HABER

Fenilketonüri hastalığı zeka geriliği yapıyor

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Fenilketonüri hastalığının Türkiye'de yeni doğan bebeklerde görülen tedavi edilebilir zeka geriliklerinin en önemli nedeni olduğunu belirterek, hastalığın erken teşhisle önlenebildiğini bildirdi.

Fenilketonüri hastalığı zeka geriliği yapıyor

Akdağ yaptığı yazılı açıklamada, kalıtsal bir metabolizma hastalığı olan Fenilketonüri'nin erken dönemde tanımlanması ve tedavisine başlanabilmesi için Sağlık Bakanlığı'nca yürütülen 'Ulusal Yeni Doğan Fenilketonüri Tarama Programı" kapsamında yeni doğan bebeklerin tarama testlerinin ücretsiz yapıldığını kaydetti. Yeni doğan bebeklerde 'Fenilanin enzimi' eksikliği sonucu ortaya çıkan ve ileri derecede zeka geriliğine neden olan Fenilketonüri hastalığının erken teşhisle önlenebildiğini ifade eden Akdağ, "Tedavi edilmeyen Fenilketonüri hastası bebeklerin zekalarındaki gerileme, beş ve altıncı aylardan sonra belirgin hale geliyor. Akranlarından farklı olarak, oturma, yürüme ve konuşma gibi becerileri kazanamayan Fenilketonüri hastası bebekler için tedavi 'erken teşhis' ile mümkün oluyor" diye konuştu.

SADECE BİR DAMLA KAN İLE BELLİ OLUYOR

Bebeklerin doğduktan ve beslenmeye başladıktan 24-72 saat sonra topuklarından bir damla kanın alınması ve incelenmesinin şart olduğunu vurgulayan Bakan Akdağ, hastalığın erken teşhisinin tedaviyi başarılı kıldığını kaydetti. Akdağ, açıklamasında "Hastalığın belirtileri bebeklerin ilk aylarında, anne ve babalar tarafından fark edilemiyor. Hastalık ailelerin dikkatini çekecek düzeyde belirtiler vermeye başladığında ise tedavi için geç kalınmış oluyor. Ancak erken teşhis edilirse, ilaç niteliğindeki özel mamalarla hastalık tedavi edilebilmektedir. Hastalığın önlenmesi için sağlık personelinin hizmet içi eğitimleri sürekli olarak yapılıyor. Hedefimiz yeni doğan her bebeğin tarama testlerinin yapılmasıdır. Doğum yapılan hastaneler, ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezleri, sağlık ocakları, hatta evde doğan bebeklerden bile kan alınarak tarama merkezleri laboratuarlarında inceleniyor. Hastalık tespit edilirse, ileri tetkikleri yapılarak tedaviye başlanıyor. Ailelerin Fenilketonüri hastalığı hakkında bilgilenmeleri çok önemlidir. Bu konuda basın yayın kuruluşlarımıza önemli görevler düşüyor." ifadelerine yer verdi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler