YEMEK

Fesleğenin Faydaları Nelerdir?

Fesleğen, nane familyasından aromatik bir bitkidir.

Fesleğenin Faydaları Nelerdir?

Fesleğen, nane, biberiye ve kekik gibi besin yoğun bitkilerin bulunduğu familyadandır. Fesleğen mutfaklarda birçok farklı yemek tarifinde de yoğun şekilde kullanılan bir parçadır.

Ancak, fesleğen özellikle, sağlık açısından faydaları dolayısıyla göze çarpmaktadır. Bu bitki, bağışıklığı güçlendirici içeriklere sahip olarak bilinir. Ayrıca, fesleğenin esans yağı, birçok sağlık durumu açısından önemlidir. Bu yüzden bugünlerde bilinen en iyi tıbbi bitkilerden biri de fesleğendir. Fesleğenin bilinen 35 farklı türü bulunmaktadır.

Bu bitki birçok boyut ve şekilde oluşabilmektedir. Ancak bilinen en iyi türü, Hint fesleğeni olduğu söylenebilir. Hint fesleğeni, oldukça güçlü olan iyileştirme özelliği ile bilinen bir fesleğen türüdür. Ayrıca, Hint fesleğeninin 6 farklı esans yağı tanımlanmıştır. Çekirdekleri, kökü, yaprakları ve sapından yapılabilen farklı yağlar.

Özellikle iltihap önleyici, antibakteriyel ve güçlü bir adoptojen olarak bilinir. Adoptojen, vücudun strese karşı koymasına yardımcı olurken hastalıklarla mücadele etmesine destek olmasıdır. Fesleğen ayrıca çeşitli bölgelerin geleneksel ve tıbbi halk sistemleri için önemli bir bitkidir. Güneydoğu Asya ve Hindistan gibi yerlerin tıbbi sistemleri için önemlidir. Hint fesleğeni, binlerce yıldır 300 farklı ayurveda tedavisinde kullanıldı.

1.Hastalıklara Karşı Antioksidan İçerir

5. Antioksidan kaynağıdır

Fesleğenin esans yağının en önemli etkilerinden biri, serbest radikallerin zararlarıyla mücadele ederek DNA yapısını ve hücrelerini korumaya yardımcı olmaktır.

Fesleğen bünyesinde iki önemli suda çözünebilir flavanoid antioksidan içerir. Orientin ve viceninare olarak bilinin bu iki antioksidan, bağışıklık sistemi ve DNA'nın tutulduğu hücre yapısından sorumlu akyuvarların korunmasında yardımcıdır. Fesleğende bulunan antioksidanlar, kromozomların değişmesini ve mutasyona uğramış hücreler ile sonuçlanmasını ve kanserli hücrelerin büyümesini engeller.

Diyet, çevresel kirlilik ve radyasyon nedenli olarak toksinlerin etkileri, vücut içinde oksidatif stres meydana getirir. Ancak, fesleğende bulunan antioksidanlar, oksidasyonla mücadele eder ve yaşlanmanın etkilerini yavaşlatır.

2.İltihap Karşıtı

a-basil-harvest-image

İçeriğinde güçlü esans yağı bulunan fesleğen, iltihap karşıtı olarak bilinir. İçeriğinde eugenol, citronellol ve linalool gibi esans yağlarını barındıran bu bitki, bu enzim engelleyici yağlar ile iltihabın etkilerinin azalmasına yardımcı olur ki iltihap, birçok hastalığın kökünü oluşturan bir durumdur. Örneğin, kalp hastalıkları, romatizmal eklem iltihapları ve iltihaplı bağırsak durumları gibi.

3.Kanserle Savaşır

6. Kansere karşı etkili

Yapılan araştırmalar, fesleğenin bitkisel ilaç içeriğine sahip olduğunu göstermiştir. Bu da, kanserin engellenmesinde doğal bir yol olarak yardımcıdır. Cilt, akciğer, karaciğer ve ağız kanserlerinin engellenmesinde etkili olduğu söylenebilir.

Fesleğen, antioksidan aktivitelerini arttırarak kanserli, zararlı hücrelerin yok edilmesine ve kanserli tümörün yayılmasını durdurmayı sağlar. Hayvanlar üzerinde yapılan deneylere göre, fesleğen, kansere karşı koruma sağladığı görülmüştür. Ve ayrıca, kanser tedavisi sürecinde uygulanan radyasyon tedavisi ya da kemoterapi gibi durumların olumsuz etkilerinden sağlıklı doku ve hücrelerin korunmasını sağladığı görülmüştür.

Bunun anlamı ise, fesleğenin kanser tedavisi sürecinde oldukça önemli bir destek olmasıdır.

4.Antibakteriyel İçerikleri Barındırır

fesleğen

Fesleğenin bir diğer faydası ise, içerdiği esans yağının zararlı bakterilerin büyümesine karşı koruma sağlaması olduğu söylenebilir. Yapılan araştırmalar, fesleğen özünün, antibiyotik tedavilerinin bile tedavi edemediği bakteri direnişlerinin engellenmesine yardımcı olduğunu göstermişti

r. Yapılan araştırmalar, fesleğen yağının güçlü bakteriler ve direnişlerine karşı antibakteriyel aktiviteleri oldukça başarılıdır. Sonuç olarak, fesleğen, bakteri direnişlerine karşı etkili bir rol oynamaktadır. Ve onların büyümesini engelleyici etki sağlamaktadır.

Bu da fesleğenin nasıl işe yaradığı üzerindeki araştırmaların artmasına yol açmış ve onun nasıl işe yaradığının bulunması üzerine, enfeksiyon ve hastalıklara karşı antibiyotik mücadelesine yardımcı olabilecektir.

5.Virüs ve Enfeksiyonlara Karşı

4. Enfeksiyonları önler

Fesleğen yağı, birçok bakteri türüne karşı antimikrobiyel etkileri olan bir maddedir. Bu türler, virüsler, mantarlar ve küfler olarak gösterilebilir. Bunun anlamı, candida virüsü ve çeşitli deri tahrişi formlarına kadar fesleğenin kanıtlanan faydası ile koruma sağlayabilirsiniz.

6.Adaptojen Olarak Strese Karşı

3. Stres atma

Yapılan araştırmalara göre, fesleğen, doğal bir adaptojen olarak hareket etmek için güçlü bir potansiyele sahiptir. Adaptojen, vücut sisteminin stres nedenli olarak zararlı şekilde etkilenmesi ve normalliğini yitirmesi, stresin vücuttan uzaklaştırılması konusunda fesleğen, yararlı bir bitki tedavisidir.

Örnek olarak, yüksek stresli bir ortama maruz bırakılan tavşanlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, bu tavşanlara stres karşıtı etkileri olan taze fesleğen yaprakları verilmiştir. Fesleğen kullanımının ardından oksidatif stres seviyesinde mükemmel bir gelişme gözlenmiştir.

Tavşanlar, 2 gram taze fesleğen yapraklarını 30 gün boyunca ilave olarak aldıktan sonra, tavşanlar, kardiyovasküler ve solunum sistemlerinin strese karşı korunma sağladığı deneyim edilmiştir.

Ayrıca, kan şekeri seviyesinde önemli ölçüde bir düşüş yaşanmıştır. Bununla birlikte birçok hastalığın tedavi sürecinde görev alan antioksidan miktarında artış gözlenmiştir.

7.Depresyona Karşı

Depression

Fesleğenin faydaları, depresyon ve kaygı durumları gibi mental ya da duygudurum ile ilişkili hastalıklara karşı uygulanabilir. Fesleğen, adrenal korteks içindeki beyin fonksiyonlarının olumlu şekilde etkilenmesine fayda sağladığından dolayı bir antidepresan olarak düşünülmektedir.

Bu beyin fonksiyonlarında meydana gelen olumlu etkiler, nörotransmitterlerin uyarılmasına yardımcı olur ve böylece mutlu olmamızı ve enerjik olmamızı sağlayan hormonların düzenlenmesine yardımcı olur.

8.Doğal Bir Afrodizyak

5. Cinsel Güç

İtalya'da fesleğen, yüzyıllardır bir sembol olarak bilinmektedir. Fesleğenin aromasının, cinsel arzuların ve uyarılmanın arttırılmasını sağladığına inanılmaktadır. Muhtemelen kan akışının hızlanması ve enerji seviyesindeki artış sayesinde böyle olmaktadır.

İltihap azaltır. Hindistan'da da aynı tür inanç bulunmaktadır. Hayatın iksiri olarak bilinen Hint fesleğeni, sağlıklı cinsel fonksiyonların gelişmesine ve iyimser ruh halinin oluşması için kullanılır.

Fesleğenin Besin Değerleri Porsiyon Miktarı: 100 g Kalori (kcal) 22 Toplam yağ 0,6 g Kolesterol 0 mg Sodyum 4 mg Potasyum 295 mg Karbonhidrat 2,7 g Diyet lifi 1,6 g Şeker 0,3 g Protein 3,2 g A vitamini 5.275 IU C vitamini 18 mg Kalsiyum 177 mg Demir 3,2 mg D vitamini 0 IU B6 Vitamini 0,2 mg B12 vitamini 0 µg Magnezyum 64 mg

BONUS: LAVANTALI LİMONATA

En Çok Aranan Haberler