YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

FIFA U20 Dünya Kupası Yarın Başlıyor

FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası, yarın Kayseri'de oynanacak ve Türk hakem Cüneyt Çakır'ın düdük...

FIFA U20 Dünya Kupası Yarın Başlıyor

FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası, yarın Kayseri'de oynanacak ve Türk hakem Cüneyt Çakır'ın düdük çalacağı Küba - Kore Cumhuriyeti arasında mücadeleyle başlıyor.

Türkiye'nin ev sahipliğinde 21 Haziran - 13 Temmuz'da düzenlenecek FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nda Türkiye ile birlikte 24 ülke 7 şehirde yapılacak maçlarla en büyük olmanın planlarını yapıyor. FIFA kokartlı Türk hakem Cüneyt Çakır'ın düdük çalacağı ve Kayseri'deki Kadir Has Stadı'nda Küba ile Kore Cumhuriyeti arasında saat 18.00'de başlayacak şampiyonada yeni yıldızların çıkacağı iddia ediliyor.

FIFA U20 Dünya Kupası, FIFA’nın Dünya Kupası’ndan sonraki en büyük ikinci organizasyonu olmakla beraber aynı zamanda dünyanın da en büyük gençlik şampiyonası olarakta adlandırılıyor.

Turnuvaya 24 ülkenin U20 (20 Yaş Altı) Milli Takımları katılıyor. 4’erli 6 grupta oynanacak maçlardan sonra, 2. Tur’a geçilecek. 2. Tur galipleri çeyrek finalde, çeyrek final galipleri ise yarı finalde karşılaşacak. Yarı finalin kazananları finalde, mağlupları ise üçüncülük maçında karşı karşıya gelecekler.

İşte 24 takımın katılımıyla toplam 52 maçın oynanacağı bu turnuva, 21 Haziran-13 Temmuz 2013 tarihleri arasında Türkiye’de düzenlenecek bu şampiyona, aynı zamanda da Türk spor tarihinin bugüne kadar ev sahipliği yaptığı en büyük futbol organizasyonu olarak adından söz ettirecek.

FIFA U20 DÜNYA KUPASI’NIN TARİHÇESİ

FIFA U20 Dünya Kupası’nın tarihine baktığımızda birçok yıldızın ilk kez bu turnuva sayesinde uluslararası arenada kendini gösterme şansını bulduğunu görüyoruz. İlk kez düzenlendiği yıl olan 1977’de 28 maç ile başlayan ve günümüzde 52 karşılaşmanın oynandığı turnuva, geçmişte olduğu gibi bu sene Türkiye’de de geleceğin birçok yıldızının parlamasına sahne olacak. Bununla birlikte tüm milli takım teknik direktörleri ile oyuncu izleme komitelerinin de gözü bu turnuvada olacak.

FIFA’nın Dünya Kupası’ndan sonraki en büyük organizasyonu olan bu kupanın geçmişi ilginç olaylara sahip olurken, bir çok da ilkin yaşandığı görülüyor.

1977 senesinde herkesin gözü bir sene sonra Arjantin’de yapılacak FIFA Dünya Kupası’nın üzerindeyken, futbolseverler o sene ilk kez düzenlenen FIFA U20 Dünya Kupası ile gençlik turnuvalarını en önemlisiyle tanışmış oldu. Tunus'ta düzenlenen ilk turnuvanın şampiyonluğunu o zamanki adıyla Sovyetler Birliği elde ederken, orta saha oyuncusu Vladimir Bessonov da en değerli oyuncu oluyordu. 3 yıl sonra 1980'de Olimpiyat altın madalyasını boynuna takan Bessonov; 1982, 1986 ve 1990'daki FIFA Dünya Kupaları'nda ülkesinin milli formasını giydi.

MARADONA’DAN VAN BASTEN’E…

1979'da Japonya'daki U20 Dünya Kupası'nda Arjantin şampiyonluğa ulaşırken, dünyanın gelmiş geçmiş en iyi oyuncularından biri kabul edilen Diego Armando Maradona altın oyuncu seçilerek uluslararası futbol dünyasına merhaba diyordu.

1981'de Avustralya'daki turnuvanın galibi Batı Almanya olurken, 5 yıl sonra Arjantin ile Dünya Kupası'nı kazanacak olan Jorge Burruchaga ve Uruguay efsanesi Enzo Francescoli bu turnuvada yer alıyordu. Turnuvanın en değerli oyuncusu ise ileride Romen Milli Takım formasını giyecek olan Romulus Gabor seçildi.

1983'te Meksika'daki şampiyonanın galibi Brezilya olurken, Brezilyalı Geovani hem turnuvanın en değerli oyuncusu hem de gol kralı unvanını kazanan ilk futbolcu olarak tarihe geçiyordu. Ayrıca Bebeto ve Hollandalı efsane Marco Van Basten da bu turnuvada forma giydi.

PROSİNECKİ VE ARKADAŞLARI

1985'te Sovyetler Birliği'ne gelen U20 Dünya Kupası'nda gülen yine Brezilya oldu.

1987'de Güney Amerika ülkesi Şili'deki şampiyonada zafer Yugoslavya'ya giderken şu anda Kayserispor’un teknik direktörlüğünü yapan ve ismi Beşiktaş'la anılan Robert Prosinecki turnuvanın en değerli oyuncusu seçilerek takımının bu şampiyonluğu kazanmasında önemli rol oynuyordu. Şampiyon Yugoslavya'nın kadrosunda Zvonimir Boban, Predrag Mijatovic ve Davor Suker gibi yakın geleceğin futbol efsaneleri de yer alıyordu.

1989'da Suudi Arabistan'daki kupada şampiyonluğu kazanan Portekiz aynı başarıyı evinde yapılacak 1991 U20 Dünya Kupası'nda da göstermek istiyordu. Nitekim finalde Brezilya'yı geçen ve altın jenerasyona sahip Portekiz takımı U20 Dünya Kupası'nı üst üste iki kez kazanırken, turnuvanın en değerli oyuncusu sanıldığı gibi Luis Figo, Rui Costa ya da Joao Pinto'ya değil sonraki kariyeri sürpriz bir şekilde onlara kıyasla daha sönük geçecek olan Peixe'ye gitti.

İleriki yıllarda ise Adriano, Hidetoshi Nakata, Fernando Morientes ve Paolo Wanchope gibi yıldızlar dünyanın en büyük gençlik turnuvasının çıkış yapan isimleri oldular.

1997'de Malezya'nın ev sahipliğinde düzenlenen U20 Dünya Kupası'nda zafer bir kez daha Arjantin'in olurken, turnuvanın en değerli oyuncusu kadroda yer alan Juan Roman Riquelme ya da Esteban Cambiasso'ya değil takım arkadaşları Nicholas Olivero'ya gidiyordu. Şampiyona aynı zamanda Thierry Henry, Michael Owen, David Trezeguet ve Nicolas Anelka gibi Avrupa futbolunun yıldızlarının galasına sahne oldu.

1999'da Nijerya'daki turnuvada yıldızı parlayan Malili Seydou Keita tüm otoriteleri şaşırtan bir şekilde en değerli oyuncu seçiliyordu. Turnuvada yer alanlar arasında ise Brezilya ile 2002 Dünya Kupası'nı kazanan Ronaldinho, Roque Santa Cruz, 2010 Dünya Kupası'nı kaldıran Xavi ve yine 2012 Dünya Kupası'nda en değerli oyuncu unvanını kazanan Diego Forlan bulunuyordu.

2001'de ev sahipliği yaptığı kupayı 3. kez müzesine götüren Arjantin'de, daha sonra Barcelona ve Real Madrid formalarını da giyecek olan Javier Saviola hem turnuvanın en değerli oyuncusu hem de 11 golle gol kralı olurken, Brezilya kadrosunda yer alan Kaka, 6 yıl sonra 2007'de FIFA tarafından verilen dünyanın en iyi oyuncusu ödülünü kazanacaktı.

2003'te BAE'deki FIFA U20 Dünya Kupası'nı kazanan Brezilya şampiyonluk sayısını 4'e çıkartırken, BAE milli takım formasın 100'den fazla giyen İsmaeil Matar en değerli oyuncu seçildi. İspanya ve Barcelona ile kazanmadık kupa bırakmayan Andres Iniesta'nın yanısıra Dani Alves ve Javier Mascherano şampiyonada boy gösterdi.
Messi de buralardan geçti…

BURAK YILMAZ VE SELÇUK İNAN'LI TÜRKİYE'DE BOY GÖSTERDİ

Toplamda, 6 futbolcu turnuvanın hem en değerli oyuncusu, hem de gol kralı seçilmeyi başardı. Bu isimler Geovani ve Saviola’dan sonra 2007’de Sergio Aguero, 2009’da Ganalı Dominic Adiyiah ve 2011’de Henrique oldu. 2005 yılındaki turnuvada da üç kez FIFA Yılın Oyuncusu ödülüne hak kazanan Lionel Messi bu şampiyona sayesinde kariyeri bakımından büyük deneyim kazandı. Aynı yıl Türkiye Burak Yılmaz, Selçuk İnan’lı kadrosu ile Türkiye’yi temsil ediyordu.

FIFA U20 DÜNYA KUPASI ŞAMPİYONLARI, GOL KRALLARI VE EN DEĞERLİ OYUNCULAR

YIL EV SAHİBİ ÜLKE ŞAMPİYON GOL KRALI EN DEĞERLİ OYUNCU
2011 Kolombiya Brezilya Henrique (Brezilya) Henrique (Brezilya)
2009 Mısır Gana Dominic Adiyiah (Gana) Dominic Adiyiah (Gana)
2007 Kanada Arjantin Sergio Aguero (Arjantin) Sergio Aguero (Arjantin)
2005 Hollanda Arjantin Lionel Messi (Arjantin) Lionel Messi (Arjantin)
2003 BAE Brezilya Eddie Johnson (ABD) Ismaeil Matar (BAE)
2001 Arjantin Arjantin Javier Saviola (Arjantin) Javier Saviola (Arjantin)
1999 Nijerya İspanya Pablo (İspanya) Seydou Keita (Mali)
1997 Malezya Arjantin Adailton (Brezilya) Nicolas Olivera (Uruguay)
1995 Katar Arjantin Joseba Etxeberria (İspanya) Caio (Brezilya)
1993 Avustralya Brezilya Henry Zambrano (Kolombiya) Adriano (Brezilya)
1991 Portekiz Portekiz Sergei Sherbakov (SSCB) Peixe (Portekiz)
1989 Suudi Arabistan Portekiz Oleg Salenko (SSCB) B. Barreto Farias (Brezilya)
1987 Şili Yugoslavya Marcel Witeczek (B.Almanya) R. Prosinecki (Yugoslavya)
1985 Sovyetler Birliği Brezilya Sebastian Losada (İspanya) Silas (Brezilya)
1983 Meksika Brezilya Geovani (Brezilya) Geovani (Brezilya)
1981 Avustralya Batı Almanya Mark Koussas (Avustralya) Romulus Gabor (Romanya)
1979 Japonya Arjantin Ramon Diaz (Arjantin) Diego Maradona (Arjantin)
1977 Tunus Sovyetler Birliği Quina (Brezilya) Vladimir Bessonov (SSCB)

FIFA U20 DÜNYA KUPASI KARŞILAŞMA TAKVİMİ

FIFA U20 Dünya Kupası maçlarının başlama saati 18.00 ve 21.00 olarak belirlendi. A ve B Grubu maçları 21, 23, 27 Haziran tarihlerinde İstanbul, Kayseri; C ve D grubu maçları 22, 25, 28 Haziran tarihlerinde Trabzon, Rize, Gaziantep; E ve F grubu maçları ise, 23, 26, 29 Haziran tarihlerinde Antalya ve Bursa'da oynanacak.

2. Tur müsabakaları 2 Temmuz'da İstanbul ve Gaziantep’te, 3 Temmuz'da Kayseri, Trabzon, Antalya ve Bursa’da; çeyrek finaller 6 Temmuz'da Rize ve Bursa’da, 7 Temmuz'da İstanbul ve Kayseri’de; yarı finaller 10 Temmuz'da Trabzon ve Bursa’da, final ile 3.'lük karşılaşmaları ise 13 Temmuz'da İstanbul'da yapılacak.

A Grubu (İstanbul): Fransa, Gana, ABD, İspanya
B Grubu (Kayseri): Küba, Kore Cumhuriyeti, Nijerya, Portekiz
C Grubu (Trabzon): Türkiye, El Salvador, Kolombiya, Avustralya
D Grubu (Gaziantep): Meksika, Yunanistan, Paraguay, Mali
E Grubu (Antalya): Şili, Mısır, İngiltere, Irak
F Grubu (Bursa): Yeni Zelanda, Özbekistan, Uruguay, Hırvatistan

FIFA U20 Dünya Kupası maçlarının oynanacağı stadyumlar:
Antalya – Akdeniz Üniversitesi Stadyumu
Bursa – Bursa Atatürk Stadyumu
Gaziantep – Gaziantep Kamil Ocak Stadyumu
İstanbul – İstanbul Arena (Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena)
Kayseri – Büyükşehir Belediyesi Kadir Has Stadyumu
Rize – Yeni Rize Stadyumu
Trabzon – Hüseyin Avni Aker Stadyumu

ŞEHİR LOGOLARININ HİKAYESİ

FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası maçlarının oynanacağı 7 şehrin özel logoları ve her logonun da bir hikayesi var. Maçların oynanacağı şehirler, logoları ve hikayeleri ise şöyle:

Antalya: Portakal diyarı
Dünyanın en önemli turistik merkezlerinden biri olan ve yılda yaklaşık 10 milyon turisti ağırlayan Antalya'nın şehir logosunda, şehirde yetişen en yaygın meyvelerden "Portakal" kullanıldı. Tarımsal potansiyel ve ekolojik uygunluk açısından Türkiye tarımında önemli bir yere sahip olan Antalya, Türkiye'de portakalın en çok yetiştiği il olarak biliniyor.

Bu kapsamda, başta Türkiye'nin en büyük film festivali olan ve her yıl Antalya'da düzenlenen Altın Portakal Film Festivali'ne adını veren bu meyve, şehirde yapılan birçok organizasyona da adını veriyor. Antalya şehir logosunda fonda bulunan kırmızı ağırlıklı, canlı renkler ise yaz aylarında 40 derecenin üstüne çıkabilen yüksek sıcaklığı simgeliyor.

Bursa: Uludağ ve yeşillik
2.5 milyonu aşkın kişi ile Türkiye'nin en çok nüfusuna sahip ve aynı zamanda sanayileşmiş metropollerinden biri olan Bursa'nın şehir logosunda kentin ünlü kayak merkezi Uludağ sembolize edildi. Aynı zamanda doğal parkları ve çam ağaçlarıyla da tanınan Uludağ'ın bu özellikleri logoda yer aldı. Diğer taraftan logonun ana rengi olan yeşil ise, "Yeşil Bursa" tanımını tasvir ediyor.

Gaziantep: Kentin iki simgesi
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en eski kültürel kentlerinden biri olan Gaziantep'in şehir logosunda ise, kentin köklü tarihi gözler önüne serildi. Logoda Gaziantep'e bağlı Nizip İlçesi'ndeki Zeugma Antik Kenti'nde bulunan ve şehrin simgesi haline gelen "Çingene Kızı" mozaiği sergilenmiş. Bu mozaiğe konu olan figürün kim olduğu ve cinsiyeti konusunda çeşitli rivayetler olmakla beraber, saç örgülerinden ötürü "Çingene Kız" adının verildiğini hatırlatmak gerek. Mozaiğin alt kısmına gelince; şehrin merkezindeki bir tepeye kurulmuş, ancak kimler tarafından inşa edildiği halen bir sır olan ve Roma döneminde gözetleme kulesi olarak kullanılan Gaziantep Kalesi'nin bir portresi bulunuyor. Çingene Kızı Mozaiği'nin Gaziantep Kalesi'nin arkasında yükselmesiyle de, kalenin ardından yükselen güneş vurgulaması yapılıyor.

İstanbul: Kız Kulesi
Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayan, yaklaşık 14 milyon nüfusu ile ülke ekonomisi, kültürü ve tarihinin kalbi durumunda bulunan İstanbul'un şehir logosunda Kız Kulesi göze çarpıyor. Şehrin en önde gelen turistik merkezlerinden olan ve neden inşa edildiğine dair hakkında birçok rivayet bulunan Bizans devrinden kalma bu yapı, deniz mavisi rengiyle sembolize edildi. Kız Kulesi'nin üzerinde bulunduğu Marmara Denizi de logoda farklı renklerle sergilendi.

Kayseri: Erciyes
Anadolu'nun tarih boyunca en önemli ticaret merkezlerinden biri olan ve geçmişi 4 bin yıl önceye kadar uzanan Kayseri'nin şehir logosunda, şehrin hemen bitişiğin yer alan Erciyes Dağı betimlendi. Aynı zamanda ülkenin önemli bir kayak merkezi de olan Erciyes, özellikle Aralık ve Mayıs aylarında kış turizmi denilice ilk akla gelen yerler arasında.

Rize: Yağmur ve çay
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Rize'nin şehir logosunda ise, fazla yağış alması nedeniyle yağan yağmur anlatıldı. Şehrin dünyanın en büyük çay bahçelerinden biri olması ve ülkenin çay ihtiyacını tek başına karşılaması da logonun sol köşesinde bir çay yaprağı figürüyle tasvir edildi. Hemen onun yanında da kentin yeşil dağlar görseli ile kentin doğal güzellikleri anlatıldı.

Trabzon: Kemençe ve hamsi
Doğu Karadeniz Bölgesi'nin bir kıyı şehri olan Trabzon'un şehir logosunda ise kente özgü iki figür sergileniyor. Üstteki sembolde bir yay ile çalınan, üç telli Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en yaygın ve geleneksel çalgısı "Kemençe" yer alıyor. Altta da adı Trabzon'la özdeşleşen ve şehrin en önemli deniz ürünü olmasının yanı sıra, yapılan birçok yöresel yemekte de kullanılan "Hamsi" bulunuyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler