadyumu VIP tribünü bilet satışları 1907 Fenerbahçe Derneği tarafından yapıldı.
FENERBAHÇE'NİN ŞİRKETLEŞMESİNDE ÖNCÜ OLDU
1997 yılında 'Fenerbahçe şirketleşmeli mi, halka mı açılmalı?' adlı bir kitap hazırlatarak, kulübün şirketleşme ve halka açılması konusunda ilk adımı attı. Bu konuda birçok panel organize ederek kamuoyunun aydınlanmasını sağlayan Mustafa Koç, şirketleşme konusunun oylandığı Genel Kurul Toplantısı'nda yönetime tam destek verdi.
Mustafa Koç'un başkanlığındaki 1907 Fenerbahçe Derneği, sadece spor değil sosyal sorumluluk projeleriyle de Türkiye'ye büyük hizmetlerde bulundu. 2001-2002 yılları arasında 500 çocuğun eğitim masrafının da karşılanmasını sağladı.
Daha birçok önemli projeye ve çalışmaya imza atan Mustafa Koç, 2003 yılında Koç Holding’te Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine getirilince geri plana çekildi ve kardeşi Ali Koç 1907 Fenerbahçe Derneği'nde önemli görevler üstlenmeye başladı.
Mustafa Koç kimdir?
1960 yılında doğan Mustafa V. Koç, Koç Ailesi’nin 3. Kuşak üyesi ve işadamıdır. ABD’de George Washington Üniversitesi İşletme bölümünden 1984 yılında mezun olmuştur.
Çalışma yaşamına 1984’te Tofaş’ta Müşavir olarak başlayan Koç, Ram Dış Ticaret’te Satış Müdürlüğü ve Satış Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. 1992 yılında Koç Holding’e geçerek sırasıyla Başkan Yardımcılığı, Başkan, Yönetim Kurulu Üyeliği ve Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevlerini yürütmüştür. 2003 yılından beri Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı’dır.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yüksek İstişare Kurulu Onursal Başkanı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Üyesi'dir. Genç Başkanlar Organizasyonu üyesi olup, JP Morgan Uluslararası Konseyi’nde, Rolls-Royce Uluslararası Danışma Kurullarına ve Council on Foreign Affairs Uluslararası Konseyi’nde yer almaktadır. Bilderberg Toplantılarının Yürütme Kurulu Üyesi’dir. 2005 yılında İtalya Hükümeti’nin Cavaliere D’Industria nişanı ile ödüllendirilmiştir.
Mustafa V. Koç, ekonomik ve sosyal kalkınmaya büyük önem veren ve bu alanda World Monuments Fund ve Carnegie Vakfı ile BNP Paribas gibi saygın kuruluşlarca ödüllendirilen Koç Ailesi’nin sosyal ve kültürel yaşama katkılarını hayata geçiren Vehbi Koç Vakfı’nın Yönetim Kurulu ve Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın Mütevelli Heyeti Üyesi’dir.
1960 yılında doğan Koç, evli ve iki kız çocuğu babasıdır. Almanca ve İngilizce bilmektedir.