MALATYA (İHA) - Elazığ'ın Baskil ilçesi ile Malatya'nın Battalgazi ilçesi arasında bulunan Karakaya Baraj Gölü üzerinde yük ve yolcu taşımacılığı yapan Baskil Kaymakamlığı'na ait feribotun, baraj gölünde alabora olarak batması sonucu meydana gelen ve 13 kişinin hayatını kaybettiği facia ile ilgili açılan dava 5 yılda sonuçlandı.
Karakaya Baraj Gölü'nün Battalgazi ilçesi Atabey İskelesi Mevkii'nde 29 Ağustos 2002 tarihinde meydana gelen olayda, Baskil Kaymakamlığına ait yük ve yolcu taşıyan feribotun alabora olarak batması sonucunda, Zehra Ertan (62), Yeter Gülgen (69), Sevim Gültekin (69), Makbule Tay (53), Necla Ergin (40), Haşim Ergün (60), Sevim Ergin (58), Mehmet Ali Demir (42), Sıtkı Güzel (46), Mehmet Güzel(19), Hakkı Gülgen (67) ile birlikte cesetleri kaybolan Mehmet Berk (19) ile Kasım Gülgen olmak üzere toplam 13 kişi hayatını kaybetmişti. Talihsiz kazada feribotta bulunan karpuz yüklü 4 kamyon, 1 minibüs ve 1 otomobil de suya gömülmüştü.
Feribot faciası sonrasında feribotun kaptanı Abuzer Orgun (39) hakkında Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "Taksirle Baskil Feribotunun batmasına neden olarak birden çok kişinin ölümüne neden olmak" iddiasıyla açılan dava, 29 Mart 2003 tarihinde sonuçlanmış ve kaptana 4 yıl 2 ay hapis cezası ve 180 YTL para cezası verilmişti. Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararında, "Bilirkişiler kurulu raporunda, iç sularda çalışacak taşıma araçları yönetmenliğine göre feribotun ilk muayenesinde yapılması gereken ölçümlerin olmadığı, her iç su taşıma aracında bulunması gereken göl ve nehir aracı muayene belgesinin olmadığı, feribotun düzenli kara muayenesinin yapılmadığı, yolcular için gerekli oturma yeri ve yeteri kadar can yeleği bulunmadığı, feribotun teknik açıdan usulsüz olarak boyunun uzatıldığı bildirilmiştir" ifadelerine yer verildi.
Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği karar temyiz edildi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi 30 Eylül 2004 tarihli kararı ile avukatların vekalet ücreti yönünde Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını bozdu. Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi 5 Ekim 2005 tarihli kararı ile bozma kararına uyarak, feribot kaptanına aynı cezayı verip, avukatların ücretlerini Yargıtay'ın bozma gerekçesine göre yeniden ayarladı.
DOSYA YARGITAY'A GÖTÜRÜLÜRKEN KAZADA KAYBOLDU Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ni feribot faciası davası ile ilgili ikinci kararı temyiz edilince, davanın dosyası yeniden Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne gönderilmek üzere 20 Ocak 2006 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim edildi. PTT'ye teslim edilen dosya Diyarbakır'dan da gelen posta evrakları ile birlikte 24 Ocak 2006 günü Ankara'ya götürülürken E.K. yönetimindeki 44 DL 355 plakalı posta kamyonu, Sivas'ın Gürün ilçesi ile Malatya'nın Darende ilçesi arasındaki Bahçeci köyü yakınlarında Van'dan İstanbul'a yolcu götüren T.K.'nin kullandığı 34 DH 6447 plakalı yolcu otobüsüne arkadan çarptı. Otobüs yolcularından bir kişinin hayatını kaybettiği kazada posta kamyonunda bulunan dosyalar yola savruldu. Feribot faciası davasının dosyası bu kazada kayboldu diye kayıtlara geçildi.
Tüm duruşma tutanakları, mahkemenin dava ile ilgili kararları, karardan sonra temyiz yazışmaları, Yargıtay ilamı ve bozmadan sonraki duruşma tutanakları ve tebligatların kaybolduğu feribot faciası davası dosyasının bir bölümü Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın dosyaları içinde bulunarak Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi, feribot davasına giren avukatların dosyasındaki suretlerden fotokopi alarak dosyayı yeniden oluşturdu.
Feribot faciası davasının yeniden oluşturulan dosyası 15 Eylül 2006 tarihinde yeniden Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne gönderildi. Dosyayı yeniden inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 22 Şubat 2007 tarihinde verdiği karar ile feribot kaptanına 4 yıl 2 ay hapis cezasını kapsayan yerel mahkemenin kararını onayladı. Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 30 Mart 2007 tarihinde kararın ulaşması ile 2002 yılındaki 13 kişinin ölümü ile sonuçlanan dava kapanmış oldu.