HABER

Ferguson karıştı

Dört ay önce Missouri eyaletinin Ferguson kentinde siyahi bir gencin beyaz bir polis tarafından öldürülmesi olayının görüldüğü davada jüri heyeti, polisin sanık olarak yargılanmayacağı hükmüne vardı.

Ferguson karıştı

Dört ay önce Missouri eyaletinin Ferguson kentinde siyahi bir gencin beyaz bir polis tarafından öldürülmesi olayının görüldüğü davada jüri heyeti, polisin sanık olarak yargılanmayacağı hükmüne vardı.


St. Louis Başsavcısı Robert McCullogh, jürinin saatler öncesinden aldığı kararı Pazartesi akşam geç saatte açıkladı. Karara göre, polis memuru Darren Wilson yargılanmayacak. Wilson, 9 Ağustos'ta silahsız olduğu belirlenen siyah genç Michael Brown'ı birkaç kez ateş ederek öldürmüştü.


Kararın açıklanmasının ardından dün akşam Ferguson karıştı. Olaylar hala devam ediyor.


9 Ağustos'taki olay, St. Louis kentine bağlı Ferguson'da büyük infiale yol açmıştı. Nüfusunun büyük çoğunluğu siyah olan kentteki emniyet gücü beyazlardan oluşuyor. Brown'un vurulmasının hemen arından kent ayaklanmış, Amerika'nın birçok yerinden gelen göstericiler, kentte bazen şiddet olaylarına da yol açan eylemler düzenlemişti. Askeri teçhizatla donatılan polisse göstericilere çok sert müdahale etti.


Jüri kararının hemen ardından açıklama yayınlayan Michael Brown'un ailesi, karardan "derin hayal kırıklığı” duyduklarını bildirdi. Polis memuru Darren Wilson'un avukatları, müvekkillerinin Michael Brown'ın ölümüne yol açan müdahalesinin polisin görev tanımını belirleyen yasalar ve kurallara uygun bulunduğunu açıkladı.


Missouri eyaleti valisi Jay Nixon, gündüz halka karara "barış, saygı ve itidal” gösterilmesi çağrısında bulunmuştu. Nixon ayrıca polise destek vermesi için Ulusal Muhafız birliklerini bölgeye sevk etti.


Kararın nasıl çıkacağını tahmin eden çok sayıda eylemci Amerika'nın dört bir yanından Ferguson'a aktı.


New York New York'ta kararın açıklanmasından önce Union Square'de toplanan göstericiler, kararın açıklanmasının ardından polis barikatını aşarak Wall Street'e yöneldi.


Göstericiler, polisin Wall Street'e girişi engellemesi üzerine "adalet yoksa barış da yok" sloganları ve pankartlarla Times Square'e gittiler.


Burada bir süre tepkilerini sloganlarla dile getiren göstericilere zaman zaman polis müdahale ederken, bazı göstericiler gözaltına alındı.


OBAMA: JÜRİNİN KARARINI KABUL ETMEK ZORUNDAYIZ

Başkan Barack Obama, ABD'nin kanunlar ülkesi olduğunu belirterek, "Ferguson'daki jürinin kararını kabul etmek zorundayız" dedi. Obama, Ferguson'daki jüri kararının ardından gösterilerin barışçıl yollarla yürütülmesini istedi.


GÜN GÜN NELER YAŞANDI?

ABD'nin Missiouri eyaletinde 18 yaşındaki silahsız siyahi genç Michael Brown'ın öldürülmesiyle başlayan olaylar, Soruşturma Kurulu'nun kararının ardından iyice alevlendi. Ferguson'u ırk ayrımcılığında sembol haline getiren gelişmeler şöyle:


-9 Ağustos 2014: ABD'nin Missiouri eyaletinde 18 yaşındaki silahsız siyahi genç Michael Brown, ismi açıklanmayan polis memuru tarafından öldürüldü.


-10 Ağustos 2014: Brown'un ölümünün ardından başlayan protestolarda polis 32 kişiyi gözaltına aldı. Ferguson polisine yardım için diğer bölgelerden 300 polis geldi. Protestolarda polisin, askeri tarzdaki araçlar kullandığı ve aşırı güç kullanımına yöneldiği görüldü.


-13 Ağustos 2014: ABD Başkanı Barack Obama, açıklama yaparak, Brown'un "yürek burkucu" olarak niteledi. Obama, olaylardaki şiddete ve polisin güç kullanımına yönelik kaygı dile getirdi.


-14 Ağustos 2014: Obama, Brown'ın polis tarafından öldürülmesi olayıyla ilgili olarak, Adalet Bakanlığı ve FBI'a, sahadaki yerel yetkililerle birlikte olayı bağımsız biçimde soruşturma talimatı verdiğini bildirdi.


-15 Ağustos 2014: Brown'ı öldüren polis memurunun ismi, Darren Wilson olarak açıkladı. ABD Adalet Bakanı Eric Holder, olaylara müdahalede polisin askeri teçhizat kullanmasını eleştirdi. Missouri Valisi Jay Nixon da Ferguson semtinde güvenliğin denetimi görevinin, protestoculara karşı aşırı güç kullanmakla eleştirilen yerel polisten, Missouri eyaleti otoyol devriyesine devredileceğini kaydetti.


-16 Ağustos 2014: Protestoların devamı üzerine, Vali Nixon ve diğer yetkililer, eyalette olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan etti.


-17 Ağustos 2014: ABD Adalet Bakanı Holder, Brown'ın cesedinde federal otopsi yapılması talimatı verdi.


-18 Ağustos 2014: Missouri Valisi Nixon, Ferguson'a Ulusal Muhafız Birliğinin konuşlandırılması emrini verdi.


-19 Ağustos 2014: Obama, ABD polisinin askeri teçhizatla donatılmasını içeren programların yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulundu. Ferguson civarında polis siyahi bir kişiyi daha, kendisine bıçak çektiği ve tutarsız davranışlarda bulunduğu iddiasıyla vurarak öldürdü.


-20 Ağustos 2014: Uluslararası Af Örgütü, ABD'ye "polis şiddetine son verin" çağrısı yaptı ve tarihinde ilk kez ABD'ye gözlemci heyeti gönderdi. Ferguson'daki olayları izleyen AA muhabiri Bilgin Şaşmaz, ABD polisi tarafından ölümle tehdit edilip darp edilerek gözaltına altına alındı. Hafif yaralanan Şaşmaz, beş saat hücrede tutuldu.


-20 Ağustos 2014: Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Amerikan polisinin Ferguson'daki olaylarda gazetecilere yönelik muamelesinin "utanç verici" olduğunu belirtti. St. Louis'de 12 üyelik jüri, kanıtları incelemeye başladı. Jüri 9 beyaz, 3 siyasi üyeden oluşuyor.


-21 Ağustos 2014: Ferguson'daki olayları takip ettiği sırada AA muhabiri Bilgin Şaşmaz'a silah doğrultan ve ölümle tehdit eden polis memuru süresiz açığa alındı. Şaşmaz'a muamele dünya genelinde basın örgütleri tarafından kınandı.


-23 Ağustos 2014: AA muhabiri Şaşmaz'ın Ferguson olaylarında polis tarafından ölümle tehdit edilip gözaltına alınması sırasında uygulanan şiddet doktor raporunda belgelendi.


-25 Ağustos 2014: Brown'in cenazesi defnedildi.


-4 Eylül 2014: ABD Adalet Bakanlığı, protestoculara karşı aşırı güç kullanmakla eleştirilen Ferguson polisi hakkında kapsamlı soruşturma başlattı.


-6 Ekim 2014: Federal yargıç, polisin protestocuları, uyarıdan 5 saniye sonra hala yerinde durmayı sürdüren medya mensuplarını ve mahalle halkını tutuklamasına yarayan "5 saniye kuralı”nı askıya aldı.


-9 Ekim 2014: ABD'nin St. Louis kentinde beyaz bir polis memurunun görevde olmadığı esnada siyahi bir genci daha vurarak öldürdüğü belirtildi. St. Louis Polisi, adını açıklamadığı 18 yaşındaki siyahi gencin silahlı olduğunu ve güvenlik güçlerine 3 el ateş ettiğini ileri sürerken, gencin yakınları ise siyahi gencin elinde sandviç olduğunu ve polisin bunu silah sanarak ateş ettiğini savundu.


-11 Ekim 2014: Brown'dan sonra yine bir gencin öldürülmesi, protestoları ve olayları tekrar alevlendirdi.


-14 Ekim 2014: Protestoların 4. Gününde, 50 kişinin gözaltına alındı.


-21 Ekim 2014: Vali Nixon, sistematik eşitsizlikleri ele almak için bölgesel komisyon kurdu.


-23 Ekim 2014: Amerika genelinde 70'in üzerinde şehirde yapılan protestolarla ABD polisinin siyahilere ve Latinlere yönelik şiddeti protesto edildi.


-12 Kasım 2014: Birleşmiş Milletler (BM) İşkenceye Karşı Komite, ABD'de polisin uyguladığı şiddet, Guantanamo hapishanesindeki tutukluların durumu ve tutukluların maruz kaldığı kötü uygulamaları mercek altına aldı. Michael Brown'ın babası Michael Brown Sr, "Biz BM'ye oğlumuz için adalet aramaya geldik. Başlama noktası olarak daha iyi bir yer olamazdı" dedi.


-18 Kasım 2014: ABD'nin Missouri eyaletinde Vali Nixon, polis memuru Wilson ile ilgili jürinin kararı öncesinde olağanüstü hal ilan etti.


-21 Kasım 2014: Brown'un babası Michael Brown Sr, oğlunun ölümüyle ilgili soruşturma kurulunun kararı öncesinde yaptığı açıklamada, barış ve sükunet çağrısında bulundu.


-24 Kasım 2014: ABD'de Ferguson'daki olayla ilgili tartışmalar devam ederken polis, bu kez de Cleveland'da elindeki oyuncak tabancadan şüphelendiği 12 yaşındaki siyahi bir çocuğu vurarak öldürdü.


-25 Kasım 2014: ABD'nin Ferguson kentinde mahkeme, 18 yaşındaki silahsız siyahi genç Michael Brown'u öldüren polis memuru Darren Wilson'a ceza verilmemesine karar verdi. ABD Başkanı Barack Obama, ABD'nin kanunlar ülkesi olduğunu belirterek, "Ferguson'daki jürinin kararını kabul etmek zorundayız" dedi. Obama protestolarda sükunet çağrısı yaptı.


ÜNLÜLER DE KARARI PROTESTO ETTİ
Spor ve eğlence dünyasının ünlü isimleri başta, LeBron James ve Rihanna da sosyal medya hesaplarından kararı protesto eden paylaşımlarda bulundular.


FERGUSON HAVA SAHASINDA UÇUŞ YASAĞI İLAN EDİLDİ
ABD sivil havacılık otoritesi FAA, yerel saatle sabah 04.14'e kadar St. Louis havalimanının, yolcu uçağı gelişlerine kapatıldıgını duyurdu. Ayrıca Feguson hava sahasında uçuş yasağı ilan edildi. Uçuş yasağı helikopterlerle görüntü çeken haber kurumlarının yanısıra ticari hava araçlarını da olumsuz etkiledi.


JÜRİNİN KARARI NEW YORK'TA DA PROTESTO EDİLDİ
ABD'nin New York kentinde de jürinin kararına karşı bir protesto gösterisi düzenlendi. "Irkçı polis", "Polis şiddetine son", "Ellerim havada, ateş etme", "Adalet yoksa barış da yok" sloganları atan protestocular,Union Park'tan Times Meydanı'na oradan da siyahi nüfusun yoğunlukta olduğu Harlem bölgesine kadar yürüdüler.











En Çok Aranan Haberler