Muğla Cumhuriyet Başsavcısı İlyas Yavuz, FETÖ ile ilgili davalarda şu ana kadar Muğla'da 711 kamu davasından 156 beraat, 311 mahkumiyet, 245 görevsizlik ve yetkisizlik kararı verildiğini bildirdi.
Yavuz, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu toplantısında, Muğla'da FETÖ'nün darbe teşebbüsünün ardından gerekli çalışmaların titizlikle yürütülerek, yoğun bir çalışma gerçekleştirildiğini söyledi.
15 Temmuz'dan sonra iş yükünün büyük bölümünün yargıya düştüğünü belirten Yavuz, Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı olarak FETÖ ve darbe soruşturmaları kapsamında bin 285 kamu davası açtıklarını, hakkında dava açılan şüpheli sayısının 2 bin 105 olduğunu dile getirdi.
Şu ana kadar 711 dosyanın karara bağlandığını aktaran Yavuz, vermiş oldukları takipsizlik sayısının 930 olduğunu ifade etti.
"Mahkemelerimiz şu ana kadar 711 kamu davasından 156 beraat, 311 mahkumiyet, 245 de görevsizlik ve yetkisizlik kararı verdi." diyen Yavuz, Muğla'daki en önemli davalardan birinin FETÖ'nün darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin suikast timi davası olduğunu söyledi.
Karara bağlanan ve sanıkların tamamına yakınının ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis cezası aldığı suikast timi davasının önem arz ettiğini vurgulayan Yavuz, "Suikast Timi dosyası nisan ayında istinafa gitti. Dört aylık bir sürede istinaf neredeyse bizim 2. Ağır Ceza Mahkememizin vermiş olduğu kararı onadı. Şu anda da Yargıtay aşaması devam ediyor." dedi.
Kentte FETÖ'nün sözde sorumlularının da tespit edildiğine vurgu yapan Yavuz, bunların da yargılamalarının devam ettiğini kaydetti.
Ellerinde şu anda 475 dosya bulunduğunu belirten Yavuz, "FETÖ ile mücadele devam ediyor. Hedefimiz inşallah 2018 sonunda FETÖ ve darbe dosyalarını en azından savcılık boyutunda bitirmek. Daha sonra zaten yargılamalar devam ediyor. FETÖ'nün "mahrem askeri yapılanması" soruşturması kapsamında, ardışık arama yöntemiyle ankesörlü telefonlar üzerinden haberleşerek örgütsel toplantılar düzenledikleri tespit edilen 290 kişi hakkında işlem yapıldı. Bunların 226'sı asker."diye konuştu.
Bu kişilerden 61'inin etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak itirafçı olduğunu belirten Yavuz, soruşturmaların devam ettiğini dile getirdi.
Yargıya kesinlikle baskı olmadığına dikkati çeken Yavuz, şunları kaydetti:
"Çok net söylüyorum ve yıllardır bu işi yapıyorum. Meslek hayatım boyunca bu kadar rahat olduğum, bu kadar rahat çalıştığım bir dönem olmadı. Bazen duyuyoruz basından, 'Yargıya siyasetin baskı var' diye. Ama böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. Böyle bir dönemde Muğla Cumhuriyet Başsavcısı olmak bizim için gurur. Tek derdimiz hak, hukuk ve adalet. Başka bir şey değil."
Toplantıya, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Muğla Denetimli Serbestlik Müdürü Can Özdemir, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Ercan, ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.