Muğla Fethiye Belediyesi ve Gazi Üniversitesi Deniz ve Su Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi ortaklığında kurulan 'Fethiye Deniz, Kıyı, Çevre Laboratuvarı' hizmete açıldı. Fethiye ile birlikte Muğla ve Antalya bölgesine de hizmet verecek laboratuvar, kirlilik, kıyı hidroliği, rüzgâr ve dalga iklimi, su kalite analizleri gibi birçok konuda hizmet verecek.
Akarca Mahallesi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinde hizmet vermeye başlayan Fethiye Deniz, Kıyı, Çevre Laboratuvarı'nın açılışına Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcıları Can Balas ve Lale Balas ile çok sayıda teknik personel katıldı. Törende konuşan Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Can Balas, laboratuvarın değerinin 3 ay içerisinde anlaşılacağını kaydetti. 80 bin öğrencisi bulunan Gazi Üniversitesi'nin sadece Ankara’da değil birçok il ve ilçelerde noktalar oluşturduğunu hatırlatan Balas, "Belki bu proje bazıları için önem arz etmiyor ancak bu proje kısa gelecekte ne kadar değerli olduğunu herkese gösterecek.” ifadelerini kullandı.
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ise çevre denince Fethiye'de akan suların durduğunu söyledi. Türkiye’nin en köklü üniversitesi ile ortaklık yapabilecek duruma geldikleri için mutlu olduklarını kaydeden Saatcı, şöyle konuştu: "Denizden ekmek yiyen arkadaşlarımız var. Bizim için olmazsa olmazımız denizimidir. Denizimizin temizliği de bizler için çok önemlidir. Burası aynı zamanda turistlik otellerde ve özel konutlardaki havuzlar da ki ölçümleri de gerçekleştirecek. Bunun getirisini 3, 5 ay sonra hep beraber getireceğiz. Bunu açmak önemli ancak işletmek daha da önemlidir.”
Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık turizm Haftasının başlangıcı kabul edilen 15 Nisan'da turizme en büyük katkıyı sağlayan denize yapılan hizmetin kimse tarafından görmezden gelinemeyeceğini açıkladı.
Laboratuvar Teknik Sorumlusu Nedim Akay, laboratuvar hakkında bilgiler verdi. Akay, laboratuvarda yüzme havuzu, arıtma tesisi, içme suyu, denizdeki suların durumunun öğrenilmesi gibi çalışmaların yapılabileceğini kaydetti. Fethiye Deniz, Kıyı, Çevre Laboratuvarı'nın TÜBİTAK desteğiyle dünyada kullandığı teknolojisiyle alternatifi olmayan, Gazi Üniversitesi'nin 25 yıllık birikimiyle oluşmuş bir sayısal modelleme çalışması olduğunu sözlerine ekleyen Akay, laboratuvarda su kalite analizi, sayısal modelleme ve denizel araştırmalar yapılacağını açıkladı.
Konuşmaların ardından törene katılan heyet laboratuvarda incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz