HABER

Fıkrayla Ergenekon'a gönderme

Zülfü Livaneli, Harbiye Açıkhava’da 5000 kişiye unutamayacakları bir konser verdi.

Fıkrayla Ergenekon'a gönderme

Livaneli, en ünlü şarkılarından biri olan “Yiğidim Aslanım”ı, Kürtçe sözlerle (Şêrê min egîda min) genç şarkıcı Züleyha’ya okutarak, bir anlamda Kürtçe açılıma ışık tuttu.

HARBİYE yine tıklım tıklım. Bu kez kalabalığın tercihi Zülfü Livaneli. Halil Karaduman, Erdal Akkaya ve Asım Ekren’li “rüya” kadrosuyla etrafını “aydın”latan Livaneli, çiçeği burnunda popçu Nazlı ve “Yiğidim Aslanım”ı Kürtçe sözlerle seslendiren Züleyha’yla tam bir müzik ziyafeti çekti. Livaneli’yi her yaştan insan izlemek için dolunaya nazır orada. Aralarında Yaşar Kemal, Türkan Şoray, Hüsnü Özyeğin, Prof. Aksel Siva ve eşi Dr. Zeynep Siva’nın da olduğu öyle bir topluluk düşünün ki, iyi müziği, iyi müzisyeni en önemlisi de aydınlık çabaları alkışlayanlardan olsun. İşte böyle bir kalabalıktı konsere gelenler. Yerlerine oturmadan şarkılarını mırıldananlar, erken başlaması ve uzun sürmesi yönünde görüş bildirenler çoğunlukta.

“Merhaba” şarkısıyla başlıyor ünlü isim konserine geleneği bozmayarak. “Önde tanıdıklar, arkada da tanımadığım bir o kadar dost oturuyor” diyerek jest yapıyor sevenlerine.Sıra “Yiğidim Aslanım”a gelince Zülfü Livaneli Yurttan Sesler korosu yine devreye girdi. Ekranlarda gösterilen Uğur Mumcu videoları ise duyguları içimizde tutulamaz bir hale getirdi. Gözlerimiz nemlendi. “Yiğidim Aslanım Burada Yatıyor” derken Livaneli sustu, biz söyledik. Biz söyledik ve yürekler tekrar burkuldu.

1 MİLYON İNSAN İÇİN

“Bu akşam acı tatlı günleri anıyoruz. Demokrasi şehitleri ve aydınlık için mücadele edenleri de anıyoruz” deyince ayakta alkışlandı Livaneli. “Son günlerde yazdığım bir parça var. Birinci Dünya Savaşı bildiğiniz üzere korkunç bir savaştı. Bu şarkıyı toprağından gitmek zorunda kalan bir milyon insan için yazdım” diyerek “Memleket Kokulu Yarim”i seslendirdi. “Böyledir Bizim Sevdamız”ı dinlerken bağlamadaki usta isim Erdal Akkaya solosuyla mest etti. Parmakları aynı Halil Karaduman gibi takip edilemez ve ustaydı ki bu da birçok kişinin “yok artık” diyerek şaşkınlık yaşamasına neden oldu.
“Kardeşin Duymaz”ın hemen ardından Louis Aragon’un “Mutlu Aşk Yoktur” şiirinin bestesi devreye girdi. O esnada konser mekanına gelen ve ön sıralara yardımlarla gelen Yaşar Kemal büyük coşku yarattı. Seyirciler hareketlendi, bir alkış bir kıyamet gitti. Livaneli usta kalemi “Hoş geldin Yaşar Abi. Bak herkes ezan okunurken susuyor, ben sen gelince sustum” diyerek son günlerin çok konuşulan tartışmaya inceden göndermede bulundu.

KÜRTÇE AÇILIMI

Livaneli’nin video halindeki biyografisi geldi ekrana. Biyografinin ardından konser “Yiğidim Aslanım” şarkısının “Şêrê min egîda min” adlı Kürtçe versiyonunu söyleyen Züleyha Ortak sahnedeydi. Livaneli şarkının ardından “Birden bire fark ettim ki şarkılarım 14 dilde söyleniyor ama memleketimin asli dillerinden Kürtçe’de yok. Diğer şarkılarımı da Züleyha’dan dinleyebileceksiniz ileride” diyor. Livaneli’nin bu barışçıl açılımı seyircilerin temkinli alkışlarıyla karşılık buluyor.

Sahneyi çiçeği burnunda popçu Nazlı’ya, Sezen Aksu’nun da seslendirdiği “Belalım” şarkısı için bıraktı. “Böyle büyük bir insanın sahnesinde bulunduğum için gurur duyuyorum.” Açıkçası Serdar Ortaç’ın keşfi olan Nazlı’nın Belalım performansı göz doldurdu. Livaneli ile birlikte “Gözlerin Bir Çığlık”ı seslendirmeden önce hikâyesini anlattı: “Yaşar Kemal’in Yılanı Öldürseler adlı romanı film yapılmıştı. O filmi Türkan Şoray çekmiş ve oynamıştı. Ben de filmin müziklerini yapmıştım. İşte o şarkı”. Bu anonsu duyan binlerce kişi hem Yaşar Kemal hem de Türkan Şoray’ı ayakta alkışladı. Teveccüh karşılıksız kalmadı, Şoray ayağa kalkıp binlerce insana nazikçe selam verdi.

Konserden notlar

Konseri izlemeye gelenler arasında ünlü yazar Yaşar Kemal ve eşi Ayşe Babahan, sanatçı Türkan Şoray, Livaneli ailesi, Prof. Aksel Siva ve eşi Zeynep Siva, işadamı Hüsnü Özyeğin ve eşi Ayşen Özyeğin, Azeri asıllı rus işadamı Telman İsmailov da yer aldı.

Gecenin yıldızı Livaneli kadar Halil Karaduman’dı.

Nazlı’nın Serdar Ortaç’tan sonra Livaneli’nin sahnesindeki tavrı nedense samimi gelmedi. İçimden “ne işin var sahnede” demek geçtiyse de sesini duyunca yuttum düşüncelerimi. Belalım’a başka kimin sesi bu kadar yakışırdı ki.
“Çok Uzak” ve “Durup Dururken” sanatçının konserlerinde ilk kez söylendi.

“Mutluluk” filminin müziği çalınırken ekranlara filmden görüntüler verildi. Şarkı bitiminde Livaneli “Bu gece filmin Amerika galası var. Bugün New York Times dahil 40 Amerikan gazetesinde filmin haberi yayınlandı. Filmi çeken tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum” diyerek mutlu haberi verdi.

Sahnede kaldığı 2 buçuk saat boyunca 28 şarkı seslendiren ve sevenlerinin sıkılmadan, hep bir ağızdan ve ara ara dakikalarca ayakta alkışlayarak karşıladığı Zülfü Livaneli 63 yaşındaki sesi değişime uğramamış olması şaşırtıcıydı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler