YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fethiye'deki Kayaköy Turizme Kazandırılacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca, Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Kayaköy köyündeki tarihî yapılar, restorasyon çalışması ile...

Fethiye'deki Kayaköy Turizme Kazandırılacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca, Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Kayaköy köyündeki tarihî yapılar, restorasyon çalışması ile korunarak gelecek nesillere miras bırakılacak. Muğla Valisi Fatih Şahin, yaptığı açıklamada Rumların bir süre yaşadığı ve daha sonra terk ettiği taş evlerden oluşan, ilginç manzarasıyla dünyanın ilgisini çeken Kayaköy'ün restore edilerek ayağa kaldırılması ve turizme kazandırılması için çalışma başlatıldığını söyledi.

Kayaköy'ün 1. derece arkeolojik ve kentsel sit alanı içerisinde bulunduğuna dikkat çeken Vali Şahin, Maliye Bakanlığı’nın buradaki taşınmazların özel konaklama tesisi olarak kullanılması amacıyla 49 yıllığına yatırımcılara tahsis edilmesinde sakınca görülmediğini ifade etti. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Kayaköy'de turizm amaçlı yatırım yapılması için yerli ve yabancı girişimcilere tahsis edilmesi kararı alındığı belirterek, "Muğla'nın günyüzüne çıkmamış tarihî değerlerini ayağa kaldırıp değerlendirmek arzusundayız. Kayaköy, yıllardır halihazırdaki şekliyle kalmış ve ilgilenilmemişti. Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile birkaç yıldır turizme kazandırılması için çeşitli çalışmalar ve projeler hazırlıyorduk, amacımıza ulaştık." dedi. Kayaköy'deki yapıların kısa zamanda turizme kazandırılması için kanuni düzenlemeler yapıldığını anlatan Şahin, "Butik oteller, kafeteryalar, restoranlar yapılacak. Binaların bir kısmı da bulunduğu şekliyle kalacak. Bu faaliyet bölgeye ivme kazandıracak, daha fazla yerli ve yabancı turistin gelmesine imkan sağlanacak." ifadelerini kullandı.

KAYAKÖY

Fethiye ilçesine 8 kilometre mesafede bulunan, geçmişi MÖ 3000 yıllarına uzanan ve antik dönemlerde ''Karmylassos'' olarak bilinen Kayaköy ören yeri, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Kayaköy'de yaşayan Rumlar, 1922'deki mübadelede Yunanistan'a gönderilmiş, Yunanistan'daki Türkler de bölgeye yerleştirilmişti. İlerleyen yıllarda Türkler, köyü terk ederek ovaya yerleşti. Buradaki evler, yıllarca bakımsız ve ilgisiz kaldı. Yüzlerce yıllık ortak geçmişin, kültür çeşitliliği ve zenginliğinin izlerini taşıyan Kayaköy'ün, ''dostluk ve barış köyü'' olması için 1988 yılında Türkiye Mimarlar Odası ve Türk–Yunan Dostluk Derneği işbirliğiyle proje hazırlanmış, bu çalışmalar sonunda 736 sivil mimari örneği ve şapeller bulunan Kayaköy, 1. derece kentsel ve arkeolojik sit alanı ilan edilmişti. Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, geçen aylardaki ziyaretinde yerin kültür ve turizm amaçlı kullanılması konusunda çalışma başlatıldığını söylemişti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler