İSTANBUL (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) adına faaliyetlerde bulunulduğu gerekçesiyle kayyum atanan Maltepe'deki "Pinhan Restoran"da örgütün gizli toplantılarının yapıldığı, karargah olarak kullanıldığı, himmet ve diğer gelirlerin şirketin gelirleriymiş gibi sisteme sokulduğu iddiasıyla 7'si tutuklu 12'si firari 45 sanığın yargılandığı davada, tutuklu 2 sanığın adli kontrol hükümleri kapsamında elektronik kelepçe takılmak suretiyle tahliyesine karar verildi.
İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesince 3 gün süren duruşmaların ardından tutuklu sanıklar ile avukatların talepleri karara bağlandı.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Hasan Çelik ve Hüseyin Çelik'in tutuklu kaldıkları süre, mevcut delil durumu, suçun vasıf ve mahiyetinin değişme ihtimalini dikkate alarak adli kontrol hükümleri uygulanarak tahliyesine karar verdi.
Heyet, adli kontrol kapsamında serbest kalan bu sanıklar hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmasına ve elektronik kelepçe takılmasına hükmetti.
Tutuklu sanıklar Salih Aydın, Bekir Çelik, Bünyamin Polat, Harun Polat ve Hızır Güngör'ün mevcut delil durumu, ByLock kullancısı olmaları, havaalanı giriş-çıkış kayıtları, dijital malzemelerin dökümleri, HTS kayıtlarını dikkate alarak, tutukluluk hallerinin devamına karar veren heyet, sanıklar Ali Çelik, Ahmet Çelik, Vedat Köprücü, Aziz Özdemir, Faik Toklucu, Ferhat Cahit Merter, Mehmet Barut, Murat Solmaz, Orhan Keskin, Ömer Çelik, Veysi Barut ve Ömer Barut hakkında çıkarılan yakalama kararının devamını kararlaştırdı.
- Sosyal medya hesaplarına bakılacak
Heyet, sanıkların Bank Asya'da hesabının olup olmadığı, ByLock kullanıp kullanmadığı, örgüte iltisaklı dernek veya vakıflara üye olup olmadıkları, yine örgüte müzahir kurumlarda SGK kaydının olup olmadığının sorulması için ilgili kurumlara yazı yazılmasına karar verdi.
Sanıkların sosyal medya hesaplarında suç unsuru taşıyan paylaşımlarda bulunup bulunmadığına ilişkin emniyet müdürlüğüne yazı yazılmasına da hükmeden heyet, bir sonraki celse 15 tanığın dinlenilmesine, bilirkişi raporunun dönüşünün beklenilmesine karar vererek duruşmayı 9 Temmuz'a erteledi.
- Ceza istemleri
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan İddianamede, kayyum atandıktan sonra kapanan Bank Asya "müşteki'' sıfatıyla, aralarında restoran sahipleri Ahmet Çelik, Ali Çelik, Hızır Güngör, Ahmet Çelik ve Vedat Köprülü'nün de bulunduğu 45 kişi sanık olarak yer alıyor.
Sanıklar Ahmet Çelik, Ali Çelik, Hızır Güngör, Vedat Köprülü, Bekir Çelik, Uğur Akkoç ile 15 Temmuz darbe girişiminin ardından sahte pasaportla Bulgaristan'a giden daha sonra Türkiye'ye teslim edilen Hasan Çelik ve Hüseyin Çelik'in "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları istenen iddianamede, ayrıca sanıklar Ahmet Çelik, Ali Çelik, Hızır Güngör, Vedat Köprücü, Aziz Özdemir, Faik Toklucu, Salih Aydın ve Uğur Akkoç'un ''silahlı terör örgütü yöneticisi olmak'', ''Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna muhalefet'' suçlarından 22,5 yıldan 37'şer yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Bazı sanıkların "silahlı terör örgütüne üye olma'' ve ''Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna muhalefet'' suçlarından 30 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları öngörülen iddianamede, sanıklar Hasan Çelik ve Hüseyin Çelik'in de aralarında bulunduğu 4 kişinin ise "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama'' suçundan 10,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.
İddianamede, 17 sanığın "örgüt propagandası yapmak" suçundan 7,5 yıla, aralarında firari sanıklar Ali Çelik, Ahmet Çelik, Vedat Köprülü, Mehmet Barut ve Ömer Barut'un da bulunduğu 7 sanığın da "nitelikli dolandırıcılık" suçundan 10,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörülüyor.